FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast proizvođačkih cijena

Autor: dduk
ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u ožujku u odnosu na veljaču bile više za 0,7 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine bile su veće za 5,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u ožujku su na mjesečnoj razini porasle za 0,2 posto, a na godišnjoj za 1,8 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u ožujku su u odnosu na veljaču više za 0,6 posto, a u odnosu na lanjski ožujak više su za 6,2 posto.

Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u ožujku su u odnosu na veljaču bile više za 0,9 posto, dok su u odnosu na ožujak 2011. veće za 3,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku u usporedbi s veljačom proizvođačke cijene energije porasle su za 2,1 posto, netrajnih proizvodima za široku potrošnju 0,4 posto, intermedijarnih proizvoda i kapitalnih proizvoda za po 0,1 posto, a cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale su za 1,3 posto.

Na godišnjoj razini, u ožujku ove u usporedbi s ožujkom 2011. godine, proizvođačke cijene energije porasle su za 16,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,5 posto, intermedijarnih proizvoda 1,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,5 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale za 0,5 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u ožujku u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 39,2 posto, ponajviše pod utjecajem 57,8-postotnog rasta proizvođačkih cijena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina.

U prerađivačkoj industriji proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle su za 4,2 posto, pri čemu se u proizvodnji prehrambenih proizvoda bilježi rast za 3,8 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 19,9 posto.

U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 8,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,1 posto.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙