FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena barela ispod 120 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 11. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte pale su u srijedu na londonskom tržištu ispod 120 dolara, na najnižu razinu u gotovo dva tjedna, uslijed očekivanog rasta američkih zaliha sirove nafte i zabrinutosti u vezi slabljenja globalne potražnje.

Cijena barela nafte oslabila je danas na londonskom tržištu 30 centi, na 119,58 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 47 centi višoj cijeni od 101,49 dolara.

"Tržišta, uključujući i naftna, u ovom trenutku nisu sklona rizičnim ulaganjima zbog niza negativnih gospodarskih pokazatelja objavljenih u posljednje vrijeme. Cijene na naftnim tržištima ostat će na sadašnjoj razini ili se smanjivati tijekom sljedećih nekoliko dana", smatra Natalie Robertson iz ANZ-a.

Tijekom dana američka vlada objavit će tjedno izvješće o stanju zaliha sirove nafte u SAD-u. Analitičari očekuju da će izvješće pokazati rast zaliha rast.

Američki institut za naftu u utorak je već izvijestio da su se zalihe sirove nafte u SAD-u povećale za 6,6 milijuna barela, trostruko više nego se predviđalo. Američka vlada pak, revidirala je naniže prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u 2012. za 170 tisuća barela dnevno, na ukupno 890 tisuća barela dnevno.

Na spuštanje cijena nafte utjecala je i zabrinutost da bi se europska dužnička kriza mogla proširiti. Španjolske će banke možda trebati dodatni kapital ako se stanje u gospodarstvu pogorša.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 119,38 dolara, što znači da je bila 1,02 dolara niža nego prethodnog radnog dana u ponedjeljak.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙