FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon ciljanih na jesen i cjeloviti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti

Autor: tmis
ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina) - S ciljem kvalitetnije pripreme i provođenja turističke sezone te pojednostavljenja procedure i olakšavanja poslovanja u turističkom sektoru pripremljene su i u Hrvatskom saboru usvojene ciljane izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, dok će cjeloviti prijedlog sveobuhvatnih izmjena i dopuna tog Zakona Ministarstvo turizma uputiti u proceduru na jesen ove godine.

Najavili su to danas iz Ministarstva turizma, pri čemu ministar Veljko Ostojić ističe da su izmjene tog zakona, prihvaćene u Saboru krajem prošlog tjedna, bile jedan od ključnih zadataka prije početka ovogodišnje sezone.

Tim je izmjenama, dodaje ministar, spriječeno moguće zatvaranje velikog broja kampova, a time i radnih mjesta i to usred sezone, jer su kampovi do sada imali rok za kategorizaciju do 9. srpnja ove godine, a izmjenama Zakona taj im je rok produljen do 30. travnja 2015.

To je ujedno i najvažnija od trenutnih ciljanih izmjena tog zakona, a zbog kampova i još nekih neprovedivih odredbi Ministarstvo turizma u koordinaciji s ostalim ministarstvima intenzivno radi na pripremi izmjena i dopuna Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Taj će zakon, kako najavljuju, u proceduru uputiti do kraja ove godine.

Među novostima dobivenih usvojenim izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti iz Ministarstva ističu i pojednostavljenje te skraćenje postupka izdavanja rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti kada, primjerice, u istom poslovnom prostoru ili objektu novi vlasnik želi nastaviti obavljati istu djelatnost.

Ranije je ugostitelj koji je unajmio restoran morao ishoditi novo rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti unatoč tome što je ugostitelj prije njega u tom objektu obavljao istu djelatnost. Sada novi ugostitelj može samo nastaviti s radom.

Novost je i što sada nasljednici iznajmljivača i osobe koje imaju ugovor o darovanju ili uzdržavanju mogu kao iznajmljivači nastaviti pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Time bi se, kako očekuju u Ministarstvu, trebalo spriječiti pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu 'na crno', a što je, kako dodaju, ranije nerijetko bio slučaj kojem su pribjegavali nasljednici iznajmljivača u situacijama kada građevina, u kojoj se nalazio objekt, nije imala uporabnu dozvolu.

Vjeruju da će smanjenju sive ekonomije pridonijeti i što su domaćinstva izmjenama Zakona dobila mogućnost i povećanja smještajnog kapaciteta za iznajmljivanje u apartmanima i kućama za odmor sa do osam na do 10 soba te sa 16 na do 20 kreveta.

U kampovima se taj broj povećava sa sedam na deset smještajnih jedinica, odnosno sa 25 na 30 gostiju istodobno.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙