FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 8. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES

Supermodel Heidi Klum zatražila je rastavu braka od supruga pjevača Seala s kojim više ne živi od početka godine, objavili su predstavnici toga para. Glasnogovornica Heidi Klum u petak nije željela objaviti druge pojedinosti, samo je rekla da Heidi neće davati izjave o tome. Sealova glasnogovornica potvrdila je da je rastava i službeno zatražena, ali također bez komentara. Na internetskoj stranici o celebrityjima TMZ.com objavljeno je da je zahtjev za rastavu predan u Los Angelesu, a da su kao razlog navedene nepomirljive razlike. Klum i Seal vjenčali su se 2005. i imaju četvero djece. U siječnju su objavili zajedničko priopćenje o tome da se razilaze: "Sedam lijepih godina živjeli smo u braku punom ljubavi, odanosti i sreće, a nakon mnogo razmišljanja i preispitivanja vlastitih osjećaja odlučili smo se rastati".

LONDON

Slavnu utrku veslačkih osmeraca Oxforda i Cambridgea neočekivano je u subotu prekinuo plivač u Temzi, javlja BBC. Tradicionalna utrka, 158. po redu, trajala je oko deset minuta kada je čovjek u plivaćem kostimu počeo plivati preko rijeke i zamalo ga je udario čamac Oxforda. Sudac je prekinuo utrku i naložio da krene ispočetka s pola staze. "Potpuno nevjerojatno. Zahvalni smo Matthewu Pinsentu (proslavljenom bivšem veslaču i jednom od sudaca utrke) što je primjetio čovjeka u rijeci. Mi smo prvo mislili da se radi o nekakvoj krhotini, olupini", kazao je glavni sudac John Garrett za BBC. "Bilo je jasno da se ne želi maknuti nego da namjerno čeka da čamci stignu do njega, pa sam morao zaustaviti utrku i naložiti novi start", dodao je. Neimenovana plivača, s osmijehom od uha do uha, iz rijeke je izvela policijska patrola i odvela ga u postaju. Potom je odlučeno da se utrka nastavi s pola staze. Prekid je trajao oko pola sata. Posljednji je put utrka morala biti zaustavljena 2001. godine kada je došlo do sudara veslima dvaju čamaca.

RIM

Talijanska vlada je prošloga tjedna u Napulju objavila plan spašavanja Pompeja, jednog od najvrijednijih povijesnih baština svijeta u kojem je posljednjih godina došlo do urušavanja nekoliko važnih objekata. Talijanski premijer Mario Monti je prošloga tjedna sa četiri ministra njegove vlade na konferenciji za tisak predstavio plan "Veliki projekt Pompeji" koji predviđa ulaganje u suradnji s Europskom komisijom od 105 milijuna eura i rok realizacije do kraja 2015. godine. Zajedno s prvim natječajima za učešće u u radovima na restauraciji i konzervaciji talijanski dužnosnici predstavili su i poseban protokol koji treba onemogućiti uplitanje organiziranog kriminala, posebice lokalne mafijaške organizacije Cammore koja se tradicionalno nastoji uključivati u javne infrastrukturne projekte toga dijela Italije. Pompeji se prostiru na 66 hektara u predgrađu Napulja, a UNESCO je stari rimski grad stavio pod svoju zaštitu i proglasio dijelom svjetske baštine. Grad je zatrpan u erupciji prije gotovo 2000 godina te su objekti zahvaljujući tome što nisu bili izloženi zraku i vlazi ostali gotovo netaknuti. Njihovim iskapanjem su se, međutim, našli izloženi vremenskim i ljudskim utjecajima što je dovelo do njihovog ubrzanog propadanja. U studenom 2010. godine se, primjerice, vjerojatno uslijed obilnih kiša urušila poznata "Kuća gladijatora" a nedugo zatim i zid takozvane "Kuće moralista".

LONDON

Rijetko prvo izdanje romana Julesa Vernea Misterij s Antarktike prodano je za tisuću funta, a prihod će biti predan humanitarnoj organizaciji Oxfam koja je knjigu i prodala.

Knjiga je, piše u subotu Guardian, objavljena 1898., a govori o putovanju na daleke otoke Kerguelen na jugu Indijskoga oceana. Jules Verne najpoznatiji je po svojim romanima Put oko svijeta za 80 dana, Putovanje u središte zemlje te Dvadeset tisuća milja pod morem.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙