FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: sobr
ZAGREB, 31. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat:

PLITVICE

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas na obilježavanju 21. obljetnice akcije "Plitvice" kako su sloboda, demokracija, pravednost, mir i poštivanje ljudskih prava vrijednosti koje će uvijek voditi one koji će biti na čelu Hrvatske. "Svako vrijeme nosi svoje izazove. Današnji su izazovi da gradimo bolji životni standard svih naših građana i prosperitetnu i europsku Hrvatsku te da se spriječe svi oni koji još i danas žele vratiti unatrag kotač hrvatske povijesti", rekao je na Josipović nakon što je položio vijenac na mjestu pogibije prve žrtve Domovinskog rata redarstvenika Josipa Jovića. Govoreći o današnjim problemima istaknuo je "repove iz prošlosti" kao što su privatizacijski kriminal i ratno profiterstvo. Iskazao je vjeru da većina građana ima, bez obzira na stranačku pripadnost i vjersku ili drugu opredjeljenost, vjeru u demokraciju i dobro. Izaslanik predsjednika Sabora, potpredsjednik Sabora Josip Leko upozorio je da još postoje otpori za raščišćavanje privatizacijskog kriminala i drugih problema koji su se gomilali godinama, no u ime Sabora je obećao da se neće odustati od uspostave boljeg i pravednijeg društva. Neven Mimica, izaslanik premijera Zorana Milanovića, kazao je da obrambeni i pravedan Domovinski rat obvezuje na odgovorno vođenje države i poštivanje volje građana. Dodao je da se nažalost u posljednje vrijeme izgubljeni ratovi i ratni zločinci prošlog stoljeća u Srbiji pokušavaju rehabilitirati. "Zlo će uvijek biti zlo, a dobro će uvijek biti dobro, ponovno jačanje velikosrpske ideje dovelo bi u pitanje sva postignuća dobrosusjedskih odnosa i suradnje u regiji za koju se zalažemo", upozorio je Mimica. Svečanosti obilježavanja 21. obljetnice pogibije prve žrtve Domovinskog rata i akcije prozvane "Krvavi Uskrs" prisustvovali su i ministar branitelja Predrag Matić Fred, mnogobrojni sudionici Domovinskog rata, predstavnici MUP-a i Oružanih snaga RH.

PLITVICE

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica izjavio je danas kako je nakon 100 dana obnašanja vlasti Kukuriku koalicije vidljivo da Vlada ide u dobrom smjeru te će se nakon uigravanja u prva tri mjeseca vidjeti da je ovo stvarno koalicijski tim i koalicijska vlada. "Očekivanja su bila velika što je razumljivo zbog svega lošeg što se događalo proteklih godina te je teško u 100 dana postići puno. Da Vlada ide u dobrom smjeru pokazuje proračun koji je po prvi put u apsolutnom iznosu smanjio javnu potrošnju, a i cijelim sklopom mjera istovremeno je uspostavljena ravnoteža između proračunskih restrikcija i poticaja u gospodarstvu, kazao je Mimica. Za rast investicija po vladinom programu kazao je da će se već kroz nekoliko mjeseci osjetiti prvi rezultati investicijskog zamaha. Najavio je da sada dolazi cijeli niz sustavnih zakona u Sabor, neki od njih već idućeg tjedna. Primjerice to su Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, o HRT-u, o spriječavanju sukoba interesa te uređenja izbornog i političkog sustava kroz proces decentralizacije.

SPLIT

Skupina radnika Jadrankamena iz Pučišća, koja je prosvjedujući provela cijelu noć s petka na subotu ispred zgrade uprave tvrtke u Splitu, danas se trajektom vratila na Brač, pošto, kako su rekli, žele blagdan Cvjetnice provesti s obiteljima. Pri odlasku iz Splita oni nisu isključili mogućnost da idućeg tjedna ponovno dođu danonoćno prosvjedovati ispred zgrade uprave Jadrankamena u Splitu. Nekoliko stotina radnika Jadrankamena u petak je prosvjedovalo splitskim ulicama tražeći da se u Pučišća iz Splita vrati desetak službenih vozila koje, po njima, članovi menadžmenta rabe u privatne svrhe. Također su tražili isplatu zaostale plaće za studeni 2011., a isticali su kako ne priznaju stečajni postupak koji je nad Jadrankamenom 29. ožujka otvorio splitski Trgovački sud imenujući Ivicu Bučana za stečajnog upravitelja. Predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić danas je, uoči povratka u Pučišća, rekao kako radnici neće priznati Bučana za stečajnog upravitelja. "Mi (radnici) smo tvrtku Jadrankamen preuzeli i probleme u njoj rješavat ćemo na drugačiji način, a ne priznavanjem Bučana za stečajnog upravitelja", rekao je Drpić.

SPLIT

Na današnjem sastanku radnika i sindikalnih predstavnika iz više tvrtki s područja Splitsko-dalmatinske županije i aktivista nevladinih udruga predloženo je da se u Hrvatskoj utemelji "mreža solidarnosti" obespravljenih radnika te od Vlade zatraži ukidanje svih stečajnih postupaka tvrtki i ustoliči radničko dioničarstvo kako bi se spasila proizvodnja u tvrtkama. "Radnici se moraju energičnije suprostaviti sramotnim stečajnim postupcima kojima se želi uništiti proizvodnja i radništvo u hrvatskim tvrtkama", rekao je Ivica Eterović, sindikalni predstavnik Adriachema iz Kaštel Sućurca, tvrtke nad kojom je nedavno otvoren stečajni postupak. Više govornika je poduprlo Eterovića te je dogovoreno da se prijedlog o ukidanju stečajnih postupaka proslijedi radnicima i sindikatima diljem Hrvatske na razmatranje, a ako naiđe na odobravanje, onda će se Vladi uputiti i zahtjev za ukidanjem stečajnih postupaka. Dopredsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Pavle Matošić je zamjerio Vladi i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću što nemaju sluha za radničko dioničarstvo kojim se doprinosi spašavanju proizvodnje u tvrtkama i koje već zaživljava u svijetu.

RIJEKA - Izborna skupština Gradske organizacije HDZ-a Rijeka, koja je počela jutros, poslijepodne je poništena i ponovno zakazana za dva tjedna, jer je utvrđeno da je glasovalo više izaslanika nego što ih je, po statutu stranke, trebalo glasovati. Kako su pojasnili iz HDZ-a, u glasačkoj kutiji bilo je oko 30 glasova više negoli ih je trebalo biti, odnosno bilo je više glasačkih listića nego izaslanika s pravom glasa koji u se prijavili na početku skupštine. Na početku skupštine utvrđen je dolazak 247 od ukupno 296 pozvanih izaslanika. Po statutu, izaslanici koji su došli kasnije i propustili ispuniti sve uvjete procedure i prijave, nisu smjeli glasovati, naveli su iz HDZ-a napomenuvši da su na prekobrojnim listićima glasovali izaslanici koji bi mogli glasovati da su se prijavili na vrijeme. Na izbornoj skupštini GO HDZ-a Rijeka danas su trebali biti izabrani novi predsjednik i tijela organizacije. Za predsjednika su se kandidirali Mile Biondić, Hrvoje Burić, Nenad Srdoč i Patrik Šegota, koji su na početku skupštine predstavili svoje programe.

ZAGREB

Nezadovoljni građani prosvjedovali su danas i u Hrvatskoj na Europski dan akcije protiv kapitalizma, protiv tog, kako smatraju, destruktivnog ekonomskog političkog uređenja u kojem se kriza koristi samo kao izgovor za srozavanje radničkih prava, dok društvene podjele postaju sve veće, a građani sve nesigurniji. Antikapitalističkim prosvjedima koji se održavaju diljem Europe pridružilo se nekoliko stotina građana u Zagrebu koji su se u 13 sati okupili u parku Zrinjevac nakon čega su krenuli u prosvjednu šetnju. Organizator pokreta M31 kolektiv u proglasu je upozorio da se od početka krize građane uvjerava da će banke i korporacije snositi dio tereta ali da se u stvarnosti događa suprotno jer se kriza koristi kao izgovor kako bi se zatirala radnička prava, povećavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija građana. Smatraju da uzrok krize nije u ljenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu te da se ne radi samo o krizi kapitalizma već da je sam kapitalizam u krizi u kojem su građani samo trošak i višak. Pod sloganom "Nećemo plaćati vašu krizu" Europski dan akcije protiv kapitalizma održava su u brojnim europskim gradovima.

HRAŠČINA

Na plantaži najveće vinare u sjevernoj Hrvatskoj, Bolfan Vinski vrh u zagorskom mjestu Hraščina, danas je zasađeno 500 trsova autohtone vinske sorte "sokol". Sadnja je obavljena pod nadzorom zagrebačkog Agronomskog fakulteta, a riječ je o sorti koja je nedavno otkrivena u Klanjcu i pod vodstvom profesora Ede Maletića očuvana od zaborava i nestanka. Direktor i vlasnik vinarije Bolfan Vinski vrh Tomislav Bolfan najavio je da bi zasađeni trsovi "sokola" trebali dati prvi ozbiljan urod za tri godine, a to će biti pokazni primjer može li se od te autohtone sorte napraviti tržišna priča. Kazao je da planiraju zasaditi i jedan hektar drugih autohtonih hrvatskih sorti – starodesiničku i starokrapinsku belinu koje bi se trebale dobro uklopiti u njegove cuvee (vinske mješavine). Starokrapinska belina, pokazala su recentna istraživanja, jedan je od "roditelja" svjetski poznate vinske sorte chardonnay.

VUKOVAR

Predstavom "Postolar i vrag" nastalom po motivima istoimene poeme Augusta Šenoe, u režiji i prilagodbi Ivana Ćaćića i izvedbi vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić", u Vukovaru je večeras završilo 17. vukovarsko lutkarsko proljeće. Tijekom trajanja te manifestacije, koja se održavala od 26. do 31. ožujka, kazališta iz Zagreba, Vukovara, Slavonskog Broda, Velike Gorice, Osijeka, Vinkovaca, Zadra, Virovitice, Rijeke, Ivanić Grada, Mostara (BiH) i Pečuha (Mađarska) izvela su više od 90 lutkarskih predstava. Osim u Vukovaru, koji je i ovogodišnji grad domaćin, predstave su igrane i u Vinkovcima, Županji i Iloku te drugim vukovarsko-srijemskim mjestima, a dio predstava gostovao je i u Orašju (BiH). Po procijeni organizatora 17. vukovarskog lutkarskog proljeća Kazališne družine "Asser Savus" iz Vinkovaca, lutkarske predstave pogledalo je više od 20.000 djece. Vukovarsko lutkarsko proljeće tradicionalno se održava u tjednu uoči Velikog uskrsnog tjedna,

VARAŽDIN

U Rivalnu kraj Ludbrega stariji muškarac je hicima iz vatrenog oružja poslijepodne nakon svađe ubio 54-godišnjeg susjeda i lakše ozlijedio njegovu dvije godine stariju suprugu. Zločin se dogodio u 14,40 sati, a neslužbeno se doznaje da se ubojstvo dogodilo dok su supružnici obrađivali vinograd u Rivalnom, gdje imaju vikendicu. Susjed, s kojim su inače u dobrim odnosima, navodno je bio pod utjecajem alkohola te je došlo do svađe, nakon čega je on zapucao na njih te s dva hica pogodio 54-godišnjaka. Policija je ubojicu pronašla na mjestu zločina, a u njegovoj blizini pronađeno je i vatreno oružje kućne izrade.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙