FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanja o monetarnom popuštanju Feda podupiru rast cijena nafte

Autor: mkuz
LONDON, 25. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u srijedu, potaknute optimizmom ulagača da bi američka središnja banka Fed mogla dati naznake daljnjeg monetarnog ublažavanja, što podupire kupnju te imovine, uvelike senzitivne na potražnju.

Barelom nafte na londonskom tržištu trenutno se trguje po 118,6 dolara, 36 centi više nego jučer u ovo doba. Na američkom se tržištu barelom trguje po 1,06 dolara višoj cijeni, odnosno po 104,03 dolara.

Investitori s nestrpljenjem očekuju priopćenje s redovitog 2-dnevnog zasjedanja Feda, u očekivanju signala o daljnjem smjeru monetarne politike u SAD-u. Treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike mogao bi povećati likvidnost na tržištu i povećati sklonost prema rizičnijoj imovini, poput nafte.

"Ako postoje naznake za novo kvantitativno ublažavanje, cijene nafte će ponovno poskočiti, jer su sada znatno ispod svojih najviših razina. Međutim ulagači bi mogli ostati razočarani. Mogu špekulirati koliko hoće, ali popuštanje monetarne politike neće se zbiti prije predsjedničkih izbora u studenome, osim ako gospodarski rast znatno ne oslabi", kazao je Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Najnoviji američki podaci su mješoviti. Cijene nekretnina u veljači su porasle po prvi puta u zadnjih deset mjeseci, dok je povjerenje potrošača u ožujku palo iznad očekivanja.

Rast cijena nafte podupiru i podaci Američkog instituta za naftu objavljeni u utorak o neočekivanom padu zaliha u najvećem svjetskom potrošaču u prošlome tjednu po prvi puta u posljednjih pet tjedana. Američke zalihe sirove nafte pale su za 985 tisuća barela u tjednu do 20. travnja, u usporedbi s očekivanjima analitičara o rastu za 2,7 milijuna barela.

Pozorno će se pratiti podaci američke vlade čija se objava očekuje u srijedu kasnije popodne.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 115,8 dolara, što znači da je bila 30 centi viša nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙