FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak na europskim burzama nakon oštrog pada

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi porasli su u utorak, nakon jučerašnjeg oštrog pada, poduprti rastom cijena dionica banaka, no njihov daljnji rast je upitan jer su ulagači i dalje napeti zbog situacije sa zaduženošću u eurozoni.

Londonski FTSE indeks trenutno je u plusu 0,34 posto na 5.685 bodova, frankfurtski DAX 0,66 posto na 6.565 bodova, a pariški CAC 1,20 posto na 3.135 bodova.

„Mislim da ćemo vidjeti novi pritisak na prodaju jer jutrošnji rast tržišta blijedi, a investitori su se ponovno počeli brinuti zbog politike. Ne uočavamo nikakvu ozbiljnu kupovinu .. sve je to kratkoročno. Očekujem pad do kraja dana", kazao je Joe Rundle iz tvrtke ETX Capital.

Trgovci su pratili nizozemsku aukciju obveznica, prvu nakon što se vladajuća koalicija urušila u ponedjeljak zbog proračunskih rezova, no njezin uspjeh ublažio je nervozu.

"Predviđanje dnevnih poteza sve više nalikuje čarobnjaštvu a ne ulaganju, budući da mnogi sudionici na tržištu primjenjuju kratkoročne strategije preživljavanja kada su suočeni s političkim nesigurnostima koje je teško analizirati", rekao je Andrew Bell iz tvrtke Witan.

Do kraja godine, Bell smatra da će tržišta ojačati, potaknuta kombinacijom umjerenog gospodarskog rasta i još blaže monetarne politike, ali predviđa kolebljivost budući da Europa na putu prema ravnoteži kombinira štednju i rast.

"Iako su dionice nekih europskih kompanija jeftine, najbolje mogućnosti rasta nalaze se izvan eurozone", dodao je.

Cijene dionica banaka, koje su jučer pretrpjele 3-postotni pad, pomogle su današnjem skromnom oporavku burzovnog indeksa, ojačavši u prosjeku 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je danas 0,78 posto na 9.468 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙