FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 1. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Danski restoran "Noma" treću je godinu zaredom proglašen najboljim restoranom na svijetu u prestižnom izboru britanskog časopisa "Restaurant". Kopenhaški restoran vlasnika i 'chefa' makedonskog Albanca Renea Redžepija (34) proglašen je najboljim po ocjenama više od 800 kulinarskih stručnjaka iz svijeta. Redžepi je primajući nagradu izjavio da je oduševljen što je njegov restoran proglašen najboljim po treći put, rekavši da mu je glavna filozofija stvoriti ukusnu hranu koristeći se lokalnim namirnicama. Redžepi je je veleposlanik Novog nordijskog prehrambenog programa koje je ustanovilo nordijskog vijeće ministara, a na čelu "Nome" je od 2003. godine. "Noma" je smještena u obnovljenom starom brodskom skladištu u kopenhaškoj luci i uređena je u starom nordijskom duhu. U njoj se služi mjesni specijaliteti, a gurmani je obožavaju zbog menija na kojem se nalaze, među ostalim, odresci arktičkog goveda s kruškama, dimljene koštane moždine, ježinci s koprom, konjski jezik (vrsta ribe plosnatice iz Atlantika).. Na drugom i trećem mjestu u izboru su dva španjolska restorana, "El Celler de Can Roca" u Gironi i "Mugaritz" u San Sebastianu. Najboljim 'chefom' proglašen je Španjolac Andoni Luis Aduriz iz "Mugaritza".

NEW YORK/ZAGREB - Novi toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u ponedjeljak je dostigao i premašio visinu Empire State Buildinga i postao najviša zgrada u New Yorku, objavili su američki mediji. Radnici su postavili čelične stupove na visinu od 381 metra, a to je visina najvišeg vidikovca Empire State Buildinga. Novi toranj još nije prešao visinu antene na konkurentskoj zgradi, ali stručnjaci obično ne računaju antene kad mjere visinu zgrada. Toranj slobode (Freedom Tower) neće svoju konačnu visinu doseći još godinu dana. Kad bude završen, One World Trade Center bit će visok 541 metar, u što je uključen i antenski toranj od 124 metra. I bez antene nova će zgrada biti druga po visini u SAD-u, nakon čikaškoga Willisova tornja. Empire State Building završen je 1931. i bio je najviša samostojeća građevina nas svijetu do 1967. kad je u Moskvi završen toranj Ostankino. Status najviše zgrade u New Yorku izgubio je kad je 1972. završen prvi Svjetski trgovački centar. Od ponedjeljka je ponovno izgubio status najviše zgrade u gradu.

BERLIN - Stari bijeli Golf II koji je pripadao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel prodan je u ponedjeljak za 10.165,02 eura na internet aukcijskoj prodaji. Taj 22 godine star auto koji je prešao 190 tisuća kilometara pripadao je od 1990. do 1995. Angeli Merkel, a zatim je registriran na njezinog supruga Joachima Sauera. Aukcijska prodaja je bila prekinuta sredinom travnja zbog neozbiljnih ponuda, ali je za nekoliko dana ponovno aktivirana. Prodavač ga je navodno kupio prije godinu dana, a na prodaju se odlučio kada je saznao identitet prve vlasnice.

PARIZ/ZAGREB - Mariah Carey i njezin suprug i ove su godine, tradicionalno obnovili bračne zavjete, ovaj put u Parizu. Lani su te učinili u bolnici, jer je Mariah upravo bila rodila blizance koji sada slave prvi rođendan. Predstavnik Mariah Carey rekao je za televiziju E! da su pjevačica i njezin muž Nick Cannon ovogodišnju svečanost održali "na vrhu Eiffelova tornja", nakon "romantične večere", u petak nedugo nakon ponoći. Carey je bila u bijeloj haljini i poslije je pozirala s Cannonom uz osvijetljeni Eiffelov toranj u pozadini. Carey i Cannon svake godine jedno drugomu kažu "Uzimam". "Da je vama žena Mariah Carey, i vi biste se svake godine htjeli oženiti njome", rekao je za US Weekly. Protekli je vikend očito bio vikend obnove zavjeta jer su u subotu to učinili i LeAnn Rimes i Eddie Cibrian.

LONDON - Britanski slikar Lucian Freud ostavio je iza sebe bogatstvo od 96 milijuna funti (156 milijuna američkih dolara), što je najveći iznos koji je ostao nakon nekog britanskog umjetnika, piše list Mail on Sunday. Freud je umro u srpnju prošle godine u 88. godini. Zbog njegovih beskompromisnih, snažnih portreta postao je jedan od najcjenjenijih i najtraženijih umjetnika koji je slikao portrete od kraljice Elizabete II. do supermodela Kate Moss. Novine navode da je Freud ostavio 2,5 milijuna funti i kuću svom dugogodišnjem asistentu Davidu Dawsonu kojega je i naslikao u svom posljednjem nedovršenom djelu "Portret lovačkog psa" na kojemu se nalazi i slikarev pas Eli. Ostatak bogatstva ostavio je svojoj odvjetnici Diani Rawstron i jednoj od svojih kćeri, Rose Pearce, koje su imenovane izvršiteljicama njegovog testamenta i koje trebaju podijeliti njegove osobne stvari na način koji je dogovoren dok je još bio živ. Freud, unuk slavnog oca psihoanalize Sigmunda Freuda, bio je dvaput oženjen i ima nekoliko djece.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙