FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Nekoliko stotina pripadnika inicijative Ujedinjeni protiv fašizma prosvjedovalo je danas na Trgu bana Jelačića protiv skupa ekstremno desne udruge Hrvatski uljudbeni pokret kojem se odazvalo 20-ak ljudi. Pripadnici inicijative protiv fašizma najavljivali su da će spriječiti održavanje desničarskog skupa koji promiče "zločinačku nacističku ideologiju" ali to se nije dogodilo jer su policajci živim zidom razdvojili dvije suprotstavljene skupine pa je događaj protekao mirno, uz međusobne uvrede. Prema policijskim podacima tijekom prosvjeda privedene su četiri osobe, a dvije su ubrzo puštene. Među privedenima su, prema novinarskim zapažanjima, dvojica antifašista i jedan desničar koji je isticao ustaški pozdrav. Antifašisti su nakon prosvjedovanja na Trgu u koloni, uzvikujući parole, otišli prema prvoj policijskoj postaji tražiti da policija pusti privedene iz njihovih redova. Od policije se doznaje da za sada nije imala potrebe za intervencijom. Skupu koji je organizirao Hrvatski uljudbeni pokret sa svrhom "dijeljenja promotivnih materijala i izražavanja političkih uvjerenja" odazvali su se tek malobrojni građani koji su se predstavili kao "domoljubni Hrvati".

SLAVONSKI BROD - Za boravka u Slavonskome Brodu, gdje je bila na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana županije, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, odgovarajući na novinarska pitanja, poduprla je odluku vlade o zabrani skupa desničara u organizaciji HČSP-a. "Podupirem tu odluku vlade. Da sam premijerka i da su tako nešto zahtijevali prošle godine, sasvim sigurno bih vladi predložila isto. Oni koji imaju pretenzije na Republiku Hrvatsku, oni čiji su programi u suprotnosti s Ustavom RH i hrvatskim zakonima, nemaju tu što organizirati u smislu prosvjeda", rekla je Jadranka Kosor. Kako je istaknula, i hrvatski generali na koje su se pozivali također su se ogradili od tih prosvjeda. Kosor nije iznenađena ulaskom Miroslava Tuđmana u HDZ. "Nije iznenađenje zato što sam mu ja predala iskaznicu. Drago mi je što je ušao u HDZ", dodala je.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je izjavio da je spreman za početak još jednog suđenja, u aferi Fimi media, te da će dokazati da je sve što mu se događa u zadnje dvije godine "jedna velika namještaljka i apsolutno politički motiviran proces". Obraćajući se novinarima, koje je od početka suđenja uglavnom izbjegavao, Sanader je kazao da u novi proces ulazi pun samopouzdanja, jer ima "najbolju obranu u Hrvatskoj i najbolje argumente". Izlazeći sa zagrebačkoga Županijskog suda sa svojim je odvjetnicima iskazao nezadovoljstvo iskazima dvojice "hrvatskih" predstavnika u upravi Ine koji su jučer i danas na suđenju u aferi Ina-MOL posvjedočili da su izmjene dioničkog ugovora koji je njegova vlada 2009. potpisala s MOL-om naštetile hrvatskim interesima. Članove uprave Ine Ivana Krešića i Davora Mayera nazvao je "podmetnutim svjedocima", čija je jedina zadaća odugovlačenje procesa. Na novinarsko pitanje je li riječ o "svjedocima Jadranke Kosor", s obzirom na to da su u upravu Ine imenovani u vrijeme njene vlade, Sanader je kazao da se u tom pitanju već i sugerira odgovor. "On je vrlo blizu", kazao je bivši premijer, dok je njegov odvjetnik Čedo Prodanović rekao da na takvo pitanje ne može odgovoriti.

TRILJ - U gospodarskoj zoni Čaporice kod Trilja danas je otvorena dosad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, ukupne snage 315 kW. Uređaji fotonaponskog sustava postavljeni su na krovu grupe Ma.Co.T, a instalirala ih je tvrka Adria Sol koja je dio te grupe. U solarnu elektranu, kako je rečeno, investirano je oko 600 tisuća eura, a povrat investicije se očekuje nakon sedam godina. "Ova će solarna elektrana proizvoditi više od 400 tisuća kWh što je dovoljno za opskrbu oko 130 kućanstava godišnje", rekao je voditelj projekta Marko Nuić.

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" pozvala je danas Vladu i Hrvatski sabor da otvore javni prostor za temeljitu i argumentiranu raspravu umjesto da se, ističe, u ovim prijelomnim trenutcima hrvatskog društva zakonska rješenja od vitalne važnosti za pojedince i hrvatsko društvo u cjelini donose po hitnom postupku. Komisija "Iustitia et pax" u priopćenju navodi da je pod predsjedanjem svoga predsjednika, biskupa Vlade Košića, jučer u Sisku održala sjednicu i usvojila izjavu u kojoj s velikom zabrinutošću primjećuje da se prijedlozi zakonskih rješenja od vitalne važnosti za pojedince, obitelj i cijelo društvo najavljuju i šalju po hitnom postupku. "Međutim, upravo ti zakoni po svojoj naravi traže široku, temeljitu i argumentiranu javnu raspravu kao i traženje konsenzusa kao puta nalaženja najboljih zakonskih rješenja i izlaska iz krize", upozoravaju u Komisiji. Ističu da ne postoje nikakvi razlozi da se zakoni poput onog o medicinskoj oplodnji, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, o HRT-u kao i prijedlozi strategija na nekim drugim područjima, kao što je kultura, tek nekoliko dana nalaze u javnoj raspravi te se njihovo donošenje predlaže po hitnom postupku.

VINKOVCI - Dodjelom nagrada i priznanja, u vinkovačkoj Galeriji fotografije "Meraja" večeras je otvorena natječajna nacionalna izložba fotografija, Salon fotografije Vinkovci 2012.. Na izložbi su izložene 92 fotografije 66 autora koje je, od prisitiglih na natječaj 1011 fotografija od 261 autora, izabrao ovogodišnji selektor vinkovačkog salona Stanko Herceg. Grand prix salona dodjeljen je zagrebačkoj fotografkinji Vesni Đukić za fotografiju " Laste, odletjele su jučer". U kategoriji kolekcija fotografija, najuspješnijom proglašena je kolekcija "Artusi I-IV, autorice Ive Lulić iz Zagreba, dok je najuspješnijom fotografijom ocjenjena fotografija "15 likova" Damira Borčića iz Splita.

ZAGREB - U Zagrebu je večeras svečano otvorena strip knjižara, galerija stripa i suvenirnica "Lastan", novo mjesto okupljanja i sastajalište stripaša svih generacija koje ljubiteljima stripa donosi više od deset tisuća naslova starih i novih izdanja stripa domaćih i inozemnih izdavača. Osim velikog izbora strip izdanja, u novoj je strip knjižari izložen i velik broj originalnih radova domaćih i svjetskih velikana stripa, a ljubitelji stripa tamo mogu kupiti i šalice, majice, postere i druge suvenire s likovima popularnih strip-junaka. Nova zagrebačka striparnica otvorena je uz prezentaciju dvaju novih izdanja klasika hrvatskoga stripa, strip albuma "Osmoškolci" prošle godine preminulog cijenjenog hrvatskog crtača i strip-autora Ivice Bednjaneca, te strip albuma "Čudotvorni mačak i ostali stripovi" Waltera Neugebauera.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙