FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak cijena nafte nakon španjolske aukcije obveznica

Autor: mkuz
LONDON, 19. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na međunarodnim su tržištima porasle u četvrtak zbog snažne potražnje na aukciji španjolskih državnih obveznica, što je ublažilo zabrinutosti oko zdravlja gospodarstva eurozone.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu bila je u plusu 52 centa i iznosila 118,49 dolara, nakon što se prethodnog dana spustila na 116,7 dolara - najnižu razinu u zadnjih više od dva mjeseca. Na američkom je tržištu cijena barela iznosila 102,58 dolara, nakon pada za više od dolara u srijedu.

Španjolsko ministarstvo financija izdalo je u četvrtak 2,5 milijardi eura vrijedne obveznice na rok od dvije i 10 godina u gornjem rasponu očekivanog, iako su prinosi bili viši nego na njegovoj prethodnoj aukciji u siječnju.

S ublažavanjem zabrinutosti od nove dužničke krize u eurozoni, i nedavni oštri padovi cijena nafte potaknuli su neke ulagače na kupnju. Barel nafte u Londonu pojeftinio je od početka mjeseca 3,2 posto.

"Možda su cijene dotakle dno na tržištu nafte. Postoji mnogo potencijalnih razloga koji bi cijene mogli pogurnuti naviše, poput utjecaja sankcija na Iran i dobrih gospodarskih pokazatelja SAD-a", ocijenio je Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Stratezi ističu da ulagači strahuju od oštrih promjena cijena u oba smjera.

"Kao na oštrici noža smo. Već je znatno smanjena potražnja za gorivom, što pritišće cijena nafte, no one vrlo brzo mogu sunuti uvis, primjerice, temeljem boljih od očekvianja gospodarskih pokazatelja", kazao je Maarten van Mourik iz North Sea Groupa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 115,74 dolara, što znači da je bila 53 centi niža nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙