FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Ostojić u Makarskoj o Domu zdravlja i rodilištu

Autor: vrib
MAKARSKA, 22. ožujka 2012. (Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je nakon današnjeg posjeta Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju "Biokovka" kako je u Makarskoj posebno stanje jer grad ima odličnu specijalnu bolnicu koja je i nacionalno prepoznatljiva, a s druge strane, ima i Dom zdravlja kojim se, kao u još nekim gradovima, dijelom izgubila uloga liječništva.

Ministar se sastao s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom i predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Mendešem s kojima je razgovarao o izdvajanju makarske ispostave iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije te o mogućnosti osnutka bolnice i ponovnog otvaranja rodilišta.

Prije 25 godina na četiri liječnička pregleda u Makarskoj dolazio je jedan specijalistički pregled u Splitu. Prošle godine ta je odnos bio u Makarskoj je 1,7 pregleda, a jedan pregleb u bolnici na splitskim Firulama. Takav je odnos Vodnjana i Pula, Požege i Pleternice, pa postoji pomak u izjednačavanju primarne zdravstvene zaštite i znatno skuplje bolničke zdravstvene zaštite, rekao je ministar.

Govoreći o rodilištu, osim Makarske, spomenuo je Sinj i Imotski te rekao da će on i splitsko-dalmatinski župan uskoro obići te gradove i donijeti konačnu odluku o rodilištima. Broj porođaja u njima je manji, a s druge strane, ta rodilišta imaju svoju svrhu s obzirom na prometnu povezanost. Također treba voditi računa i da je negdje je višak prostora, a negdje višak medicinskog osoblja, dodao je ministar.

Uvjet bez kojega se ne može je vrlo vjerojatna promjena zakona, a to je da gradovi, bez obzira na to je li riječ o Makarskoj ili Rijeci, budu osnivači i vlasnici bolnica i domova zdravlja, što danas nisu, a tada će doći na red osnivanje bolnica.

Hrvatska je prije tridesetak godina bila u vrhu ne samo u europske, nego i svjetske medicine. Godine 1977. CT je došao na Rebro i tada se govorilo da je prvi južno od Beča i istočno od Berlina, 1982. napravljena je transplatacija koštane srži, prije Rima i Grčke, a 1986. Petrova bolnica bila je šesta u svijetu po uspješno obavljenoj umjetnoj oplodnji. Srce je presađeno 1988., a jetra 1992., podsjetio je ministar. Ovo desetljeće treba hrvatsku medicinu vratiti u svjetski vrh. Također se trebamo vratimo na četiri pregleda u Makarskoj i jedan u Splitu, tj. ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu.

(Hina) xvrib yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙