FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 14. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

RIJEKA - Imamo snage za suzbijanje nezaraznih bolesti u Hrvatskoj i to na temelju zdravstvenog odgoja u školama, kazao je danas na tribini o zdravstvenom odgoju ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Jovanović je na tribini riječkog SDP-a rekao da će na pitanje kakav nam zdravstveni odgoj treba odgovoriti Povjerenstvo za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje, koje je završilo analizu svih sadržaja zdravstvenog odgoja koji se "provlače" kroz predmete u osnovnoj i srednjoj školi. Na temelju te analize treba odrediti kako najlakše i najbrže uvesti zdravstveni odgoj, rekao je istaknuvši da ministarstvo želi da to bude što prije. Ove godine će možda biti uveden neki modularni oblik nastave, a zdravstveni odgoj kao kompletan nastavni predmet nije moguć prije sljedeće nastavne godine, kazao je Jovanović. Na upit o čemu će ovisiti hoće li zdravstveni odgoj biti obavezni ili izborni predmet, Jovanović je odgovorio da će to ovisiti o prijedlogu Povjerenstva koje će savjetovati ministarstvo kako najjednostavnije taj predmet uvesti u škole, što ovisi i o satnici, o predavačima, o troškovima.

SPLIT - Na današnjoj izbornoj skupštini splitskoga Gradskog odbora HDZ-a za novog predsjednika te stranačke organizacije između četiri kandidata izabran je Petar Škorić (40) sa 131 glasom od nazočnih 246 izaslanika. Škorićevi protukandidati su bili Zdravko Omrčen, koji je dobio 40 glasova, Zoran Butić, za kojeg je glasovalo 37 izaslanika i Igor Lučić, koji je dobio 35 glasova, dok je kandidatkinja Ivanka Luetić-Boban uoči glasovanja izvijestila da odustaje od kandidature i pozvala svoje simpatizere da glasuju za Omrčena. Tri su listića bila nevažeća, priopćeno je večeras nakon višesatnog tajnog glasovanja u konferencijskog dvorani hotela Radisson Blu. Novoizabrani predsjednik splitskog HDZ-a Škorić je pročelnik službe 112 u Splitu, odnosno Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Splitu, a u prvoj izjavi nakon objavljivanja rezultata glasovanja rekao je da su četiri kandidata za predsjednika splitskog HDZ-a dokaz demokratičnosti izbora te da ga pobjeda dodatno obvezuje. "HDZ se u Splitu mora vratiti na pobjedničke staze i dobro ćemo se pripremiti za lokalne izbore iduće godine", kazao je Škorić novinarima, dodavši kako je u HDZ "često bilo sukoba, trzavica i nesuglasja", te da on želi konsolidirati odnose unutar splitskog HDZ-a. Na upit kako kao novoizabrani predsjednik splitskog HDZ-a gleda na koaliciju svoje stranke s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, Škorić je kazao kako je on "timski igrač" te da će se sa svojim suradnicima i gradskim odborom HDZ Split dogovarati o koalicijskim partnerima.

RIJEKA - Novi predsjednik riječkog HDZ-a je Mile Biondić, odlučili su danas izaslanici na izbornoj skupštini Gradske organizacije HDZ-a. Za predsjednika su se još kandidirali Hrvoje Burić, Nenad Srdoč i Patrik Šegota, a u drugi krug ušli su Biondić i Šegota. Prema podacima izbornog povjerenstva, Biondić je dobio 126 glasova, a Srdoč 98. Biondić je predstavljajući svoju kandidaturu rekao da se odlučio kandidirati nakon katastrofalnih rezultata stranke na parlamentarnim izborima, jer želi pomoći stranci. Po podacima iz HDZ-a, Biondića, koji je tijekom 90-tih već bio predsjednik riječkog HDZ-a, su, među ostalima, poduprli utemeljitelji stranke te neke braniteljske udruge. Izborna skupština Gradske organizacije HDZ-a Rijeka održana je 31. ožujka i na njoj su svoje kandidature predstavila sva četiri kandidata, ali je poništena jer je utvrđeno da je glasovalo više izaslanika nego što ih je, po statutu stranke, smjelo glasovati.

SISAK - Za novoga predsjednika Gradske organizacije HDZ-a u Sisku danas je na izbornoj skupštini izabran Željko Krapljan, koji je dobio najviše glasova među tri kandidata. Krapljan je dobio 137 glasova, Marijan Gašljević 54, a Vlasta Baća 17 glasova nazočnih izaslanika na izbornoj skupštini gradske organizacije HDZ-a, koja je, osim otvorenja, održana bez nazočnosti novinara. O rezultatu glasovanja novinare je izvijestilo izborno povjerenstvo. Kako je i najavio, dosadašnji predsjednik GO HDZ-a, sisački gradonačelnik Dinko Pintarić, nije se ponovno kandidirao. Krapljan je bio saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata. U HAC-u je pomoćnik direktora sektora, no iz te je tvrtke najavljena njegova moguća smjena. Protiv njega se vodi sudski postupak zbog sumnje za zloporabu ovlasti pri zapošljavanju mimo natječaja. Nedavno je sa skupinom čelnih ljudi u HAC-u otišao na bolovanje, zbog ozljede na radu i tlaka, no ustvrdio da to ne utječe na njegove aktivnosti u unutarstranačkoj izbornoj kampanji.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas održana osnivačka skupština Udruge "Dubrovnik regija" čiji je cilj gospodarski i demokratski boljitak dubrovačkoga područja, a za predsjednika je izabran Igor Žuvela. Kako je istaknuto, udruga okuplja 180 članova, a nastala je zbog nezadovoljstva odnosom politike, odnosno lokalne i državne uprave prema gradu Dubrovniku i dubrovačkom području koji se, ocijenjeno je, nalaze u vrlo nezavidnoj situaciji. Predsjednik Igor Žuvela kazao je da će se udruga "Dubrovnik regija" zalagati za gospodarski i demokratski napredak dubrovačke regije te očuvanje i njegovanje tradicije i kulturne baštine. Upozorio je da svake godine Dubrovnik napusti velik broj mladih ljudi. Ako se taj odlazak nastavi ovim tempom, Dubrovnik će uskoro postati grad staraca, rekao je Žuvela. Istaknuto je da će se udruga zalagati da Dubrovnik u budućem teritorijalnom preustroju Hrvatske bude regionalno središte koje neće biti prometno izolirano te da dobije poseban status, odnosno bude bescarinska zona

ZAGREB - Hrvatsko društvo pisaca je priopćilo da je na današnjoj redovnoj godišnjoj skupštini službeno poduprlo zahtjeve Inicijative „Prava na profesiju“ za bolje financiranje književnog stvaralaštva. Na redovnoj godišnjoj skupštini Hrvatskog društva pisaca izglasani su zahtjevi Inicijative “Pravo na profesiju” o formiranju Fonda za evaluaciju umjetnički i kulturno vrijedne knjige te zahtjevi za proširenje potpore za knjigu koje bi uključivalo obavezni minimalni honorar autorima. Ovime Hrvatsko društvo pisaca službeno podupire navedene zahtjeve Inicijative „Prava na profesiju“ te se uključuje u podršku prijedloga poboljšanog financiranja književnog stvaralaštva, kaže se u priopćenju koje su potpisali predsjednik i potpredsjednik toga društva Nikola Petković i Robert Perišić. Inicijativu "Pravo na profesiju" pokrenuo je prošle godine pisac i kritičar te potpredsjednik Hrvatskog društva pisaca Robert Perišić s ciljem poboljšanja statusa književnika u Hrvatskoj.

METKOVIĆ - Kulturno-umjetničko društvo Metković večeras je u Gradskome kulturnom središtu svečanim koncertom proslavilo 35 godina djelovanja. Početci organiziranog njegovanja folklornih običaja Metkovića i doline Neretve datiraju još od 1950. godine kada se u gradu na Neretvi osniva prva folklorna skupina. Zahvaljujući prof. Vidu Bagoru od 1959. godine kroz metkovsku gimnaziju djeluju razne folklorne skupine, a 1977. osniva se KUD Metković, koje do današnjih dana uspješno djeluje. Ovo društvo ujedno je i organizator kulturne manifestacije "Na Neretvu misečina pala" koja svake godine okuplja brojne hrvatske folklorne skupine.

TROGIR - Muškarac (54) koji je jutros oko 2.30 sati mrtav pronađen na Čiovu s područja je Trogira i stradao je u prometnoj nesreći zbog čega je ženska osoba uhićena i privedena na kriminalističku obradu, neslužbeno se doznaje s obzirom da policija ne želi davati informacije jer je slučaj preuzelo državno odvjetništvo. Po neslužbenim policijskim informacijama, ženska osoba tridesetih godina vukla je muškarca pod automobilom od čiovskog mosta nekoliko kilometara, sve do Okruga Gornjeg u blizini kampa Rožac i parkirala vozilo u svom dvorištu. Policija je alkotestirala vozačicu i utvrdila da je imala 0,6 promila alkohola u krvi. Obdukcija bi trebala biti obavljena u ponedjeljak, a kriminalističkom obradom će se utvrditi je li vozačica prethodno automobilom udarila muškarca ili je on već ležao na cesti.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙