FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama prevladao oprez

Autor: mpuk
LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 18. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi oslabjeli su u srijedu u opreznoj trgovini, ponajviše zbog pada cijena dionica energetskih, vodoopskrbnih i građevinskih kompanija.

Londonski FTSE indeks trenutno je u minusu 0,22 posto na 5.754 bodova, frankfurtski DAX 0,57 posto na 6.762 boda, a pariški CAC 1,44 posto na 3.244 boda.

"Nakon jučerašnje španjolske aukcije obveznica koja je prošla relativno dobro, ulagači se pozicioniraju za drugu aukciju koja će se održati u četvrtak. Bojimo da bi problemi eurozone mogli ponovno izbiti na površinu. Imamo izbore u Francuskoj i Grčkoj, a gospodarstvo Španjolske je pod pritiskom. Tržište bi moglo dodatno oslabjeti u idućim tjednima. Kinesko gospodarstvo usporava rast, usred smo sezone objave financijskih izvješća kompanija, a prinosi na obveznice u nekim europskim zemljama rastu. Ulagači misle da Europa još nije izašla iz krize", kazao je Philippe Gijsels, voditelj istraživanja u banci BNP Paribas Fortis Global Markets u Bruxellesu.

Cijene dionica energetskih i vodoopskrbnih kompanija pale su u prosjeku 1,3 posto, zabilježivši najveće gubitke. Rezultat je to objave građevinske kompanije ACS da prodaje 3,69 posto udjela u španjoslkoj tvrtki Iberdrola po cijeni od 3,62 eura po dionici. Cijena dionica Iberdrole potonula je 7,4 posto.

Pod pritiskom prodaja našle su se i dionice kemijskih kompanija, predvođene Syngentom čija je cijena pala 3,2 posto nakon objave poslovnih rezultata koji su bili u skladu s očekivanjima. Spustile su se i cijene dionica građevinskih kompanija zbog zabrinutost oko globalnog rasta.

No, ojačale su dionice rudarskih kompanija, u prosjeku 1,2 posto. Pritom je dionica BHP Billitona poskupjela 1,6 posto, nakon što je ta kompanija izviejstila o manjem od očekivanja padu proizvodnje željezne rudače u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,14 posto na 9.667 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙