FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dduk
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

PARIZ - Socijalist Francois Hollande pobijedio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj s osvojenih 51,7 posto glasova, prema konačnim rezultatima objavljenim nakon 99 posto prebrojanih glasova. Aktualni predsjednik, konzervativac Nicolas Sarkozy, s 48,3 posto osvojenih glasova postao je 11. europski čelnik koji je izgubio izbore od izbijanja globalne gospodarske krize 2008. godine. Hollande je u pobjedničkom govoru rekao da "Europa danas promatra" Francusku. "Siguran sam da je ovaj rezultat u mnogim zemljama donio olakšanje i očekivanje da stroge mjere štednje nisu jedni način borbe za izlazak iz krize", kazao je. "Moja je misija da Europi dam dimenziju razvoja, zapošljavanja i napretka u kratkom razdoblju", zaključio je novi francuski predsjednik pred oduševljenim pristašama. A oni su se u tisućama odmah po objavi rezultata okupili na pariškom trgu Bastille, tradicionalnom mjestu okupljanja francuske ljevice. Prvo su u napetom ozračju očekivali rezultate, a onda eksplodirali od radosti. Nastala je vika, pucali su čepovi s boca pjenušaca a bengalke su u obojile nebo u crveno. Dva sata prije Hollandea, javnosti se obratio Nicolas Sarkozy i priznao poraz. "Francuska ima novog predsjednika. Francois Hollande je demokratski izabran i moramo to poštivati", rekao je Sarkozy u obraćanju svojim pristašama, prenosi AFP. "Maloprije sam ga nazvao, čestitao i poželio mu sreću", kazao je.

ATENA - Konzervativna stranka Nova demokracija osvaja 21,2 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, koji će donijeti veliko preslagivanje na grčkoj političkoj sceni, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja glasova s 15 posto birališta, javljaju agencije u nedjelju navečer. Koalicija radikalnih ljevičara Siriza na drugom je mjestu s 14,99 posto glasova, a treći je s 14,83 posto socijalistički PASOK, koji je doživio povijesni poraz. Iako će biti relativni pobjednik izbora, ovo je i za Novu demokraciju najlošiji rezultat ikada. Analitičari ocijenjuju da je Grčka doživjela politički potres i da je čekaju teški i dugi pregovori o osnivanju buduće vlade, što je potvrdio i čelnik PASOK-a Evangelos Venizelos koji je, pošto mu je stranka pretrpjela povijesni poraz, izjavio da grčki narod nikome nije dao jasan mandat i pozvao na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva. Na četvrtom je mjestu zasad desničarska stranka Neovisni Grci koja osvaja 10,05 posto glasova, komunistička stranka KKE dobiva 8,22 posto, neonacistička Zlatna zora 6,74 posto i prvi put ulazi u parlament, a Demokratska ljevica 5,84 posto glasova. Još se tri stranke nalaze na rubu prelaska izbornog praga.

BEOGRAD - Na predsjedničkim izborima u Srbiji, održanim u nedjelju, po podacima s 25,98 posto obrađenih glasačkih mjesta, kandidat koalicije oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Boris Tadić osvojio 24,81 posto glasova, a s 24,71 posto slijedi kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, objavila je oko 1 sat poslije ponoći srbijanska Republička izborna komisija (RIK). Po podacima RIK-a, kako prenosi srbijanska agencija Beta, s 15,76 posto osvojenih glasova treći je kandidat Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, a četvrti je kandidat Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica sa 7,34 posto itd.

BEOGRAD - Prema prvim preliminarnim procjenama Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), najviše mandata u novom sazivu srbijanskog parlamenta koji broji 250 zastupnika osvojila je na nedjeljnim izborima koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića - 72 mandata, a slijedi koalicija oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića sa 67 mandata. S 48 mandata treća je koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, dok je četvrta Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice s 20 mandata, objavljeno je na tiskovnoj konferenciji CeSID-a u pres-klubu Tanjuga u noći s nedjelje na ponedjeljak. Koalicija Preokret koju predvodi Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića može, po istim procjenama, računati na 19 mandata, a Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića na 17 mandata. Savez vojvođanskih Mađara je, po riječima programskog ravnatelja CeSID-a Marka Blagojevića, osvojio šest mandata, a jedan mandat osvojila je lista Nijedan od ponuđenih odgovora. Sa osvojenih 4,6 posto glasova, kako je rekao Blagojević, u parlament neće ući Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja, s obzirom da je minimum za ulazak pet posto glasova. Dodao je kako bi radikali mogli osvojiti dovoljno ako tome doprinesu glasovi s Kosova, koji će biti prebrojani tijekom noći, ali da je to malo vjerojatno.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) i predsjednički kandidat koalicije okupljene oko te stranke Boris Tadić izrazio je u nedjelju kasno navečer uvjerenost da će pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora, gdje će građani birati između njega i predsjednika oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića. Tadić je ocijenio kako je drugi krug predsjedničkih izbora odlučujući za put kojim će Srbija ići u sljedećih pet godina te je ustvrdio kako u razgovorima o novoj vladi neće pristati ni na kakve ucjene ili uvjete. "Moja i Nikolićeva politika su bitno različite, vrijednosno i karakterno su različite i ne mogu biti komplementarne. Uvjeren sam da je to važno građanima i da ću dobiti u drugom krugu, kazao je Tadić. Predsjednik SNS-a Tomislav Nikolić je u obraćanju novinarima ustvrdio kako je ta stranka za tri i pol godine postojanja osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima te ocijenio kako bi se to moglo preslikati i na predsjedničke izbore. Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić kazao je kako se možda ne zna tko će biti novi predsjednik, ali se vrlo dobro zna tko će biti novi premijer. Najavio je da će prvo razgovarati sa Demokratskom strankom s kojom je SPS bio partner i u sadašnjoj vlasti, no da neće bježati ni od razgovora sa Nikolićevim SNS-om.

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je u nedjelju navečer da će raspisati prijevremene parlamentarne izbore, davši naslutiti da bi se oni mogli održati u rujnu. "Ne želim godinu i pol političke nestabilnosti praćene ucjenama i populizmom. Bolja je četveromjesečna predizborna utrka kako bi se zajamčila politička stabilnost", rekao je Netanyahu na saboru svoje stranke Likuda (desnica) u Tel Avivu. Izraelski mediji predviđaju da će se izbori održati 4. rujna, ali Netanyahu nije naveo točan datum. Sadašnji saziv parlamenta prestaje zasjedati u listopadu 2013. Pred 3500 oduševljenih aktivista Likuda "Bibi" Netanyahu je podastro pozitivne rezultate svog trogodišnjeg razdoblja na vlasti, spomenuvši zdravo izraelsko gospodarstvo, reforme u školstvu koje je "besplatno za djecu počevši od tri godine" i "gradnju 80.000 stambenih jedinica koja je u tijeku". Po svemu se čini da Netanyahu, neupitni prvak izraelske desnice, danas nema protukandidata za premijersku dužnost. Gotovo polovina (48 posto) Izraelaca smatra ga najboljim kandidatom za premijera, po anketi koju je u četvrtak objavio ljevičarski dnevnik Haaretz.

(Hina) xduk yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙