Kako se navodi u priopćenju za javnost, ta izložba, koja se održava od 1994. godine, i dalje je jedno od ključnih regionalnih mjesta susreta vinara, uljara, proizvođača delicija, ugostitelja i donositelja odluka u svijetu etnogastronomije. I ove će godine na Vinistri vinari posjetiteljima predstaviti vina posljednjih berbi, a posebna će pozornost biti na malvaziji prošlogodišnje berbe, koja je na zagrebačkom "en primeur" kušanju u veljači dobila pohvale vinskih stručnjaka. Uz vina, sa svježim će se uljima predstaviti maslinari, a po tradiciji bit će nazočni i proizvođači delicija.
Ugledni međunarodni restorani čija se jela i kuhinje spajaju s istarskim vinima i maslinovim uljima i ove će se godine svakodnevno predstavljati na prostoru podijeljenom na dva dijela.
Agencija za ruralni razvoj predstavit će kuhinju utemeljenu na istarskim namirnicama s kojima će kuhati istarski ugostitelji.
Kvalitetna vina poslužit će kao temelj ovogodišnjih okruglih stolova na kojima će sudjelovati domaći i međunarodni stručnjaci, koji će raspravljati o osnovnim vodiljama u brendiranju Hrvatske kao vinske zemlje i vinskog turizma kao strateške grane tog procesa.
Uoči Vinistre u Poreču će se 25. travnja održati 4. svijet malvazije. Riječ je o neslužbenom svjetskom natjecanju vina te sorte iz Hrvatske i regije te iz nekoliko svjetskih zemalja. Najbolje malvazije odabrat će međunarodni ocjenjivački sud sommeliera, znanstvenika, enologa, ugostitelja i predstavnika medija. Među osvajačima zlatnih medalja prošle su se godine, uz hrvatska, našla vina iz Italije, Portugala i Španjolske.