FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

BRUXELLES - Prema inicijalnoj analizi Hrvatskoj nije prihvatljiv prijedlog Europske komisije da se stave gornje granice na izravna plaćanja za poljoprivrednike jer su mnogi hrvatski proizvođači jako mnogo investirali u prilagodbu standardima EU-a i opterećeni dugoročnim kreditima. Takvo je stajalište na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a iznijela zamjenica hrvatskog ministra poljoprivrede Snježana Španjol koja je na sastanku u četvrtak i petak u Luxembourgu sudjelovala kao promatrač. "Teško da to u ovom trenutku možemo podržati jer je dio farmi i tvrtki jako puno investirao u prilagodbu standardima EU-a i stoga su financijski optrećeni dugoročnim kreditima", rekla je za Hinu Španjol, dodajući da to pokazuju prve analize u odnosu na prijedlog Europske komisije za reformu Zajedničke poljoprivredne politike za sljedeće višegodišnje proračunsko razdobolje 2014-2020. Europska komisija je predložila da se u predstojećem razdoblju postave gornje granice poticaja koje poljoprivrednici mogu dobiti u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a. Od 150.000 eura poticaja pa na dalje, poticaji bi se postupno smanjivali, a gornja granica bila bi 300.000 eura godišnje.

KIJEV - Dvadeset i sedam ljudi je ranjeno, uključujući devetero djece, u četirima eksplozijama u ukrajinskom gradu Dnjipropetrovsku u petak, u napadu koji su vlasti ocijenile "aktom terorizma". Predsjednik države Viktor Janukovič rekao je da su eksplozije u Dnjipropetrovsku, šest tjedana prije početka Europskog nogometnog prvenstva, "izazov za cijelu zemlju". Bombaški napadi iznimno su rijetki u Ukrajini i ove eksplozije, jedna za drugom, jako su istraumatizirale stanovnike trećeg po veličini ukrajinskog grada s otprilike 1,3 milijuna stanovnika, jednog od njezinih najvećih industrijskih centara. Policija je objavila da su bombe bile postavljene u kantama za smeće. "Nitko još nije uhićen", objavila je policijska glasnogovornica. Vlasti zasad nemaju nikakvo objašnjenje o tome tko bi mogao biti odgovoran. Državni odvjetnik otvorio je istragu klasificirajući eksplozije kao "terorizam". Dnjipropetrovsk, 400 km jugoistočno od Kijeva, nije jedan od četiriju ukrajinskih gradova koji će ugostiti Europsko nogometno prvenstvo, ali današnji događaj svejedno će sigurno uznemiriti vlasti koje su ranije objavile da su sposobne jamčiti sigurnost tisućama navijača koji će stići u zemlju.

MOSTAR - Dvojica članova Predsjedništva BiH donijeli su većinom glasova proračun institucija BiH za 2012. godinu u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka, dok je protiv bio predsjedatelj kolektivnog šefa države, bošnjački član Bakir Izetbegović (SDA). Na hitno sazvanoj sjednici u petak u Sarajevu član Predsjedništva Nebojša Radmanović iz SNSD-a i Željko Komšić iz SDP-a BiH su poduprli proračun u iznosu od 950 milijuna maraka (oko 475 milijuna eura). Iako je prethodno najavljivao da će biti protiv prijedloga, proračun je podržao Komšić nakon što su sinoć o tome dogovor postigli čelnici SNSD-a Milorad Dodik i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Usvajanje bez suglasnosti Izetbegovića će, kako se procjenjuje, dodatno zakomplicirati odnose u šestočlanoj državnoj koaliciji. Predsjedništvo BiH je, međutim, u odnosu na nacrt proračuna kojega je dostavilo Vijeća ministara BiH, zaključilo da neće biti najavljenog smanjenja plaća zaposlenima u institucijama BiH te da u ovoj godini neće biti prijama novih zaposlenika u državnim institucijama BiH.

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u petak u Beogradu, na konferenciji ''Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regije'', kako se RS ''priprema za raspad'' Bosne i Hercegovine (BiH), navevši kako je BiH ''neodrživa tvorevina''. U obraćanju sudionicima konferencije, među kojima su bili i srbijanski premijer Mirko Cvetković i ministar vjera i dijaspore Srđan Srećković, koji su aplauzom pozdravili njegov govor, Dodik je ocijenio kako raspad BiH nije nešto što treba očekivati u bliskoj budućnosti te istaknuo kako je RS jedina samoodrživa ako se govori o prostoru BiH. ''Robusna aktivnost međunarodne zajednice u BiH nije napravila Bosnu državom. Bosna je država u pokušaju, ona neće uspjeti zato što nema unutarnje kohezije da ona uspije. Svi okolo govore da je to eksperiment međunarodnih birokrata koji su htjeli sačuvati neku vrstu priče, pokazati kako se može napraviti država", ustvrdio je Dodik.

BEOGRAD - Donedavni srbijanski predsjednik i kandidat vladajuće srbijanske Demokratske stranke (DS) za srbijanskog predsjednika Boris Tadić u blagoj je prednosti nad predsjedničkim kandidatom vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavom Nikolićem, prenose u petak beogradski mediji pozivajući se na istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI). Rezultati istraživanja IRI-ja pokazuju, kako se navodi, da bi za Tadića glasovalo 26,7 posto građana Srbije, a za Nikolića 25,7 posto, a slijede predsjednički kandidat Ujedinjenih regiona Srbije Zoran Stanković s 12,7 posto i kandidat Socijalističke partije Srbije i aktualni ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić s 10,3 posto potpore. Predsjednički kandidat oporbene Demokratske stranke Srbije i bivši premijer Vojislav Koštunica ima sedam posto potpore birača, a kandidat koalicije ''Preokret'' i predsjednik oporbene Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović 6,4 posto.

ZAGREB/OSLO - Dvojica norveških državnih zaposlenika svjedočila su u petak o patnjama i ozljedama zadobivenima u bombaškom napadu Andersa Behringa Breivika na njegovu suđenju u Oslu koje protječe dostojanstveno i svjedoči o visokoj civliziranosti te zemlje koja je pokazala čovječnost naspram ubojičine okrutnosti. Tore Raasok, 56-godišnji radnik u ministarstvu transporta, ispričao je kako ga je silina eksplozije podignula u zrak i zatim odbacila 22. srpnja u središtu Osla gdje je Breivik aktivirao eksploziv, piše agencija Reuters. Jedna od osam preživjelih osoba bombaškog napada što ga je Breivik izveo pred uredima norveške vlade, Raasok je ispričao kako su mu se krhotine stakla zabile u oba oka i obje su noge bile zdrobljene, a lijeva je morala biti amputirana. Deset je puta operiran i ne može se više služiti lijevom rukom. Pred sudnicom su položene tisuće ruža za Breivikove žrtve, a u četvrtak se 40.000 okupilo i otpjevalo pjesmu za koju je Breivik rekao da ispire mozak mladim ljudima. Time su pokazali da ubojica nije slomio njihov razvijen osjećaj tolerancije, drže analitičari.

HARKIV - Zatočena ukrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko koja je u petak počela osmi dan štrajka glađu, putem svog odvjetnika optužila je Viktora Janukoviča da je odobrio nasilje kojem je bila izložena prošli tjedan. "Dobila je informacije da je državni tužitelj Viktor Pšonka odobrio uporabu sile prema nalogu predsjednika Viktora Janukoviča", rekao je njezin odvjetnik Sergej Vlasenko novinarima u Harkivu. Oporbena čelnica je u utorak počela štrajk glađu kako bi ukazala na političku represiju i nasilje kojem je bila izložena u zatvoru. Internetska stranica Ukrajinska pravda je u petak objavio fotografije od 25. travnja na kojima bivša premijerka pokazuje tragove hematoma na trbuhu i ruci. Odvjetnik je rekao da Timošenko nastavlja štrajk glađu. "Osmi dan ništa ne jede, leži i pije vodu", rekao je. U četvrtak je predsjednik Janukovič obećao istragu o mogućem fizičkom zlostavljanju Timošenko koja je prošlog listopada proglašena krivom za zloporabu vlasti dok je bila premijerka, a ovoga mjeseca protiv nje je pokrenut još jedan proces za izbjegavanje poreza.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič potpisao je zakon o uspostavi slobodnog viznog režima s Hrvatskom, prenose u petak ukrajinski mediji pozivajući se na ured predsjednika za odnose s javnošću. Od 1. lipnja hrvatski državljani više neće trebati vizu za Ukrajinu ili tranzit preko ukrajinskog teritorija ako njihov boravak ne prelazi više od 90 dana. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da će Hrvatska privremeno, od 1. travnja do 31. listopada, ukinuti vize za ukrajinske državljane.

NEW YORK - Sjedinjene Države i Rusija blizu su dogovora o uspostavi "crvenog telefona" za rješavanje prijetnja kibernetičkim napadima, objavio je u petak Washington Post. Sigurna komunikacijska linija između dviju zemalja trebala bi spriječiti napade na internetu, čiji je izvor teško otkriti, a mogu prerasti u konflikt, objavio je Post. Kao kanal za komunikaciju s Rusijom s američke će strane poslužiti Centar za smanjenje rizika od nuklearnih napada, koji je osnovao State Department u vrijeme administracije Ronalda Reagana. Centar je osnovan kako bi Moskva i Washington mogli upozoriti jedan drugog na svako lansiranje rakete ili svemirskog broda kako se to ne bi zabunom shvatilo kao nuklearni napad. Isti princip trebao bi se primjenjivati u slučaju cyber napada, ako jedna strana detektira nešto što bi mogla biti neprijateljska aktivnost iz drugih zemalja, piše Post.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙