FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna izvješća podigla europska tržišta dionica u očekivanju ECB-a

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica porasla su u četvrtak u očekivanju završetka sastanka Europske središnje banke budući da su poslovna izvješća poduzeća poput francuske banke Societe Generale i France Telecoma umirila ulagače i navela ih da zanemare rast španjolskih troškova zaduživanja.

Indeks Londonske burze FTSE tako je ojačao 0,6 posto, na 5.789 bodova, frankfurtski DAX bio je na dobitku 1,1 posto i iznosio je 6.784 boda a pariški CAC porastao je 1,2 posto, na 3.266 bodova.

Ulagače su u četvrtak ponovo razveselila dobra poslovna izvješća kompanija. Tako su dionice francuske banke Societe Generale ojačale 0,8 posto nakon što je izvijestila o neočekivano dobrim prihodima od trgovanja obveznicama, valutama i robama, koji su ublažili utjecaj niza jednokratnih troškova.

SocGen je sa sobom povukao i ostale banke, pa je francuska investicijska banka Natixis ojačala 2,1 posto, španjolski Bankinter 2,2 posto a talijanska Intesa Sanpaolo 2,4 posto.

France Telecom dobio je na vrijednosti 2,9 posto nakon što je izvijestio da je promijenjena ponuda njegovih usluga pomogla smanjiti negativan utjecaj pojave jeftine konkurencije u siječnju. Francusko je poduzeće povuklo za sobom i Telecom Italiu, u plusu 3,7 posto, i španjolsku Telefonicu, koja je dobila na vrijednosti 2,4 posto.

Raspoloženje na tržištu nije bitno pomutio ni skok troškova zaduživanja Španjolske na aukciji održanoj u četvrtak, i to usprkos snažnoj potražnji, što pokazuje da ulagači nisu izgubili apetit za španjolskim obveznicama pod uvjetom da je cijena povoljna.

Pozornost je sada usmjerena na redovan sastanak Europske središnje banke (ECB). Očekuje se da će banka zadržati kamatne stope na važećoj razini od jedan posto i oduprijeti se zahtjevima za ponovnim pokretanjem programa kupovine obveznica kako bi se ublažio pritisak na španjolski dug.

ECB je na nekoliko tjedana obustavio program kupovine obveznica usprkos tome što su se prinosi na španjolske obveznice približili razini od šest posto. Smatra se da nakon prekoračenja te razine troškovi zaduživanja postaju neodrživi.

Tokijska je burza zatvorena zbog praznika.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙