FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte u padu zbog usporavanja kineskog gospodarstva

Autor: mkuz
LONDON, 13. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim naftnim tržištima nakon vijesti o usporavanju rasta u kineskom gospodarstvu i poruke Saudijske Arabije da surađuje sa članicama OPEC-a u cilju smanjenja cijena 'crnog zlata'.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu kliznula je za 30 centi, na 121,41 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 36 centi nižoj cijeni, odnosno po 103,28 dolara.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 8,1 posto, najsporijim tempom u zadnje skoro tri godine, dok je u prethodnom kvartalu ojačalo 8,9 posto. To je izazvalo pad cijena nafte jer se očekivao veći rast, za 8,3 posto.

"Očekujemo pad cijena jer se na tržištu očekivao veći gospodarski rast Kine. No, čak i na ovoj razini, taj je rast veći od onoga kojega kineska vlada očekuje u sljedećim mjesecima. Ipak, smatram da to ne bi trebao biti glavni razlog zabrinutosti", kazao je Ben Le Brun, analitičar u tvrki OptionsXpress.

Vodeći svjetski proizvođač nafte Saudijska Arabija naglasila je u petak ponovno svoju odlučnost u namjeri da sruši visoke cijene nafte i poručila da u tom cilju surađuje s drugim izvoznicama iz OPEC-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 118,72 dolara, što znači da je bila 92 centa viša nego u srijedu.

Veća proizvodnja Saudijske Arabije i slabiji rast potražnje prekinuo je dvogodišnji ciklus smanjene opskrbe, jer zalihe nafte u svijetu sada rastu, objavila je Međunarodna agencija za energetiku u mjesečnom izvješću u četvrtak.

(Hina) xmkuz yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙