FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

YANGOON

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u ponedjeljak je odlučila prestati bojkotirati parlament te je pristala prisegnuti pred njegovim članovima, obvezujući se da će štititi ustavni poredak, kazali su stranački dužnosnici, a prenose agencije. Članovi njezine stranke, Nacionalne lige za demokraciju (NLD) kazali su kako će od srijede prisustvovati parlamentarnim sjednicama. "Poštujući želje naroda i imajući na umu zahtjeve parlamentarnih zastupnika demokratskih stranaka i neovisnih zastupnika, odlučili smo sudjelovati u radu parlamenta", rekla je novinarima Suu Kyi nakon sastanka sa stranačkim čelnicima. U utorak je predviđen sastanak Suu Kyi s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom u Yangoonu, a članovi i zastupnici Nacionalne lige za demokraciju otputovat će u srijedu na sjednicu u glavni grad Naypyitaw. NLD je želio da se u zakletvi izraz "očuvati ustav" zamijeni izrazom "poštovati ustav".

DUBAI

Al-Kaida koja djeluje u Magrebu ponudila je puštanje na slobodu otetog Britanca Stephena Malcolma u zamjenu za puštanje na slobodu radikalnog jordanskog propovjednika Abu Katade, ali je istodobno upozorila vlasti u Londonu da Katadu ne smiju izručiti njegovoj rodnoj zemlji Jordanu gdje je osuđen u odsutnosti. Britanskoj vladi nudimo puštanje na slobodu britanskoga državljanina Stephena Malcolma, koji ima i južnoafričko državljanstvo, u zamjenu za puštanje na slobodu Abu Katade, no pod uvjetom da bude izručen jednoj od zemalja Arapskoga proljeća", stoji u priopćenju objavljenom na jednoj islamističkoj internetskoj stranici čiju autentičnost, napominje Reuters, nije moguće provjeriti. "Ako London ignorira ovu ponudu i izruči Abu Katadu jordanskoj vladi, Britanija će snositi posljedice", navodi se u poruci.

BEJRUT

Norveški general Robert Mood, koji se nalazi na čelu UN-ove misije za nadzor primirja u Siriji, doputovao je u nedjelju u Damask, gdje su, prema izvješću državnih medija, militanti ispalili nekoliko granata na zgradu Središnje banke i ranili četiri policajca u napadu na policijsku ophodnju. Oporbeni aktivisti su potvrdili da su se u glavnom gradu čule eksplozije i pucnjava, te kazali da je dolazak međunarodnih promatrača pomogao u smirivanju sukoba u Homsu, središtu 13-mjesečne pobune. General Mood je priznao da njegovu 300-članu misiju čeka težak zadatak, ali je naglasio da je uvjeren kako se može postići napredak. "Bit će nas samo 300, ali možemo postići napredak", rekao je Mood po dolasku u zračnu luku u Damask. UN-ova misija nadzora prekida vatre trenutno ima 30 ljudi na terenu u Siriji. Službena agencija SANA izvijestila je da su UN-ovi promatrači u nedjelju obilazili Homs, koji su vladine snage tjednima granatirale uoči početka primirja 12. travnja. Oporbeni aktivisti u Homsu su kazali da su sukobi znatno smanjeni nakon što su prošli tjedan u pobunjeni grad raspoređeni UN-ovi promatrači.

MCLEAN, SAD

Bivši američki predsjednik Bill Clinton podržao je u nedjelju svog demokratskog kolegu Baracka Obamu u svom prvom pojavljivanju na pozornici uz sadašnjeg predsjednika tijekom njegove predizborne kampanje 2012., te mu pomogao prikupiti više od dva milijuna dolara. "Mislim da je odradio dobar posao", rekao je Clinton (65) pred oko 500 Obaminih pristaša okupljenih u gradiću McLeanu u Virginiji. "Idemo u pravom smjeru pod vodstvom predsjednika Obame", rekao je Clinton o čovjeku koji je pobijedio njegovu suprugu Hillary Clinton u utrci za demokratsku nominaciju na izborima prije četiri godine, a zatim ju je postavio na položaj državne tajnice. Clintonova podrška mogla bi se pokazati ključnom za Obamu u prikupljanju sredstava za kampanju kao i za uvjeravanje američke javnosti da ima dobre gospodarske planove, za koje republikanci tvrde da su neodgovorni i populistički.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙