FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjene zalihe u SAD-u podigle cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 21. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji američki podaci pokazali neočekivani pad zaliha u prošlom tjednu, potisnuvši u drugi plan nastojanja Saudijske Arabije da snizi cijene najavom povećanja proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 34 centa, na 124,46 dolara, nakon što je prethodni dan pala više od dolara slijedom obećanja Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju. Na američkom je tržištu bila viša 52 centa i iznosila je 106,63 dolara.

Podaci koje je u utorak objavila američka naftna industrija pokazali su neočekivan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela, potpirujući bojazni od nedostatne opskrbe. Analitičari su očekivali njihov rast za 2,4 milijuna barela.

Taj je podatak potisnuo u drugi plan izjavu saudijskog ministra nafte da je najveći svjetski izvoznik nafte spreman nadoknaditi eventualno smanjenje opskrbe.

Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi kazao je da je njegova zemlja udovoljima zahtjevima svih klijenata za isporukama nafte i da je spremna po potrebi povećati proizvodnju do punog kapaciteta od 12,5 milijuna barela dnevno.

"Pad zaliha pruža podršku cijenama na tržištu, no izjave saudijskog ministra ograničile su njihov rast i prigušile bojazni od smanjenja opskrbe iz Irana", rekao je Ben Le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa.

Nafta je u ovoj godini poskupila 16 posto pod utjecajem straha od zastoja u opskrbi koji potpiruje mogući sukob Irana i Zapada oko iranskog nuklearnog programa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 123,03 dolara, što znači da je pala 1,05 dolara u odnosu na ponedjeljak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙