FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BAGDAD

Najmanje su 24 osobe ubijene a deseci su ranjeni u četvrtak u napadima na iračke snage sigurnosti eksplozijama više od deset autobombi ili mina postavljenih uz ceste diljem Iraka, potvrdili su policijski i bolnički izvori. Najveći napad dogodio se u Kirkuku, gradu na naftom bogatom sjeveru zemlje, gdje su dvije autobombe čija su meta bile policijske patrole, u gradskom centru ubile četiri osobe i ranile 24. Od povlačenja američkih snaga u prosincu rastu napetosti u iračkoj koalicijskoj vladi te jača zabrinutost zbog mogućnosti povratka zemlje u stanje koje je prije nekoliko godina i dovelo Irak na rub građanskog rata. Svaki se dan u zemlji bilježe bombaški napadi i ubijanje a mete su najčešće snage sigurnosti i šijitska područja.

ZAGREB

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je u srijedu u Bruxellesu na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a, a glavne teme sastanka, kojim je predsjedala Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Aston, bile su, između ostaloga, razvoj europskih vojnih sposobnosti te koordinacija s NATO-om u području operacija, priopćeno je u četvrtak iz MORH-a. Ministri obrane razgovarali su o sveobuhvatnom pristupu EU-a (comprehensive approach), razvoju europskih vojnih sposobnosti, dugoročnom pristupu udruživanju i dijeljenju sposobnosti (Pooling and Sharing) kao i o nastavku procesa iz Genta, te koordinaciji s NATO-om u području operacija (Kosovo, Afganistan, Rog Afrike) i razvoju sposobnosti koja će osigurati koherentnost i komplementarnost te omogućiti izbjegavanje dupliciranja.

OSLO

Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za pokolj 77 osoba počinjen lani u Norveškoj, odustao je u četvrtak, četvrtog dana suđenja, od svog desničarskog ekstremističkog pozdrava, javlja agencija France presse. U srijedu je njegov odvjetnik Geir Lippestad rekao da će tražiti od svog klijenta da odustane od tog pozdrava, ispružene desne ruke stisnute šake, provokativnog za obitelji žrtava i preživjele. Kad su mu skinute lisičine, Breivik je ostao stajati, a sudac ga je pozvao da sjedne, što je učinio. U ideološkom manifestu objavljenom uoči pokolja 22. srpnja 2011. desničarski ekstremist je objasnio da taj pozdrav predstavlja "snagu, čast i poziv na dvoboj marksističkim tiranima u Europi".

JERUZALEM

Izrael se u četvrtak prisjeća žrtava holokausta, a širom zemlje točno u 10 sati stanovnici su s dvije minute šutnje odali počast šest milijuna Židova stradalih tijekom Drugog svjetskog rata, javljaju izraelski mediji. Sve izraelske radio i televizijske postaje od srijede emitiraju posebne programe, te dokumentarne i igrane filmove posvećene holokaustu, kao i svjedočanstva preživjelih. U izraelskom parlamentu Knessetu bit će održana posebna sjednica pod nazivom "Svaka osoba ima ime", tijekom koje će biti čitana imena žrtava nacizma. Po prvi puta, ove će godine na obilježavanju Yom HaShoa (Dana sjećanja na žrtve i heroje holokausta), biti i izaslanstvo Roma iz Europe, koji su također u velikom broju stradali tijekom Drugog svjetskog rata.

SARAJEVO

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) odbacuje mogućnost rekonstrukcije vlade Federacije BiH čiji bi cilj bio da se u njen sastav uključe i ministri iz reda HDZ BiH i HDZ 1990, potvrdio je federalni premijer i glavni tajnik SDP-a Damir Nikšić. U izjavi koju u četvrtak prenosi sarajevsko "Oslobođenje" Nikšić je kazao kako se o takvom nečemu ni ne raspravlja, unatoč drugačijim tvrdnjama koje iznosi predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. "U federalnoj vladi ne trebaju i ne mogu biti SDP BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ. Ako se vlast može napraviti bez nas i ako formiraju većinu (SDA i HDZ), u redu je. S nama se u tu priču ne može ići", izjavio je Nikšić dodajući kako je procjena da sadašnja vlada FBiH, u kojoj hrvatske interese zastupaju Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB), radi dobro i da je ne treba mijenjati.

OSLO

Mlada njemačka simpatizerka Andersa Behringa Breivika protjerana je iz Norveške, nakon što je prvog dana suđenja tom ekstremistu za pokolj 77 ljudi pokušala ući u zgradu suda, navela je policija. Mlada žena, čiji identitet nije otkriven, nije uspjela proći sigurnosne kontrole na ulazu u sud. Nakon 24-satnog zadržavanja u utorak je odvedena u zračnu luku i upućena u Njemačku, rekao je policijski dužnosnik za tv-kanala TV2, koji je potvrdio da se radi o njemačkoj državljanki. Snimljena je dok je čekala u redu pred palačom pravde u ponedjeljak gdje je na novinarski upit odgovorila da je obećala Breiviku da će nazočiti njegovu procesu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙