FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 5. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NADŽAF

Husein al-Harsan, 25-godišnjak, odabrao je jedinstven način da postane poznat: napisat će najduži Kuran na svijetu koji bi na kraju trebao biti dug pet do šest tisuća metara i tako ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Ako mu uspije bit će paradoksalno vidjeti to djelo koje izričito zabranjuje alkohol kao dio slavne zbirke koju je osmislila pivovara. Svoj bi podvig trebao dovršiti ove godine kad Nadžaf postaje "glavni grad islamske kulture", projekt stalno odgađan zbog sumnji u korupciju pri njegovoj pripremi.

Harsan prepisuje Kuran arapskom kaligrafijom na svicima papira dugim 1500 metara. Otkad je počeo prije mjesec dana prepisao je tek 13 stranica Kurana. Po Guinnessu, najveći Kuran visok je dva metra a širok 1,52. Predstavljen je javnosti u Rusiji u studenom 2011. Najmanji je dug 1,7 cm, širok 1,28 cm i ima 571 stranicu. Tiskan je u Kairu 1982. i pripada jednom Pakistancu.

LOS ANGELES

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino korisničko ime na društvenoj mreži Twitter više ne bude "Mrs Kutcher" već samo "justdemi". "Bilo je teško naći zabavno i raspoloživo ime, hvala svima što su mi pomogli pronaći novo ime!", napisala je ona svojim čitateljima, njih pet milijuna, u poruci na Twitteru. Zasad će moja adresa biti "@justdemi" (samo Demi) a ne više "@MrsKutcher", kazala je Demi Moore koja je u siječnju ove godine bila na liječenju u Los Angelesu zbog preopterećenosti. Moore (49) se razvela od 16 godina mlađeg Ashtona Kutchera. Poznata je po ulogama u filmovima "Duh" (1990.), "Nemoralna ponuda" (1993.) i "Striptiz" (1996.), za koji je dobila najveći ženski honorar do tada (12,5 milijuna dolara).

SYDNEY

Australski stomatolog u petak je u dobi od 97 godina dobio svoju četvrtu sveučilišnu diplomu i time postao najstariji uspješni student na svijetu. Rođen 7. ožujka 1915. godine, Allan Stewart je diplomom iz komplementarne (alternativne) medicine oborio vlastito postignuće iz Guinnessove knjige rekorda, postavljeno kada je diplomirao pravo u 91. godini. Stewart je diplomirao stomatologiju davne 1936. godine na sveučilištu u Sydneyju, a tijekom zubarske karijere usput je doktorirao oralnu kirurgiju na sveučilištu u Chicagu. Kada je upisao pravo na sveučilištu u Novom Južnom Walesu, a to je učinio kako bi vježbao mozak i održavao pamćenje, mislio je da ga zbog starosti neće stići završiti pa je malo požurio i šestogodišnji studij završio za četiri i pol godine. Sada i sam kaže da nije trebao žuriti jer mu je poslije postalo dosadno pa je na sveučilištu Southern Cross u gradiću Lismoreu, također u Novom Južnom Walesu, upisao i studij alternativne medicine. Nakon dodjele diplome u petak, Stewart je rekao sada da stvarno namjerava pospremiti svoju togu za promocije. No, isto je tvrdio i prošli put.

BEČ

Obožavatelji aeronautike iz više od 70 zemalja sastaju se u petak i subotu u Salzburgu u utrci za naslov svjetskog prvaka u "pilotiranju" papirnatim zrakoplovima. Među 35.000 sudionika izabrano je 249 pilota u gotovo 600 kvalifikacijskih krugova po cijelom svijetu. Podijeljeni su u tri kategorije: najduža razdaljina, najduže vrijeme provedeno u zraku i najbolja akrobacija. Prema pravilima natjecanja, avioni moraju biti napravljeni od običnog lista papira A4 bez korištenja ikakva pomagala (poput škara i ljepila), osim u kategoriji "akrobacije". Žiri će ocjenjivati izvedbe pilota prema pravilima na snazi u Udruzi papirnatih aviona. Uz osvajanje krune prvaka svijeta, piloti papirnatih aviona pokušat će oboriti dosadašnje rekorde: 63,17 metara za razdaljinu te 27,9 sekundi za trajanje leta. Radi se o trećem izdanju tog natjecanja, nakon onih organiziranih 2006. i 2009.

LOS ANGELES

Adam Yauch, jedan od repera Beastie Boysa, obožavateljima poznatiji pod nadimkom MCA, umro je u petak u 48. godini nakon duge bitke s rakom. Yauch je još u srpnju 2009. objavio da mu je dijagnosticiran zloćudni tumor žlijezde slinovnice i limfnog čvora, nakon čega je bio na operaciji i medicinskim tretmanima, među ostalim i na Tibetu. U listopadu te godine izjavio je da se osjeća zdrav i snažan te da se nada da je pobijedio bolest, no nedavno se ispostavilo da je bolest uznapredovala pa je Yauch bio prisiljen odustati od svečanosti na kojoj je grupa ove godine postala član "Rock and Roll Hall Of Fame". Yauch je Beastie Boyse osnovao početkom 80-ih s dvojicom svojih prijatelja iz njujorškog Brooklyna, Michael Diamondom (Mike D) i Adamom Horovitzem (Adrock). U bendu je svirao bas gitaru, a pod pseudonimom Nathanial Hoernblower režirao je video spotove grupe. Uz glazbu zanimala ga je i filmska umjetnost pa je osnovao nezavisnu filmsku kompaniju Oscilliscope koja je snimala i distribuirala niskobudžetne umjetničke filmove.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙