FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ohrabrujuća poslovna izvješća oraspoložila europska tržišta dionica

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica porasla su u petak u nervoznoj trgovini, pri čemu su glavni dobitnici bili ciklički sektori, poduprti ohrabrujućim poslovnim izvješćima kompanija.

Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,3 posto, na 5.763 boda, frankfurtski DAX bio je u plusu 0,6 posto i iznosio je 6.777 bodova a pariški CAC dobio je na vrijednosti jedan posto i dosegnuo je 3.261 bod.

"Tržišta su preplavila ugodna iznenađenja u kategoriji poslovnih izvješća. To je jako dobar razvoj događaja i znači da će očekivanja u vezi s poslovnim rezultatima biti ponovo revidirana naviše. To je samo po sebi jako uvjerljiva potpora", kazao je Mike Lenhoff iz Brewin Dolphina.

Najugodnije iznenađenje bio je švedski proizvođač strojeva i alata Sandvik koji je izvijestio o rekordnim narudžbama u prvom tromjesečju. Njegova dionica dobila je na vrijednosti 10,0 posto.

Neočekivano dobre poslovne rezultate objavio je i francuski proizvođač lijekova Sanofi, čija je dionica stoga ojačala 2,8 posto.

U takvom su okruženju najveći dobitnici bili ciklički sektori, poput banaka, građevinskih poduzeća i proizvođača građevinskih materijala, te automobilskih tvrtki i organizatora putovanja, koji su u prosjeku ojačali od 0,2 do dva posto.

Tako je Credit Agricole ojačao 4,4 posto, Societe Generale 3,4 posto, Commerzbank 2,2 posto. Volkswagen je bio na dobitku 3,0 posto, Lafarge 3,2 posto, Heidelbergcement 2,8 posto, a Thyssenkrupp 2,5 posto.

Snažno su ojačali i ključni burzovni indeksi rubnih zemalja eurozone Španjolske i Italije, za 1,9 odnosno 1,8 posto.

Ulagači su ipak i dalje na oprezu, nakon što je agencija Standard & Poor's u četvrtak neočekivano snizila kreditni rejting Španjolske za dvije razine, na 'BBB+', podsjetivši da nevolje u eurozoni još nisu završene.

"Sniženje španjolskog rejtinga pokazuje da vlade u Europi i dalje imaju problema sa sređivanjem stanja u proračunima. Vjerojatno će i druge agencije snižavati rejtinge", ocjenjuje Philppe Gijsels iz BHP Paribas Global Marketsa.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,4 posto, na 9.520 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙