FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 11. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

PJONGJANG

Sjeverna Koreja ubrizgava gorivo u dalekometnu raketu "u ovome trenutku", objavio je čelnik sjevernokorejskoga satelitskog kontrolnog centra u srijedu uoči najavljenog lansiranja koje su već osudili svi susjedi i Zapad. "Mislim da će ubrizgavanje goriva biti završeno u prikladnome trenutku", rekao je skupini stranih novinara Paek Chang-ho, čelnik satelitskoga kontrolnog centra korejskoga odbora za svemirsku tehnologiju. Nije želio komentirati kad će to biti završeno niti kad će biti lansiranje. "A što se tiče točnoga vremena lansiranja, o tome će odlučiti moji nadređeni", rekao je Paek. Regionalne sile kažu da je to lansiranje, najavljeno za razdoblje od četvrtka do idućeg ponedjeljka, zapravo prikriveno testiranje sjevernokorejskoga projektila dugoga dometa. Sjeverna Koreja tvrdi da je riječ o lansiranju meteorološkoga satelita.

VANCOUVER

Putnički zrakoplov Korean Aira morao se spustiti u bazu kanadske vojske jer je ured tog avioprijevoznika u Los Angelesu telefonski primio prijetnju bombom, objavili su kanadski mediji u srijedu. CBC je objavio da je let Korean Aira broj 72 skrenuo u bazu Comox na otoku Vancouveru, neposredno nakon uzlijetanja iz Vancouvera u Britanskoj Kolumbiji. Sletio je sigurno, bez incidenta. Na internetskoj stranici južnokorejskoga prijevoznika objavljeno je da je taj avion koji je letio u Seul, skrenuo s puta. CBC je prenio podatke iz regionalnog centra za spašavanje, o tome da s američki lovci otpratili korejski zrakoplov do vojne baze. U Boeingu 777 bilo je 149 putnika, objavio je list Globe and Mail. Dva američka vojna zrakoplova F-15 uzletjela su iz Portlanda u saveznoj državi Oregonu. Presreli su putnički avion i pratili ga do slijetanja u kanadskoj vojnoj bazi, objavio je Pentagon.

WASHINGTON

Bivši američki senator Rick Santorum priopćio je u utorak da obustavlja svoju republikansku predsjedničku kampanju nakon vikenda "molitvi i razmišljanja", čime je praktično predao predsjedničku nominaciju u ruke Mittu Romneyu, vodećem republikanskom kandidatu. Santorum, bivši senator iz Pennsylvania, objavio je svoje povlačenje nakon Uskršnjeg vikenda u kojem je hospitalizirana njegova trogodišnja kćer Isabella, rođena s teškim kromosomskim poremećajem koji se naziva Edwardsov sindrom - trisomija 18, izvijestio je CNN. Takav rasplet predsjedničke utrke znači da je Romney sada sigurni kandidat republikanaca, koji će se na izborima u studenome suprotstaviti predsjedniku Baracku Obami, jer je Santorum bio njegov glavni konkurent. Iako Romneyu nedostaje još nekoliko stotina delegata da osvoji predsjedničku nominaciju, Santorumov odlazak iz utrke ostavlja mu otvoren put. Republikanski predizbori nastavljaju se u utorak 24. travnja u državama Pennsylvanija, New York, Connecticut, Rhode Island i Delaware gdje će se ukupno birati 231 delegat.

NEW YORK

Tehnološki div Apple prvi put je premašio tržišnu vrijednost od 600 milijardi dolara, potvrdivši svoju poziciju najvrijednije američke tvrtke u svijetu. Dionica Applea dosegla je u utorak visokih 644 dolara, premda je tek u veljači prešla prag od 500 dolara, izvijestio je BBC. Appleova dionica rasla je gotovo 60 posto od početka godine. To je još jedna prekretnica za proizvođača iPhone-a čije su dionice vrijedile samo 3,19 USD 1997. kada mu je prijetio stečaj. Suparnik Microsoft sada je vrijedan 260 milijardi dolara, a 1999. na vrhuncu "dotcom boom-a", u tržišnoj je kapitalizaciji dosegao 619 milijardi dolara. Revitalizacija Apple-a pod njegovim suosnivačem Steveom Jobsom koji je umro prošle godine, počela je s računalima, a nastavila se s muzičkim 'playerom' iPod-om te potom s iPhone-om i iPad-om.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙