FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

Autor: mpuk
ZAGREB, 14. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB- Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je odvojeno primila talijansku veleposlanicu u Hrvatskoj Emanuelu D'Alessandro, veleposlanika Republike Kosovo u RH Valdeta Sadikua i finskog veleposlanika Juhu Ottmana, priopćio je MVEP. U razgovoru s D'Alessandro glavne teme razgovora su bile mogućnosti razvijanja daljnje suradnje na području Jadrana, od gospodarske i znanstveno-istraživačke do suradnje u zaštiti okoliša, ali i još uvijek postojeći problem ometanja digitalnog signala hrvatskih televizija s odašiljača s područja Italije. Veleposlanica D'Alessandro najavila je za idući mjesec održavanje sastanka stručnjaka iz dviju država na tehničkoj razini kako bi se nastavilo rješavanje ovog pitanja. Na susretu s kosovskim veleposlanikom, ministrica Pusić je istaknula da Hrvatska snažno podupire samostalnost i integritet Kosova s kojim i nadalje želi razvijati sadržajne odnose u različitim područjima. Istaknula je i važnost sudjelovanja Kosova na regionalnim sastancima te potvrdila čvrstu potporu Hrvatske europskoj budućnosti Kosova. Pusić je informirala veleposlanika o tematskom sadržaju ovogodišnjeg Croatia Summita koji će biti fokusiran na korištenje iskustava iz hrvatskih pristupnih procesa u izgradnji institucija i moderne države, a na kojem će, uz predstavnike država jugoistočne Europe, prvi put sudjelovati i dužnosnici iz zemalja južnog Mediterana. Na sastanku je bilo riječi i o predstojećem posjetu potpredsjednice kosovske vlade Edite Tahiri Hrvatskoj početkom idućeg tjedna, kao i skorašnjem posjetu predstavnika MVEP-a Prištini. U razgovoru s finskim veleposlanikom Ottmanom, Pusić je izrazila očekivanje u što skoriju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Finskoj. Sugovornici su također razmijenili mišljenja o modelima regionalne suradnje, kako u jugoistočnoj Europi tako i među nordijskim zemljama, a bilo je govora i o mogućnosti ovogodišnjeg službenog posjeta ministrice Pusić Finskoj.

NEW YORK -Vijeće sigurnosti UN-a u petak je "osudilo" neuspjelo sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa i reklo da će nastaviti razgovore o prikladnom odgovoru na akcije Sjeverne Koreje, rekla je veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice. "Članice Vijeća sigurnosti osuđuju to lansiranje koje krši rezolucije Vijeća sigurnosti", rekla je Rice novinarima sažimajući raspravu 15-ročlanog vijeća. Rice ovoga mjeseca predsjeda Vijećem sigurnosti UN.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a u petak je osudilo vojni udar u Gvineji Bisao i pozvalo na povratak civilnih vlasti u toj maloj zapadnoafričkoj zemlji čija prošlost obiluje krvavim udarima i vojnim pobunama. Vojnici su zauzeli vladine zgrade i kontroliraju glavne prometnice u glavnom gradu Bisau u petak, nakon napada na bivšeg premijera u njegovoj kući u udaru koji treba spriječiti njegov izbor za predsjednika te bivše portugalske kolonije. Članovi Vijeća sigurnosti, rekli su u jednoglasno prihvaćenoj izjavi kako "snažno osuđuju prisilno oduzimanje vlasti legitimnoj vladi Gvineje Bisao od elemenata njezinih oružanih snaga. Članovi Vijeća sigurnosti oštro osuđuju taj upad vojske u politiku".

BUDIMPEŠTA - Čelništvo vladajuće mađarske stranke Fidesz podržalo je Janosa Adera, zastupnika Fidesza u Europskom parlamentu, kao kandidata za predsjednika republike, izvijestila je mađarska novinska agencija MTI pozivajući se na neimenovane izvore. Mjesto mađarskog predsjednika upražnjeno je otkako je predsjednik Pal Schmitt ranije ovoga mjeseca dao ostavku uslijed skandala vezanog uz plagiranje doktorata. Čelništvo Fidesza, u kojem je premijer i predsjednik stranke Viktor Orban, podržalo je Aderovu kandidaturu a Orban će u ponedjeljak službeno imenovati kandidata stranke, izvijestio je MTI. Očekuje se da mađarski parlament novog predsjednika izabere kasnije ovoga mjeseca.

ISTANBUL -Iransko izaslanstvo stiglo je u petak u Istanbul na novu rundu pregovora s predstavnicima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN (SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija) i Njemačke (P5+1) o spornom nuklearnom programu, izvješćuje CNN iz glavnog grada Turske. Uoči sastanka u subotu, iranski pregovarači započeli su konzultacije s predstavnicima Rusije i Kine, javili su turski državni mediji. Glavni iranski pregovarač i čelni čovjek Iranskog vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost (SNSC), Said Džalili izjavio je da na subotnje pregovore donosi "novu inicijativu". Prošloga je tjedna Iran objavio da bi jedan od prijedloga mogalo biti smanjenje količina urana obogaćenog na razinu od 20 posto, ali se trenutno ne zna da li je taj prijedlog još uvijek na stolu.

(Hina) xmpv ympv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙