Predsjednik županijskog Ceha Igor Štanger kazao je na konferenciji za novinare da ulazni troškovi, kao što su troškovi za robu, energiju, komunalna davanja, te nelojalna konkurencija i rad 'na crno' otežavaju egzistenciju ugostitelja, nameću potrebu smanjenja broja zaposlenih, posebno kod onih koji posluju s hranom.
Štenger je rekao da je promet ugostitelja u turističkoj predsezoni u odnosu na prethodnu smanjen za oko 50 posto, da je na to utjecalo loše vrijeme, ali i recesija.
Naveo je da je dodatne teškoće uzrokovalo povećanje stope PDV-a, da se komunalne naknade stalno povećavaju te da je obrtnicima teško plaćati ukupno oko 140 parafiskalnih nameta. Predložio je da se dio naknada plaća kao postotak od ostvarenog prometa.
Štenger je predložio i da fiskalne blagajne, koje će obrtnici morati imati od sljedeće godine, financira država, te da se uvede licenciranje ugostiteljskih objekata. Ugostitelji puno ulože u objekte, a onda se kraj njega dozvoli otvaranje još desetke drugih objekata, pa ulaganja propadaju, rekao je.