FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 16. travnja 2012. (Hina) -

ZAGREB

Hrvatska smatra da sve zemlje u regiji trebaju imati i realizirati svoju euroatlantsku perspektivu i to svaka svojim tempom, a iskustva koja je stekla spremna je podijeliti sa svim zemaljama u regiji pa tako i s Kosovom, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Hrvatska apsolutno podržava napredovanje svih zemalja u regiji prema euroatlantskim integracijama prepoznajući da svaka ide svojim tempom, ali smatramo da svaka faktički i mora ići svojim tempom. U tom smislu mi smo podržavali dodjelu statusa kandidata Srbiji na isti način na koji smo podržavali početak studije izvedivosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo i smatramo da je to potrebno pretvoriti u praksu", kazala je. Tahiri je rekla novinarima da Hrvatska i Kosovo "dijele zajedničku euroatlantsku viziju". Osim o unapređenju bilateralnih odnosa dviju prijateljskih država i naroda, Pusić i Tahiri su razgovarale i u konkretnoj suradnji, posebice na području gospodarstva i to u sektorima energetike i infrastrukture.

ZAGREB

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor bit će u srijedu gošća Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje će se obratiti klubu zastupnika Europske pučke stranke, priopćeno je u ponedjeljak iz HDZ-a. Predsjednica HDZ-a će se, kao jedini govornik izvan zemalja Europske zajednice, obrati klubu zastupnika EPP-a (Europske pučke stranke) čijoj obitelji demokršćanskih stranaka pripada i Hrvatska demokratska zajednica. Zastupnici EPP-a sa 271 predstavnikom najbrojnija su politička snaga u Europskom parlamentu, a od hrvatskih zastupnika iz HDZ-a pridružili su im se Andrej Plenković, Davor Božinović i Frano Matušić.

BEJRUT

Sirijska vojska bombardirala je u ponedjeljak Homs, u Idlebu su se vojnici sukobili s dezerterima i devet žrtava palo je prvoga dana rada međunarodne promatračke misije, objavila je nevladina udruga uz podatak da je u 13 mjeseci u Siriji bilo 11.117 žrtava, od čega 55 od proglašenja prekida vatre. Veliki protuvladini prosvjedi održani su u ponedjeljak na više lokacija u Siriji, pokazale su videosnimke koje su objavili lokalni koorodinacijski odbori. Opservatorij je objavio da je 55 osoba ubijeno otkako je u četvrtak na snagu stupio prekid vatre prema mirovnome planu posebnog UN-ovog izaslanika za Siriju Kofija Annana. Udruga je navela i podatak o ukupnome broju žrtava otkako su prije 13 mjeseci izbili prosvjedi protiv predsjednika Bašara al-Asada. "7.972 civila i 3.145 vojnika i dezertera ubijena su, od čega 600 disidenata", reko je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Opservatorija. Šest prvih međunarodnih promatrača počelo je u ponedjeljak nadzirati krhki prekid vatre prema mandatu Ujedinjenih naroda te izrazilo optimizam u uspjeh misije.

BRUXELLES

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak sirijske vlasti na "maksimalnu suzdržanost" na terenu, a sirijsku oporbu na punu suradnju radi poštivanja prekida vatre koji je i dalje "vrlo krhak". "Sirijske vlasti moraju iskazati maksimalnu suzdržanost", a "oporbene snage moraju u potpunosti surađivati" kako bi se omogućilo da plan izaslanika Kofija Anana o prekidu neprijateljstava u zemlji bude proveden, izjavio je on na konferenciji za tisak u Bruxellesu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, koji je sudjelovao na tiskovnoj konferenciji uz Bana, uputio je također apel Damasku. "Pozivamo sirijsku vladu na hitno poštivanje cjelokupnog plana u šest točaka", kazao je on. Prva skupina UN-ovih promatrača stigla je u nedjelju navečer u Damask, u sklopu dogovora sirijskog režima, ustanika i međunarodne zajednice s ciljem okončanja jednogodišnjeg nasilja u zemlji. Glasnogovornik mirovne misije UN-a Kieran Dwayer rekao je da su u Damask stigla šestorica promatrača koji će već u ponedjeljak početi s radom.

RIM

Tjelesno umoran, ali lucidan Benedikt XVI. slavi u ponedjeljak 85. rođendan čime je postao najstariji Papa nakon Lava XIII. koji je 1903. umro u dobi od 93 godine.

Benedikt XVI. primio je u Vatikanu u ponedjeljak biskupe iz svoje rodne Bavarske, te bavarskog premijera Horsta Seehofera. Papa u ponedjeljak treba također primiti još jedno njemačko izaslanstvo, a za tri dana obilježit će i sedam godina kako je izabran za nasljednika Ivanu Pavlu Drugom. "Pozivam vas da za mene molite kako bi mi Gospodin dao snage da provedem zadaću koju mi je povjerio", rekao je Papa vjernicima okupljenima na Trgu sv. Petra u Rimu za nedjeljnog Angelusa.

Među brojnim rođendanskim čestitkama je i ona 86-godišnjeg talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana, negdašnjeg komunista, koji je poručio Papi da ga trajno cijeni i prema njemu gaji prijateljske osjećaje. Benedikt XVI. zamolio je svoje suradnike da "rođendanska proslava bude obiteljska, a iz Njemačke je tom prigodom doputovao papin stariji brat Georg (88), izvijestio je medije papin osobni tajnik msgr. Georg Gaenswein.

LJUBLJANA

Najavljene mjere rigorozne štednje u Sloveniji su smanjile potporu vladi premijera Janeza Janše i strankama njegove koalicije, pokazala je anketa "Dela" objavljena u ponedjeljak. U telefonskoj anketi vodećeg slovenskog dnevnika, provedenoj prošlog tjedna na reprezentativnom uzorku, ispitanici su slovenskoj vladi dali prosječnu ocjenu 2,65 (u rasponu od 1 do 5), dok je u istom ispitivanju prije mjesec dana dobila ocjenu 2,73. Pala je i popularnost Slovenske demokratske stranke premijera Janeza Janše pa bi za nju u sadašnjem trenutku na izborima glasovalo 19,5 posto ispitanika u odnosu na 24,6 posto, prema ispitivanju iz ožujka. U isto vrijeme, broj onih koji bi glasovali za Socijalne demokrate (SD) bivšeg premijera Boruta Pahora povećao se sa 16 na 18,9 posto, a broj onih koji podupiru stranku Pozitivna Slovenija (PS), nesuđenog mandatara Zorana Jankovića, porastao je sa 17,3 na 18,4 posto. Pad popularnosti Janšine vlade izravno je povezan s nepopularnim mjerama štednje koje je ona predstavila odmah nakon stupanja na dužnost, a zbog kojih je za srijedu najavljen štrajk 120.000 zaposlenih, uglavnom u javnom sektoru.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙