FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donesena Odluka o izdavanju euroobveznica Republike Hrvatske u iznosu od USD 1.500.000.000,00, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću. Hrvatskome saboru Vlada je predložila odbijanje Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, predlagatelja 33 zastupnika, članova Kluba zastupnika HDZ-a.

ZAGREB - Saborski klubovi SDP-a, HNS-a i SDSS-a danas su podržali Prijedlog zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, dok su Hrvatski laburisti tražili njegovo povlačenje iz hitne procedure jer je, po njihovoj ocjeni, plemenit u namjerama ali neprovediv. "Predloženim zakonskim rješenjima trebao bi se osigurati pravni okvir za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz poticanje investicija i novo zapošljavanje, sektorsku specijalizaciju, unaprjeđenje financijskih mehanizama", rekla je zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal. Djelatnost Agencije trebala bi, kazala je, biti usmjerena na poticanje investicija pravnih osoba te pružanje podrške ulagačima u svim fazama provedbe investicije, kao i nakon završetka provedbe. Agencija bi trebala promicati Hrvatsku kao poželjnu ulagačku destinaciju te dati podršku razvoju i primjeni novih financijskih mehanizama za potporu gospodarstvu kao što je primjerice jamstveni fond za veliku industriju, fond za potporu investitorima i slično. Branko Vukšić (Klub Hrvatskih laburista) smatra da je zakon neprovediv i da će „Agencija će biti još jedna od produženih ruku ministra gospodarstva“.

ZAGREB - Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti okoliša kojim se, uz ostalo, želi podići objektivnosti izrade studija utjecaja na okoliš te pojednostavljenje, a time i ubrzanje postupka njihove izrade, predstavljen je danas u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Nacrt novog zakona predstavili su na konferenciji za novinare Hrvoje Dokoza, zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy i načelnik Sektora za procjenu okoliša i industrijska onečišćenja, Domagoj Stjepan Krnjak. Novina je u prijedlogu da izrađivača studije utjecaja na okoliš bira ministarstvo dok bi studiju, kao i do sada, financirao investitor projekta, a Dokoza je istaknuo kako im je cilj podizanje objektivnosti izrade studija utjecaja na okoliš te pojednostavljenje, odnosno ubrzanje postupka njihove izrade. Istaknuo je kako je razlog tome lakše privlačenje i pokretanje novih investicija i zapošljavanja, što je jedan od glavnih prioriteta Vlade. Prijedlog zakona od 27. travnja ide u javnu raspravu, rekao je Dokoza i pozvao zainteresirane udruge, a posebno gospodarstvenike da se uključe u raspravu

ZAGREB - Saborski Odbor za obranu prihvatio je danas izvješće o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH (OSRH) u mirovnim misijama UN-a za prošlu godinu. Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je da bi uskoro dva hrvatska časnika mogla sudjelovati u budućoj mirovnoj misiji UN-a u Siriji te da su već iz Ureda glavnog tajnika UN-a primili zahtjev za sudjelovanjem naša dva časnika. Dodao je da će MORH za tu misiju po redovitoj proceduri tražiti suglasnost Sabora i predsjednika Republike. U sedam misija UN-a sudjeluje oko 120 pripadnika naših Oružanih snaga od kojih je najveća misija UNDOF na liniji razgraničenja Izraela i Sirije, rekao je ministar dodavši da nisu zabilježeni problemi, ni sigurnosni niti što se tiče profesionalnosti naših pripadnika.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako joj potpredsjednik stranke Petar Čobanković nije najavio da će otići iz politike te da s njim nije razgovarala o njegovim idućim političkim potezima, koji će, uvjerena je, biti u skladu s onim što je najbolje za HDZ. "Nije mi rekao bilo kakvu informaciju da odlazi iz politike, nije mi rekao ništa o tome o čemu razmišlja budući da su unutarstranački izbori u tijeku", kazala je Kosor novinarima u Saboru, upitana je li joj Čobanković, kojega USKOK navodno istražuje u aferi Planinska, najavio da će napustiti politiku. Čobanković joj je, rekla je, ranije najavio da se neće kandidirati za predsjednika županijskog HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, te da je te izbore "odlično proveo", a da s njim nije razgovarala o njegovim budućim koracima. Novinari su potpredsjednika HDZ-a Vladimira Šeksa pitali je li istina da je Čobankoviću preporučio kako bio za stranku bilo najbolje da se povuče iz politike, na što im je odgovorio da takve špekulacije ne želi komentirati. Upitan je li čuo za takve informacije, rekao je da je to pročitao u novinama, a na pitanje bi li mu bilo žao da Čobanković, kao u javnosti popularan političar, napusti politiku Šeks je odgovorio: "Čobanković je bio u politici i ostat će u politici".

ZAGREB - Twinning projekt "Unaprjeđenje sustava besplatne pravne pomoći", u kojem je zemlja partner Hrvatske bila Litva, a Europska unija ga financirala s 230.000 eura, završen je danas u Zagrebu uz ocjenu da njime Hrvatska nastavlja ispunjavati mjerila iz poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava koji je pod monitornigom EU do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo. Tijekom šestomjesečnog projekta, litvanski stručnjaci iz Kaunasa prenosili su hrvatskim kolegama svoja iskustva i davali preporuke kako unaprijediti sustav besplatne pravne pomoći i pravni sustav učiniti dostupnijim što većem broju građana, osobito onima slabijeg imovnog stanja. "Tek sada slijede aktivnosti iz projekta, ne samo kako bi učinili ono što se od nas traži, nego kako bi dosegli standarde civilizirane, pravne države", rekla je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt na konferenciji za novinare u Delegaciji EU-a u Zagrebu. Predstavnik Delegacije Paolo Berizzi istaknuo je da se sustav besplatne pravne pomoći uklapa u ispunjavanje mjerila iz poglavlja 23. Pravosuđe i ljudska prava, jednog od triju poglavlja koja su pod monitoringom Bruxellesa do priključenja Hrvatske Uniji 1. srpnja 2013. "No, sve preporuke koje Hrvatska dobiva treba uzeti kao preporuke članica Unije drugoj članici, što Hrvatska praktično već jest", rekao je Berizzi i ocijenio da je u odnosu na razdoblje prije pet godina Zagreb ostvario golemi napredak na području pravosuđa.

VUKOVAR - Američka vojska gradit će pješački most preko rijeke Vuke u Vukovaru kojim će se povezati gradske četvrti Olajnica i Sajmište, najavio je danas u Vukovaru veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj James B. Foley nakon sastanka s vukovarskim gradonačelnikom Željko Sabom. Gradnju mosta s 525.000 američkih dolara financirat će Zapovjedništvo američkih snaga u Europi posredstvom Ureda za obrambenu suradnju američkoga veleposlanstva u Zagrebu, rekao je veleposlanik Foley i dodao da je američka vojska u slične projekte u Hrvatskoj dosad uložila oko šest milijuna američkih dolara. Po njegovim riječima, gradnja mosta izraz je zahvalnosti Sjedinjenih Američkih Država za savezništvo s Hrvatskom u sklopu NATO-saveza te američki doprinos poslijeratnoj obnovi Vukovara.

SKRADIN - Na vojnome poligonu Gaju u blizini Skradina danas je održana pokazna vježba razminiranja na kojoj su prikazane tehničke predispozicije devet strojeva za razminiranje, od čega su tri hrvatske proizvodnje. Vježba je izvedena u sklopu 9. međunarodnoga stručnog savjetovanja "Humanitarno razminiranje" koje je jučer počelo u hotelskome naselju Solarisu u blizini Šibenika, a održava se u organizaciji Hrvatskoga centra za razminiranje i HCR - Centra za testiranje, razvoj i obuku te pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića. Strojevi su razminirali označene trase pretražujući teren dubinskim frezama i alatom. Na vježbi su korištene tzv. školske mine ili "topovski udari", ukopani u zemlju, koji su proizvodili snažnu detonaciju kada bi na njih naišao stroj. Po riječima predstojnika ureda ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Mladena Crnkovića, za strojeve su bili osobito zainteresirani predstavnici Indije, Iraka i Libije, koji su se odazvali međunarodnome stručnom savjetovanju.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas da neće povući program izgradnje komunalne infrastrukture u kojem se nalazi izgradnja dvaju pothodnika i dvaju fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice te popločenje Cvjetnog trga, a čemu se protive svi klubovi zastupnika zagrebačke Gradske skupštine. "Zagrebačka Gradska skupština je Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba odredila sredstva za te namjene, a zagrebački gradonačelnik nije u mogućnosti prihvatiti prijedlog izmjena i dopuna tog programa", rekao je Bandić na konferenciji za novinare na temu "Akti gradonačelnika" odgovarajući na novinarski upit hoće li povući programe izgradnje fontana i popločavanja Cvjetnog trga. Podsjetio je da je zagrebačka Gradska skupština u prosincu donijela proračun i program izgradnje komunalne infrastrukture u "kojem su definirana 'pravila igre' i na osnovu tih pravila je raspisano nadmetanje koje je trajalo tri i po mjeseca, izabrani su izvođači radova, potpisani ugovori te je pitanje dana kada treba početi raditi". Naglasio je kako to više nije njegova volja, već volja Gradske skupštine koju Gradska uprava provodi u djelo. "Ja to ne mogu brisati sve kada bi i htio. Mogu odgoditi izvršenje za koji mjesec, ali najkasnije do kraja godine se taj posao mora izvršiti ", rekao je Bandić.

ZAGREB - Dvodnevni međunarodni znanstveni skup "Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine", koji su organizirali Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH (BKBiH) za hrvatski martirologij zajedno s Hrvatskim institutom za povijest i Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, održava se danas u zgradi HBK u Zagrebu. Predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić pozdravljajući skup napomenuo je kako su njime htjeli podsjetiti na žrtve kojima se želi zatrti svaki spomen. "Nismo zarobljenici prošlosti nego zaljubljenici u istinu o svom narodu", rekao je ocjenivši kako mladi naraštaji imaju pravo znati istinu. Predstavnik BKBiH vojni biskup mons. Tomo Vukšić je istaknuo kako želja za traženjem istine nikad ne smije ljubav potisnuti u zaborav. "Masovna grobišta trebaju postati mjesto obraćenja i nas samih ali i molitve za progonitelje", rekao je dodavši kako su to mjesta posebnoga pijeteta prema žrtvi. Predsjednik Upravnoga vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina Andrija Hebrang napomenuo je kako je Ured počeo raditi ove godine te dodao kako mu je cilj pronaći i obilježiti grobove žrtava komunizma, ubijane po pravilima koja ne poznaje Europa. Podsjetio je kako su, za razliku od nas, sve komunističke zemlje uglavnom pronašle i obilježile žrtve komunističke vlasti. Žrtve zločina nezapamćena u Europi, ali i šire leže u više od 900 grobnica, rekao je Hebrang. Ravnateljica Hrvatskoga instituta za povijest Jasna Turkalj podsjetila je na projekte svoga Instituta, koji je objavio četiri knjige dokumenata o jugoslavenskim partizanskim zločinima. Cilj nam je napraviti cjelovit popis ratnih žrtava, rekla je dodavši kako u bazi Instituta već postoje podatci o 500 tisuća ubijenih.

ZAGREB - Bivši vlasnik i direktor Badela Ferdinand Jukić, poznat i kao trgovac oružjem, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer je zajedno s bivšim zamjenikom generalnog direktora Ivanom Devčićem tvrtku koja je bila jedan od najvećih proizvođača pića oštetio za milijun kuna, proizvodeći viškove alkohola koji su se prodavali "na crno".

ZAGREB - Izložba pedesetak recentnih djela Zlatana Vrkljana pod nazivom "Zbrajanje do beskraja; Triptisi, kvadrifore i polinomi" otvara se 10. svibnja u Umjetničkom paviljonu. Autor izložbe akademik Tonko Maroević u uvodnom tekstu u katalogu ističe kako se "Vrkljan ne prepušta lakom zadovoljstvu postignutim, već svoje djelo sustavno gradi i nadograđuje, naprežući pri tom metijerske pretpostavke slikarskog medija do krajnjih granica". U novom ciklusu jednoga od najistaknutijih hrvatskih slikara srednje generacije, riječ je o radovima "apstraktnoga", odnosno "apsolutnoga" usmjerenja.

ZAGREB - Svjetskom plesnom hit predstavom "Rodin", novim projektom engleske zvijezde suvremenog plesa Russella Maliphanta, 21. svibnja otvara se Tjedan suvremenog plesa, u okviru kojega će se do 3. lipnja na nekoliko zagrebačkih pozornica prikazati predstave umjetnika koji su zagrebačkoj publici već poznati s tog festivala, ali i one svježih snaga suvremene plesne scene. Festival ne predstavlja samo aktualne predstave, nego i raznolike plesne stilove i estetike koje danas prevladavaju u svijetu suvremenog plesa, rekla je Mirna Žagar, umjetnička direktorica Tjedna na današnjoj konferenciji za novinare. Osim predstave "Rodin" koja je nadahnuta opusom slavnog francuskog kipara i spoj uličnog plesa, breakdancea i suvremenog plesa, Žagar je izdvojila predstavu "Posvećenje proljeća" proslavljene kanadske plesne umjetnice Marie Chouinard te predstavljanje scene zemlje partnera, Austrije.

ZAGREB - William Shakespeare nije sam napisao komediju "Sve je dobro što se dobro svrši" i u tome mu je najvjerojatnije pomogao Thomas Middleton, pokazala je podrobna analiza vokabulara, rime, stila i gramatike koju su proveli oxfordski sveučilišni profesori. Proučivši komediju znanstvenici su zaključili da su, s obzirom na razlike u stilu i nedosljednosti u tekstu, djelo vjerojatno pisala dvojica autora, prenose britanski mediji. Profesorica Laurie Maguire tvrdi da je većina djela iz Shakespeareova vremena plod rada skupine autora, no s obzirom na ugled i status slavnoga pisca njegova se djela dosad nije promatralo na taj način. "Čini se da je ipak riječ o suradnji. Rad pisaca onoga doba bio je sličniji radu skupine pisaca u nekom današnjem filmskom studiju", tvrdi Maguire dodajući kako je prilično uvjerena da se u pisanje slavne komedije upleo još netko. Istraživanje profesorice Maguire i dr. Emme Smith s oxfordskoga sveučilišta pokazuje da bi taj drugi autor mogao biti Thomas Middleton.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙