FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena barela nafte u Londonu pala prema 122 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 10. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte kliznule su u utorak na londonskom tržištu prema 122 dolara uslijed zabrinutosti ulagača oko slabljenja kineske potražnje za naftom.

Terminska cijena barela Brent Blend nafte za svibanj pojeftinila je prijepodne na londonskom tržištu 52 centa, na 122,15 dolara. Na američkom se tržištu cijena barela nije znatnije mijenjala, te iznosi 102,46 dolara.

Kina je u ožujku ostvarila trgovinski višak od 5,35 milijardi dolara, nakon manjka od 31,48 milijarde dolara u veljači. Ipak, investitore je razočarao podatak o slabijem od očekivanja uvozu, koji je porastao svega za 5,3 posto, na 160,31 milijardu dolara, što ukazuje na slabost domaće potrošnje u toj zemlji s 1,3 milijardi stanovnika.

Još više zabrinjava i slabiji rast uvoza nafte. On je u ožujku iznosio 8,7 posto, odnosno dosezao je 5,55 milijuna barela dnevno. Iako je to treći po veličini kineski rekordni mjesečni uvoz nafte, manji je u odnosu na veljaču.

"Sve je više sumnji da bi rast svjetske potražnje za naftom mogao posustati, a najnoviji podaci o kineskom uvozu neće znatnije utjecati na te sumnje", kazao je Ric Spooner iz CMC Marketsa.

Analitičari procjenjuju da će se na londonskom tržištu nafte ovih dana cijena barela kretati između 120 i 125 dolara, a na američkom od 100 do 105 dolara, dok investitori čekaju podatke o kineskom bruto domaćem proizvodu i industrijskoj proizvodnji te potrošačkim cijenama u SAD-u. Također, iščekuju podatke o stanju američkih zaliha goriva.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 120,4 dolara, što znači da je bila 65 centi niža nego prethodnog radnog dana u četvrtak.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙