FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSKVA - Američki predsjednik Barack Obama čestitao je Vladimiru Putinu na povratku na mjesto ruskog predsjednika u ponedjeljak s četverogodišnje premijerske funkcije, naveo je Kremlj u priopćenju. Dvojica čelnika su razgovarala telefonom, prema tom izvoru koji je dodao da su govorili i o 67. obljetnici završetka Drugog svjetskog rata i o mogućim razvojima rusko-američkih odnosa. Putin je redovito vrlo kritičan prema Sjedinjenim Državama i optužuje Washington da pomaže ili financira prosvjedni pokret koji traje od zime i bez presedana je od njegovog stupanja na vlast 2000. Sjedinjene Države su navele da su ih u utorak uznemirile snimke policijskog nasilja prema mirnim prosvjednicima u Rusiji.

ATENA - Čelnik radikalne lijeve stranke Syriza, Alexis Tsipras je objavio da odustaje od sastavljanja koalicijske vlade jer nije dobio većinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje. Zamjenik predsjednika Europske ljevice, koji se protivi mjerama štednje, Tsipras je drugim mjestom iznenadio na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, iza konzervativaca Nove Demokracije sa 16,7 posto glasova ili 52 zastupnika od njih 300 u grčkom parlamentu. Nakon neuspjeha čelnika Radikalne ljevice je Evangelos Venizelos, predsjednik grčke socijalističke stranke Pasok u srijedu izjavio kako će ga predsjednik države Karolos Papulias ovlastiti za treći pokušaj uspostave koalicijske vlade.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama se na tv kanalu ABC prvi puta izjasnio u korist homoseksualnih brakova. "Za mene osobno, važno je reći da mislim da istospolnim parovima treba omogućiti da će vjenčaju", rekao je i naglasio da se američke države trebaju o tome izjasniti. Obama time postaje prvi američki predsjednik na dužnosti koji zauzima takvo stajalište i to manje od šest mjeseci prije predsjedničkih izbora, dok je do sada bio vrlo neodređen u vezi te potencijalno eksplozivne društvene teme. ABC je rekao da je Obama opisao svoje poglede kao osobne te da još podržava koncepciju da američke savezne države trebaju o tome odlučiti.

WASHINGTON - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao američkom predsjedniku Baracku Obami da nije u mogućnosti sudjelovati na summitu skupine G8 u Marylandu kasnije tijekom svibnja, objavila je Bijela kuća dodajući na će umjesto njega na sastanak stići ruski premijer Dmitrij Medvedev. "Navodeći obveze oko sastavljanja nove ruske vlade, predsjednik Putin izrazio je žaljenje što neće moći sudjelovati na summitu G8 u Camp Davidu 18. i 19. svibnja", stoji u priopćenju Bijele kuće.

SARAJEVO - Liječnik Ognjen Šimić koji je u Sarajevu izdržavao zatvorsku kaznu zbog primanja mita u bolnici u Rijeci umro je u srijedu, potvrdio je Hini Šimićev odvjetnik Nikica Gržić."Upravitelj zatvora potvrdio mi je tijekom dana da je Šimić umro. Uzrok smrti je srčani zastoj", kazao je Gržić koji je Šimića zastupao na procesima vođenim najprije pred Županijskom sudom u Sarajevu a potom i pred Vrhovnim sudom BiH koji je u travnju 2011. izrekao pravomoćnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine zatvora.Ognjen Šimić koji je po struci bio kardiokirug u Hrvatskoj je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita u vrijeme kada je obnašao dužnost pročelnika kardiokirurgije na Kliničko-bolničkom centru u Rijeci.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙