FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najave povećane opskrbe spustile cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 20. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijena nafte pala je u utorak na londonskom tržištu prema 124 dolara za barel temeljem signala o povećanoj opskrbi iz Saudijske Arabije i skorašnjem povratku libijskog izvoza na predratne razine.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,29 dolara, na 124,42 dolara. Na američkom je tržištu bila niža 59 centi i iznosila je 107,5 dolara.

Saudijska Arabija objavila je da je spremna nadomjestiti smanjenje ponude povezano s Iranom i u ponedjeljak kasno popodne poručila je da će uznastojati da se cijene nafte vrate na pravednu razinu, prenijela je državna novinska agencija.

Prigušena je i bojazan u vezi s opskrbom iz Libije, čiji bi se izvoz nafte u travnju trebao vratiti na predratnu razinu, prema riječima dužnosnika nacionalne naftne kompanije.

"Od petka učestalo viđamo napise o tome da povećana proizvodnja u Saudijskoj Arabiji nadoknađuje smanjenje izvoza iranske nafte. Iznenađen sam što tržište tek sada reagira", rekao je Tony Machacek iz londonskog Jefferies Bachea.

"Sada to utječe na cijene, u kombinaciji s povratkom libijske proizvodnje na predratne razine i slabom kineskom potražnjom", dodao je.

Kina je u utorak izvijestila da je povećala maloprodajnu cijenu benzina i dizela za šest do sedam posto, što je najveće povećanje u gotovo tri godine i analitičari smatraju da bi moglo obuzdati rast potražnje.

"Takav potez mogao bi obuzdati potražnju. Više cijene obeshrabruju rasipnu potrošnju", rekao je Gordon Kwan iz hongkonškog Mirae Asset Managementa. Mjera će ipak imati tek ograničeni utjecaj bude li kinesko gospodarstvo i dalje snažno raslo, doduše po nešto nižim stopama, dodao je Kwan.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 124,08 dolara, što znači da je porasla 1,16 dolara u odnosu na petak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙