FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

UJEDINJENIN NARODI - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u ponedjeljak kako žali zbog prekogranične pucnjave iz Sirije u Tursku i Libanon uoči roka za prekid vatre u jednogodišnjem sukobu koji je doveo Siriju na rub građanskog rata. Turska je priopćila kako su dva službenika koja su radila u izbjegličkom logoru u blizini granice Turske sa Sirijom među pet ljudi ranjenih u ponedjeljak puščanom vatrom koja je došla iz Sirije dok su se vojnici borili s pobunjenicima. Libanonska televizija Al-Jadeed je izvijestila kako su sirijski vojnici ubili kamermana dok je stajao na libanonskoj strani granice. "Glavni tajnik je uzbunjen izvješćima o nastavljanju nasilja i kršenja ljudskih prava u Siriji koji su doveli do povećanog priljeva izbjeglica u susjedne zemlje", rekao je Banov ured u priopćenju. "Glavni tajnik veoma žali zbog današnje fatalne prekogranične pucnjave iz Sirije u Tursku kao i u Libanon", rekao je ured. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad suglasio se da prekine uporabu teškoga topništva i povuče vojsku iz gradova do utorka kao dio mirovnog plana iza kojega stoji UN a u čijem postizanju je posredovao izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan.

ANTAKYA - Sirijska vojska je u bombardiranju grada al-Latmana u središnjoj Siriji u ponedjeljak ubila 35 osoba uoči predviđenog povlačenja vojske iz gradskih područja, rekli su aktivisti, što potkopava izglede da će se primirje dogovoreno posredovanjem UN-a uspostaviti. Oporbeni aktivisti su rekli da je u bombardiranju al-Latmane, sjeveroistočno od grada Hame, među 35 ubijenih 17-ro djece i osam žena. Oporbeni Sirijski opseravtorij za ljudska prava je rekao da su helikopteri sirijske vojske otvorili vatru na pobunjenike tijekom sukoba koji su izbili nakon što je vojska okružila bolnicu u kojoj su smještena tijela žrtava iz al-Latmane. Nastavak nasilja ukazuje da se mirovni plan međunarodnog posrednika Kofija Annana, koji su prvotno prihvatile obje strane, urušava. Sirija je po Annanovom planu trebala do utorka povuči vojsku iz gradova a 48 sati nakon toga je trebao nastupiti prekid vatre.

WASHINGTON - Nekoliko je medijskih kuća iz SAD-a zatražilo od suca suda za ratne zločine u Guantanamu da sud ovoga tjedna ostane otvoren medijima ukoliko se jednom od navodnih vođa al Kaide dopusti svjedočiti o zlostavljanjnima u tajnim zatvorima CIA-e. Odvjetnici optuženog su rekli da će se sud sigurno sastati na tajnom ročištu ako sudac dopusti svjedočenje Abd al Rahima al Nashirija, Saudijca optuženog da je vodio i osmislio napad na američki ratni brod USS Cole pred obalom Jemena 2000. u kojem je ubijeno 17 američkih mornara. Predviđeno je da tri dana sudskog predpostupka u procesu protiv Nashirija, u kojemu bi mogao biti osuđen na smrt, započnu u srijedu u mornaričkoj bazi SAD-a Guantanamo na Kubi. Nashiri bi trebao biti prvi bivši zatvorenik CIA-e koji će iz prve ruke svjedočiti o metodama ispitivanja koje vlada smatra tajnima. Njegovi odvjetnici žele da se postupanje prema Nashiriju u zatvorima CIA-e dokumentira.

LIMA - Pobunjenici iz skupine Svijetla staza u ponedjeljak su u Peruu za taoce uzeli 10 do 20 radnika u blizini crpilišta priodnog plina, rekli su izvori iz peruanske vojske i energetske tvrtke. Oteti radnici su zaposlenici kompanije Skanska, rekli su izvori, a to je prva velika otmica koju su pobunjenici izvršili od 2003. "Pobunjenici iz Svijetle staze su ih za taoce uzeli rano jutros u selu Kepashiato. Odveli su ih iz hotela u kojem su spavali. Ne znam kamo su odvedeni", rekao je jedan dužnosnik tvrtke. Ljevičarska pobunjenička skupina Svijetla staza ne predstavlja opasnost po stabilnost vlade otkako su njeni maoistički osnivači zarobljeni u građanskom ratu početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Vojska je u veljači uhvatila vođu jedne od preostalih skupina a predsjednik Ollanta Humala je obećao uskoro eliminirati i ostatak skupine.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙