FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 29. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON

Britanski The Sunday Times objavio je ovog vikenda svoju tradicionalnu listu najbogatijih stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva u prošloj godini iz koje je razvidno kako je razina bogatstva najbogatijih Britanaca dosegla 2011. nove vrhunce unatoč recesiji u zemlji. Bogatstva 1000 najbogatijih ljudi Velike Britanije narasla su za 4,7 posto na 414, 6 milijardi funti (674 milijardi dolara, 508 milijardi eura) unatoč povišenoj stopi nezaposlenosti i strogim proračunskim rezovima vlade. Potučen je prethodni rekord od 412,85 milijardi funti. U zemlji je 2011. bilo 77 milijardera, što je novi rekord.

Indijski magnat čelika Lakshmi Mittal je osmu godinu zaredom na čelu popisu, iako mu je vrijednost bogatstva pala za 27 posto na 12,7 milijardi funti, zbog niže cijene dionica ArcelorMittala. Iza njega je uzbečki rudarski magnat Alisher Usmanov koji ima oko 30 posto tvrtke vlasnika nogometnog kluba Arsenal. Vlasnik Chelsea FC, Rus Roman Abramovič je 3. na popisu s 9,5 miljardi funti. Najbogatiji milijarder britanskog porijekla tek je na četvrtom mjestu. Riječ je o Geraldu Cavendishu Grosvenoru, šestom vojvodi od Westminstera, koji je s 3. mjesta pao na sedmo s bogatstvom procijenjenim na 7,35 milijardi funti.

SEUL

Beatlesi su možda pjevali da je ljubav sve što je potrebno, ali u Južnoj Koreji paru koji se želi vjenčati potrebno je i puno novaca - gotovo 200.000 američkih dolara, što je četiri puta više od prosječne godišnje zarade. Visoki troškovi rezultat su tradicije koja podrazumijeva kupovanje luksuznih poklona za članove obitelji prije vjenčanja, kao što su bunde i dijamanti, i običaja da mladoženja mora osigurati dom u kojem će bračni par živjeti. Prosječna cijena vjenčanja u 2011. godini skočila je oko 270 posto u odnosu na 1999. godinu, a inflacija je u istom razdoblju porasla 45,5 posto. U Južnoj Koreji prosječna godišnja zarada je oko 42.400 dolara, a za vjenčanje je potrebno puno više novaca pa zbog toga parovi koji se vjenčati moraju posuđivati novac od roditelja ili dizati kredite.

NEW YORK

Verzija Munchova "Krika" i Cezanneova studija "Kartaša" bit će zvijezde proljetnih dražbi djela moderne umjetnosti i impresionista u New Yorku gdje bi mogle postići rekordne cijene. "Krik" (1895.) norveškoga slikara Edvarda Muncha prodavat će se na dražbi u Sotheby'su 2. svibnja. Riječ je o jednoj od četiri postojeće verzije toga djela planetarne popularnosti, koje je s godinama postalo simbolom univerzalnoga očaja. To je jedina verzija "Krika" u privatnom vlasništvu, ostale tri pripadaju norveškim muzejima, a dvije od njih su ukradene 1994. i 2004., ali su pronađene i ponovno izložene. Osim Muncha, Stoheby's će na prodaju ponuditi 11 djela, među kojima nekoliko Picassa i jedan Miro. Dan prije, 1. svibnja na dražbi u Christiesu bit će ponuđene 32 slike i skulpture od kojih nekoliko prelazi cijenu od 10 milijuna dolara. "Zvijezda" dražbe bit će studija Paula Cezannea za sliku "Kartaši" koja postoji u pet verzija. Studija je procijenjena na 15 do 20 milijuna dolara.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙