FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

KABUL - Američki predsjednik Barack Obama i afganistanski predsjednik Hamid Karzai u srijedu su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu koji ocrtava buduće američko-afganistanske odnose nakon okončanja NATO-ove borbene misije u ovoj zemlji 2014. Obama, koji se nalazi u nenajavljenom posjetu Kabulu, priznao je kako će Afganistan imati i teških dana, ali da afganistanski narod preuzima kontrolu nad svojom vlastitom budućnošću. Obama je istaknuo zajedničku žrtvu obje zemlje u ratu u Afganistanu i izrazio nadu u budući mir. "Zajedno postići ćemo cilj uništenja al Qaede", rekao je Obama. On je doputovao u tajni posjet Afganistanu na prvu godišnjicu smrti čelnika al Qaede Osame bin Ladena.

KABUL - Samoubilački napad automobilom bombom uzdrmao je središte afganistanskog grada Kabula u srijedu, ubrzo nakon odlaska američkog predsjednika Baracka Obame koji je boravio u nenajavljenom posjetu Afganistanu, objavila je mjesna policija. Napad se dogodio na cesti prema Jalalabadu, gdje se nalazi nekolicina stranih vojnih uporišta, izjavio je za francusku novinsku agenciju AFP predstavnik kabulske policije Mohammad Ayoub Salangi. U američkome veleposlanstvu, koje se nalazi blizu dopisništva AFP-a, uključene su sirene za uzbunu kojima je osoblje pozvano da se udalji od prozora i skloni na sigurno.

WASHINGTON - Vojska SAD iznijela je u utorak miješanu sliku rata u Afganistanu ocijenivši da je pojačanje predsjednika Bracka Obame od 33.000 vojnika oslabilo talibane ali da ustrajna pobuna, korupcija i selektivna suradnja Pakistana predstavljaju prijetnju naporima SAD-a. U izvješću Kongresu ministarstvo obrane je reklo da je ukupan broj napada pobunjenika u 2011. pao prvi puta u pet godina iako se nasilje pojačalo u područjima oko južnog talibanskog uporišta Kandahara, pokrajini na koju su usredotčeni napori SAD-a od 2009. Ukupno, rekao je Pentagon, nasilje u Afganistanu se u 2011. smanjilo za devet posto u odnosu na 2010.

BEIJING - Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u srijedu u Beijing na godišnji susret s kineskim čelnicima, koje bi mogao zasjeniti slučaj slijepog disidenta Chena Guangchenga koji se navodno skriva pod zaštitom američkog veleposlanstva u kineskom glavnom gradu. Sudbina disidenta Chena Guangchenga, koji je pobjegao iz kućnoga pritvora, gurnuo je u drugi plan dvodnevne kinesko-američke razgovore, u kojima bi trebalo biti riječi o budućnosti trgovine i pristupa tržištima te diplomatskim pitanjima koja se tiču Irana, Sirije i Sjeverne Koreje. Sjedinjene Države i Kina nisu se oglasile o slučaju Chena, a nema ni potvrde da se on nalazi s predstavnicima SAD-a u američkom veleposlanstvu u istočnome dijelu Beijinga, kao što tvrde njegovi prijatelji i aktivisti.

NEW YORK - Američka savezna porota u utorak je državljanina SAD-a rođenog u Bosni i Hercegovini proglasila krivim za planiranje koordiniranog samoubilačkog bombaškog napada na newyoršku podzemnu željeznicu 2009. po nalogu viših operativaca al Kaide. Adis Medunjanin (28), može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora nakon što je proglašen krivim po svim točkama optužnice koje uključuju kovanje urote za provedbu samoubilačkog napada na američkom tlu, dobivanje vojne obuke od al Kaide i zavjeru za ubijanje američkih vojnika koji se bore u Afagnistanu.

WASHINGTON - Vlasti Sjedinjenih Država uhitile su na području Clevelenda pet samoproglašenih anarhista zbog navodne urote da u zrak dignu četverotračni most iznad nacionalnog parka, reklo je u utorak američko minstarstvo pravosuđa istaknuvši i da uhićeni nisu povezani s međunarodnim terorizmom. Skupina,čiji su pripadnici u dobi od 20 do 37, godina uhićena je tijekom noći nakon što su postavili eksploziv na most i svi su optuženi za urotu i pokušaj uporabe eksplozivnih sredstava.

MEXICO CITY - Potres jakosti 6.3 po Richteru, pogodio je u utorak na večer jugozapad Meksika u blizini granice s Gvatemalom, nakon što je istog dana nešto slabiji potres uzdrmao područje u blizini glavnog grada Mexico Cityja, objavila je geofizička služba Sjedinjenih Država. Drugi potres, 82 kilometra zapadno-sjeverozapadno od grada Suchiate u pokrajini Chiapas, dogodio se na dubini od 43 kilometra, izvijestila je američka seizmološka služba. Istoga dana, potres jakosti 5,5 po Richteru, koji je imao epicentar 210 kilomeatra od Mexico Cityja, uzdrmao je meksičku prijestolnicu no, po izjavama dužnosnika, nema izvješća o štetama.

MAASTRICHT - Turisti su pušili marihuanu na ulicama južnih nizozemeskih gradova a prkosni vlasnici coffee-shopova posjetiteljima su prodavali "džointeve" prosvjedujući protiv zabrane prodaje cannabisa strancima kaja je u utorak stupila na snagu na jugu Nizozemske. U Maastrichtu, gradu blizu granica s Belgijom i Njemačkom, prosvjednici su istaknuli transparente ukrašene lišćem marihuane i sloganima poput "Traže se dileri" i "Zaustavite diskriminaciju za Belgiju". Novi zakon ukida tradicionalni opušten nizozemski odnos prema narkoticima i pogađa milijune stranih "droga turista" koji svake godine hrle u nizozemske coffee-shopove poznate po prodaji lakih droga. Od utorka kafići u tri južne pokrajine uz granicu s Belgijom i Njemačkom mogu cannnabis prodavati samo registriranim članovima koji moraju imati prebivalište na tom području.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙