FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale zbog obnovljenih bojazni u vezi s eurozonom

Autor: mkuz
LONDON, 27. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima pod pritiskom obnovljenih strahova za stanje zaduženih gospodarstva eurozone nakon sniženja kreditnog rejtinga Španjolskoj.

Cijena barela nafte pala je u Londonu za 42 centa, na 119,50 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu nadomak 120 dolara nakon objave ohrabrujućih podataka s američkog tržišta nekretnina. Na američkom se tržištu barelom trgovalo za 39 centi nižoj cijeni, od 104,16 dolara. Dan ranije zaključio je trgovinu na najvišoj razini od početka travnja.

Trgovci i ulagači su na pojačanom oprezu nakon što je agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Španjolske za dvije razine, na 'BBB+', predviđajući značajnije pogoršanje javnih financija no što se dosada očekivalo, s obzirom na pad gospodarskih aktivnosti i ranjivi bankovni sektor.

S&P's je također objavio i negativnu prognozu, smatrajući da bi se situacija u toj zemlji mogla dodatno pogoršati ako na europskoj razinu ne budu pokrenute ambiciozne mjere.

"Sniženje rejtinga Španjolskoj glavni je razlog prekonoćnog pada cijena, ali jučer su cijene snažno porasle, prekoračivši nakratko i 120 dolara za barel unatoč višku na strani ponude i naznakama smanjenja napetosti u odnosima s Iranom. U takvom kontekstu današnji pad ne predstavlja veliko iznenađenje", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Opće je raspoloženje na tržištu jutros pomalo pesimistično. Veća je vjerojatnost da će cijene padati. Ne trebamo očekivati veći zaokret u tržišnom raspoloženju dok ne budu objavljeni podaci o američkom BDP-u u prvom tromjesečju tijekom poslijepodneva", kaže Filip Petersson iz SEB-a.

Očekuje se da će vlada u preliminarnim procjenama objaviti da je američki BDP u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao za 2,5 posto, u odnosu na 3-postotni rast u četvrtom tromjesečju 2011.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 117,14 dolara po barelu, što znači da je bila 1,09 dolara viša nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙