FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: vijesti s tržišta rada određuju smjer indeksa

Autor: neba
NEW YORK, 30. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Niz podataka o američkom tržištu rada i drugi dio sezone kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pokazat će mogu li burzovni indeksi na Wall Streetu ovoga tjedna nastaviti rasti ili će travanj biti prvi mjesec u ovoj godini u kojemu će cijene dionica pasti.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna porastao 1,5 posto, na 13.228 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,8 posto, na 1.403 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 3.069 bodova.

Nakon dva tjedna uzastopnog rasta cijena dionica, burzovni su indeksi nadoknadili gotovo sve gubitke od početka mjeseca.

Nakon rasta u siječnju za 4,4 posto, u veljači za 4,1, a u ožujku za 3,1 posto, od početka travnja S&P 500 indeks u minusu je 0,4 posto.

Hoće li travanj biti prvi mjesec u ovoj godini u kojemu će cijene dionica pasti ovisi, među ostalim, o nastavku sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.

Ulagači mogu biti vrlo zadovoljni prvim dijelom te sezone. Dosad je izvješća objavilo oko 287 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a pritom su rezultati njih 72,8 posto nadmašili očekivanja analitičara.

Prosječan rast dobiti kompanija iznosio je 7,2 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, dok se očekivao rast od 3,2 posto.

Ovoga će tjedna, među ostalim, izvješća objaviti farmaceutski div Pfizer, prehrambeni proizvođač Kraft Foods, kartičarska kuća Visa, medijski divovi Time Warner i Viacom itd.

Smjer tržišta uvelike će ovisiti i o vijestima s tržišta rada. U petak će biti objavljeno ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u travnju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je otvoreno oko 175.000 novih radnih mjesta, što bi predstavljalo poboljšanje u odnosu na razočaravajuće podatke iz ožujka, kada je broj zaposlenih porastao za samo 120.000.

Prije tih podataka, u srijedu će ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, objaviti izvješće o zaposlenosti u privatnom sektoru, dok će u četvrtak biti objavljeni podaci o zahtjevima za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙