FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran zadržao cijene nafte oko razine od 125 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 19. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijena nafte stabilizirala se u ponedjeljak oko razine od 125 dolara po barelu na londonskom tržištu, poduprta napetostima oko iranskog nuklearnog programa koje su ublažile utjecaj informacije o povećanoj proizvodnji u Saudijskoj Arabiji i nastojanja SAD-a da ublaži strahove u vezi s opskrbom.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 77 centi, na 125,04 dolara. Prethodnog radnoh dana zaključila je trgovinu u plusu većem od tri dolara. Na američkom je tržištu pala za 36 centi i iznosila 106,7 dolara, nakon što je u petak poskočila dva dolara.

Prijetnja vojnom akcijom protiv Irana, petog po veličini izvoznika nafte u svijetu, stvorila je napetost na naftnim tržišta i katapultirala cijene nafte, koje su na londonskom tržištu gotovo 17 posto više nego na početku godine.

Iran je pristao na novi krug pregovora s međunarodnom zajednicom oko nuklearnog programa, za koji tvrdi da služi u mirnodopske svrhe, ali su zapadne sankcije oštetile izvoz iranske nafte, a strahuje se da bi vojni udar snažno ograničio proizvodnju, kažu analitičari.

S obzirom na visoke cijene nafte i moguće posustajanje svjetskog gospodarskog rasta, vodeća članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Saudijska Arabija obećala je da će povećati proizvodnju a američka vlada planira odmrznuti strateške rezerve kako bi ublažila strahovanja od problema u opskrbi zbog napetosti oko Irana.

"Iran kao rizik u opskrbi podupire cijene koje s druge strane pritišću slabija potražnja, rast proizvodnje i obilna fizička ponuda, pa se one kreću u uskom rasponu", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Cijene nafte crpile su dodatnu potporu iz optimističnije prognoze za američko gospodarstvo i iz naznaka stabilnosti u eurozoni.

Svjetsko gospodarstvo odmaknulo se s ruba ponora, ali visoke razine duga u razvijenim zemljama i rast cijena nafte predstavljaju ključne rizike, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u nedjelju.

Ako se izuzme eventualni šok na strani opskrbe, potencijal na rast cijena ograničen je, smatraju analitičari američke investicijske banke Morgan Stanley.

"Pretežu rizici koji pritišću cijene, posebice ako se riješi pitanje zastoja u opskrbi, odnosno ako se odmrznu strateške rezerve nafte ili se smanje geopolitičke napetosti", navode u izvješću.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 122,92 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na četvrtak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙