FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 16. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Odvjetnik HDZ-a, prve stranke optužene za korupciju, kazao je u svom uvodnom govoru na zagrebačkom Županijskom sudu da će na suđenju u slučaju "Fimi media" dokazati da je tzv. crni stranački fond nastao bez znanja i izvan stranačkih tijela. "Niti jedno stranačko tijelo nije bilo informirano o nezakonitostima koje se HDZ-u stavljaju na teret. Dokazat ćemo da je postojao dvostruki, paralelni lanac financiranja unutar HDZ-a", kazao je jedan od HDZ-ovih odvjetnika Davorin Budin. Dodao je i da predsjedništvo optužene stranke nije donosilo odluku o prikupljanju novca te da je očito kako je stranka korištena kao izgovor. Ustvrdio je i da stranka nije imala koristi od nezakonitog prikupljanja novca, kao ni od financiranja lokalnih televizijski postaja, kupovine premijerova BMW-a ili plaćanja pjevača, posebno da ne pjevaju. Po Budinovim riječima, Sanader se u prikupljanju novca preko "Fimi medije" nije služio isključivo autoritetom predsjednika stranke nego i prvog čovjeka vlade, jer "predsjednik HDZ-a nema mogućnost pozvati direktore javnih poduzeća" i savjetovati im s kime da sklapaju poslove. Ustvrdio je da će tijekom suđenja "ukazati na nepostojanje bitnih elemanata kaznenog djela" za koje se tereti HDZ.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na današnjoj konferenciji za novinare opovrgnula je da postoje tajni dogovori o nagodbi HDZ-a s Državnim odvjetništvom (DORH) vezano uz suđenje u slučaju Fimi medija. "Sa mnom kao predsjednicom HDZ-a nikada nitko nije razgovarao o mogućoj nagodbi, a kamoli da postoje nekakavi tajni dogovori ili tajni razgovori", rekla je Kosor nakon sjednice Predsjedništva stranke. Izrazila je uvjerenje da niti s jednim članom Predsjedništva HDZ-a nisu obavljeni takvi razgovori. Na novinarski upit kako će sudski proces u slučaju Fimi medija utjecati na unutarstranačke izbore, Kosor je odgovorila da je proces Fimi mediji jedno, a unutarstranački izbori drugo.

ZAGREB - Vladimir Šeks posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je Tomislav Merčep "figurirao" kao neformalni lider i vođa pričuvne postrojbe MUP-a, ali da nije bio imenovan zapovjednikom niti je imao takav čin. Šeks je kazao da saznanja o slučaju Pakračka Poljana ima iz medija te uvida u spis dok je bio javni tužitelj od 10. travnja do 10. kolovoza 1992., a prije toga nije nije imao nikakvih službenih ni neslužbenih informacija. Na upit je li mu poznato da su na području Pakračke Poljane bili uhićeni i zatočeni civili, kazao je da je kao javni tužitelj iz spisa crpio takve informacije. Ispričao je da je početkom kolovoza 1991. imenovan za predsjednika regionalnog kriznog štaba za istočnu Hrvatsku u koji je predsjednik države Franjo Tuđman postavio i Tomislava Merčepa kao sekretara obrane za Vukovar. Tvrdi da sva saznanja o Merčepovoj ulozi od ljeta 1991. do imenovanja na dužnost javnog tužitelja ima samo iz medija, ali ne i iz "neposrednog političkog života". Šeks je, uz ostalo, kazao da kod njega nitko nije intervenirao radi neke uhićene osobe na području Pakračke Poljane. Suđenje Merčepu, optuženom da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ratni zločin protiv srpskih civila, nastavlja se sutra kada bi trebao svjedočiti bivši šef Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) Smiljan Reljić.

KRAPINA - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić tijekom radnog posjeta Krapinsko – zagorskoj županiji sastao se sa županom Sinišom Hajdašem Dončićem te s osobama koje su završile stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Nakon sastanka ministar Mrsić je novinarima kazao kako je „ mjera da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje na godinu dana, uz plaćene doprinose, mentora i uz naknadu od 1600 kuna posebno namijenjen za dvije skupine: za visokoobrazovane koji dosad nisu bili zaposleni i za obrtnike koji će sada moći lakše zapošljavati naučnike. Upitan o mogućem gubitku gotovo 800 radnih mjesta zbog toga što je američki CMC koji napušta sisačku željezaru, obustavio isporuke plina tvrtkama u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, ministar Mrsić je rekao kako vjeruje da će se postići dogovor između zainteresiranih strana i da će se izbjeći otpuštanja.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na današnjoj je konferenciji za novinare najavila da će stranka sutra u saborsku proceduru uputiti zahtjev za smjenom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog njegovih uvredljivih izjava vezanih uz pojedine hrvatske sportaše i Hrvatski sabor. "Ministar znanosti i obrazovanja trebao bi biti prvi u širenju poruka tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja, a ministar Jovanović čini upravo suprotno", ocijenila je Kosor. Smatra da ministar Jovanović radi u neskladu s nekoliko zakona pa i Ustavom, a posebno sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Nevjerojatnim je ocijenila Jovanovićeve izjave vezane uz paraolimpijce koje u ministarstvu, kazala je Kosor, smatraju manje vrijednim sportašima. Kosor je naglasila i da je Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatilo njezin prijedlog da stranka sutra na sjednici Predsjedništva Sabora bude protiv ukidanja saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu. "Bleiburg je postalo mjesto koje simbolizira stradanja nevinih žrtava. Svi su nevini koji su ubijeni bez suda i u tom smislu je Bleiburg postao simbolom", istaknula je Kosor. Podsjetila je da je odluka o pokroviteljstvu Sabora donesena i provođena i za vrijeme vlade Ivice Račana, a na Bleiburgu su bili i predsjednik Josipović i premijer Milanović.

OSIJEK - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako je bitka za Inu trenutačno najvažnija u Hrvatskoj, ali Vlada RH "očito nema hrabrosti ozbiljno se upustiti u nju". Na konferenciji za novinare Srb je rekao kako s obzirom na to da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu "sudi zbog sumnje u prodaju dionica Ine, uz primanje mita, postoji dvojba je li vlasništvo stečeno na zakonit način". "Ako je vlasništvo stečeno na nezakonit način, taj se postupak mora poništiti i vratiti na početak, a ako nije, onda se radi o političkom procesu", ustvrdio je Srb. Dodao je kako je bitka za Inu temeljna bitka za hrvatske nacionalne interese te da će vlada, ako ima hrabrosti ozbiljno se u nju upustiti, od pravosudnih tijela zatražiti blokadu Inine imovine do završetka toga sudskog procesa. "Moglo bi se dogoditi dužnosnicima iz ove vlade da se u budućnosti oni nađu na optuženičkoj klupi kao i bivši premijer jer nisu povukli takav potez, što je njihova obveza ako štite hrvatske nacionalne interese", smatra predsjednik HSP-a.

RIJEKA - Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić istaknuo je danas da se novac za liječenje na odjelu dječje onkologije mora naći u sustavu države, a u županiji će i dalje nastojati održavati nadstandard usluga. Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s događanjima u riječkoj bolnici, tj. na odjelu dječje onkolgije u Dječjoj bolnici "Kantrida" Vujić je rekao da je o tome razgovarao s ravnateljem riječkog KBC-a Hermanom Hallerom i da je istina u vezi s tim slučajem "negdje na sredini". Prošlog tjedna okupili su se roditelji djece koja se liječe na odjelu dječje onkologije i izvijestili medije da im je rečeno da za daljnje liječenje njihove djece nema novca. Ravnatelj Haller rekao je, pak, da liječenje djece neće biti prekinuto. Sredstava je sve manje, ali se za to moraju naći, makar svi zaposleni u županiji ne dobiju plaće, rekao je Vujić te naglasio da se u takvim slučajevima mora angažirati država. Sredstava se moraju naći u sustavu države, a mi u županiji ćemo i dalje nastojati održavati nadstandard usluga, kazao je Vujić na redovnoj konferenciji za novinare.

PULA - Prigodnom svečanošću danas je u Puli obilježen Dan sveučilišta Jurja Dobrile, odnosno njegova peta obljetnica postojanja. Sveučilište je od osnivanja ostvarilo bitne pomake i danas ima tri tisuće studenata i 180 nastavnika u svim zvanjima i pet sveučilišnih odjela, rekao je rektor Robert Matijašić najavivši kako Sveučilište još očekuju širenje programa, uređenje kampusa i niz drugih projekata. Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović kazao je kako su upravo obrazovanje i znanost ključni za budućnost i razvoj Hrvatske, što je i jasna smjernica hrvatske vlade. "U našim strateškim smjernicama predviđeno je povećanje ulaganja u obrazovanje i znanost, a u tome ima zasigurno svoje mjesto i sveučilište u Puli, kao jedno malo i moderno sveučilište koji omogućuje brži razvoj cijele Istre ali i Hrvatske", istaknuo je Jovanović. Ustvrdivši kako su upravo porečki i pulski biskup Ivan Milovan te rektor Robert Matijašić najzaslužniji za osnivanje Sveučilišta u Puli, istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je da je Istra vodeća regija u Hrvatskoj te da se upravo na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile stvara i rađa kadar koji će, kako je rekao, "voditi još uspješniju Istru".

ZAGREB - U povodu 50 godina izlaženja časopisa 'Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga' danas je u prostorijama uredništva predstavljen program proslave Zlatnog jubileja uz prikaz povijesti časopisa. Dugogodišnji urednik časopisa, fra Ljudevit Maračić rekao je da je 1962. godina, kada je časopis prvi puta izašao, bila za Crkvu teško razdoblje, istaknuvši kako je tadašnji režim zabranio vjerske novine na području Jugoslavije. Podsjetio je da je za nastanak časopisa, koji je tada nosio naziv 'Glasnik sv. Antuna Padovanskoga', zaslužan osnivač Ivon (Ivan) Ćuk te naglasio da je časopis tijekom godina doživio zabrane i izazvao brojne polemike. Istaknuo je da je za naziv časopisa ključna 1967. godina, kada mu je, nakon što je zabranjen, promijenjeno ime u 'Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga' kako bi se izbjegla mogućnost da se u potpunosti ugasi. U 50 godina postojanja izašlo je 559 brojeva, a u časopisu je surađivalo više od 500 autora.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙