FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi europski podaci pritisnuli europska tržišta dionica, najveći gubitnici banke

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica pale su u srijedu a najveći gubitnik bio je bankovni sektor, nakon što su slabi podaci iz eurozone ponovo skrenuli pažnju na dužničke probleme regije, neutraliziravši pozitivna poslovna izvješća poduzeća.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,9 posto, na 5.760 bodova, a indeks Frankfurtske burze DAX izgubio je na vrijednosti 0,5 posto i iznosio je 6.728 bodova. Pariški CAC bio je pak u plusu 0,2 posto i iznosio je 3.220 bodova.

Najviše su oslabili španjolski i talijanski burzovni indeksi, i to 3,2 odnosno 2,8 posto, nakon što su podaci pokazali da je nezaposlenost u eurozoni dosegnula u ožujku povijesno visokih 10,9 posto.

Vodeće španjolske i talijanske banke Banco Santander, BBVA, Intesa Sanpaolo i UniCredit izgubile su na vrijednosti oko 4,3 posto.

"U najmanju ruku za banke situacija ponovo ne izgleda dobro", rekao je Markus Huber iz tvrtke ETX Capital.

Raspoloženje je dodatno pokvarilo najnovije izvješće američke privatne tvrtke za zapošljavanje ADP, koje je pokazalo da su američki poslodavci u privatnom sektoru u travnju neto otvorili samo 119 tisuća radnih mjesta, daleko manje nego što se očekivalo. Ulagači sada očekuju objavu američkih podataka o narudžbama tvornica u ožujku i revidirane podatke o narudžbama trajnih dobara.

Sumorni podaci iz eurozone usmjerili su pozornost na ovotjedni sastanak Europske središnje banke, zakazan u četvrtak. Investitore zanima počinje li ECB razmišljati o ponovnom rezanju kamatnih stopa, te priprema li ponovno aktiviranje programa kupnje obveznica ili operacija jeftinijeg dugoročnog financiranja.

Ulagače su donekle umirlia optimistična poslovna izvješća kompanija. Tako je vrijednost dionice švicarske banke UBS porasla 4,4 posto nakon objave dobrih poslovnih rezultata. Među vodećim dobitnicima bio je i proizvođač čipova STMicroelectronics, koji je dobio na vrijednosti 2,5 posto nakon što su mu goldman Sachs i Citigroup podigli investicijski rejting.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,3 posto na 9.380 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙