FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB

Vlada razmišlja o povezivanju ponude za privatizaciju 3. maja i Brodotrogira istoj grupi ponuđača, izjavio je jučer prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić nakon sastanka s predstavnicima sindikata iz svih hrvatskih brodogradilišta. U vezi s privatizacijom ta dva brodogradilišta, za što je Vladi ostalo još 60 dana, imamo kontakte s kineskim i ruskim partnerima, te najrealnije kontakte s hrvatskim partnerima s kojima razgovaramo o bloku ponude 3. maja i Brodotrogira, rekao je novinarima Čačić. Što se tiče 3. maja, to će biti ozbiljan zahvat u restrukturiranju, a u vezi Brodotrogira stvar je jednostavnija - segment brodogradnje bit će bitno smanjen, a ostali dio, gdje je predviđena marina, ima visoku razinu tržišne kvalitete kao prvorazredna lokacija, kaže Čačić. Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo današnjim razgovorima, no, upozorili su da se mora nastaviti ugovaranje brodova, jer ako nema poslova, neće biti ni brodogradilišta.

ZAGREB

Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL na zagrebačkom Županijskom sudu danas bi trebali svjedočiti hrvatski član Inine uprave Ivan Krešić i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern. Osim za primanje mita od mađarskog MOL-a, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke kod koje se Hrvatska u ratno vrijeme zadužila za kupnju zgrada nekoliko veleposlanstava.

ZAGREB

Drama "Glorija" Ranka Marinkovića, remek djelo hrvatske književnosti iz 50-ih godina prošloga stoljeća, premijerno je sinoć u režiji Saše Božića izvedena u Tetaru &TD. Božićeva predstava postavlja pitanje slobode pojedinca, marionete u rukama moćnih društvenih sustava, religijskih i svjetovnih. Naglašeno tjelesna i senzulana itd-ovska "Glorija" sačuvala je izvorni melodramatski zaplet ljubavne priče između ambicioznog svećenika i mlade cirkusantkinje, s posebnim naglaskom na "virtuoznost i čudo tijela" u suvremenom spektaklu, koji je u Božićevu redateljskom čitanju dominantan manipulacijski sustav današnjice. Ulazeći u dijalog sa svijetom spektakla i imperativom uspjeha, itd-ovska "Glorija" otvorila je pitanje do koje granice pojedinac mora (i može) ići da bi zadovoljio nametnute kriterije uspješnosti. Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila Natašu Dangubić u naslovnoj ulozi i sedmero mladih glumaca - Niku Burđelez, Milicu Manojlović, Filipa Riđičkog, Silvija Vovka, Juru Radnića, Dadu Ćosića i Marka Antunovića, koji su uprizorili novu "Gloriju", povezujući akrobatskim točkama i poznatim šlagerima svijet crkve i cirkusa u jedinstveni prostor "spektakla neoliberalnog kapitalizma".

ZAGREB

Izložba "Apstrakcija - Modernizam i suvremenost", otvorena sinoć u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, kroz djela sedmero ključnih autora hrvatskog apstraktnog slikarstva pedesetih i prve polovine šezdesetih godina prošloga stoljeća te jednako toliko afirmiranih suvremenih umjetnika, pruža presjek i sintezu toga segmenta povijesti hrvatskog modernizma i njegova odjeka u razdoblju postmoderne. "Riječ je o još jednoj atraktivnoj izložbi kojom Galerija Klovićevi dvori nudi drugačiji pogled na povijesnu umjetničku građu, istovremeno se baveći i poviješću i suvremenom umjetnošću te ih stavljajući u korelaciju", kazala je na otvorenju ravnateljica Klovićevih dvora na odlasku Vesna Kusin, koja se ovom izložbom oprostila od publike te Galerije. O koncepciji izložbe govorila je njezina autorica Ana Medić, koja je napomenula kako ona nije temeljena na iscrpnom i cjelovitom pregledu slikarske baštine toga razdoblja, već su odabrani reprezentativni primjeri čije se izričajne poetike međusobno isprepliću, ukazujući na domete modernizma - kako povijesnog, tako i suvremenog. Izložbu je otvorio književni teoretičar i povjesničar Viktor Žmegač koji je govorio o povijesnim ishodištima ideje apstraktne umjetnosti u kulturi ranog modernizma.

VARAŽDIN

Projekcijom filmova japanske animatorice Sayoko Kinoshite i njezina supruga Renza te otvorenjem izložbe "Japanska kultura", u varaždinskoj palači Herzer i službeno je sinoć počeo 3. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI. Festival će trajati do nedjelje, 15. travnja, a u sklopu njega će u službenoj konkurenciji biti prikazano 86 filmova mladih animatora iz 20-ak zemalja svijeta, od toga 25 u kategoriji MINI (autora u dobi do 10 godina), 36 u kategoriji MIDI (11-14 godina) i 25 u kategoriji MAXI (15-18 godina). Posljednjeg dana festivala bit će dodijeljene prve nagrade i četiri ravnopravne druge nagrade, u sve tri kategorije. Dobitnike nagrada odabrat će žiri kojem je na čelu Sayoko Kinoshita, potpredsjednica Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIFA) te osnivačica i direktorica jednog od najprestižnijih festivala animiranog filma u svijetu u Hiroshimi. Uz nju, u žiriju su umjetnički direktor Zagreb filma Simon Bogojević Narath i predsjednik beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević. Novina ovogodišnjeg festivala je Plavi VAFI, posebna nagrada koja će biti dodijeljena izvan kategorija, filmovima koji najviše promoviraju dječja prava.

VINKOVCI

U Galeriji likovnih umjetnosti Slavka Kopača u Vinkovcima sinoć je otvorena izložba skulpturama i crteža "Terspihore - muze plesa", akademske kiparice Tatjane Kostanjević. "Cijeli svoj kiparski staž, bavim se istraživanjem i lociranjem pokreta u prostoru. Kod mojih skulptura bitan je ritam i energija, a skulpture su otvorene za komunikaciju i dijalog", kazala je autorica tijekom svečanosti otvorenja izložbe dodajući kako je kod njezinih skulptura riječ ponajprije o "pokretu u skulpturi i lociranju pokreta u prostoru". O izložbi i radu Tatjane Kostanjević govorio je kustos Galerije Slavka Kopača Ivica Belamarić dok je izložbu, koju Vinkovčani mogu pogledati tijekom travnja, otvorenom proglasio vinkovački akademski kipar Dejan Duraković.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙