FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 1. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Akcija "Sat za planet Zemlju" koju organizira vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF "zamračila" je sinoć na sat vremena rekordnih 150 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatsku. Trgovi i znamenitosti iz 37 hrvatskih gradova su u 20,30 sati utonuli u mrak te tako dali doprinos akciji kojoj je glavni cilj upozoriti na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca, rekla je voditeljica WWF-ove akcije za Hrvatsku Petra Boić Petrač na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje je održana proslava uz prigodni program. Istaknula je kako je to dosad najveći odaziv hrvatskih gradova akciji te pozvala građane da se svakoga dana sjete potrebe za čuvanjem zemljinih prirodnih resursa. U ovogodišnjoj akciji svjetla su se ugasila u 5411 svjetskih gradova. Dubrovačke Zidine, pulska Arena, osječka Tvrđa i splitski zvonik Sv. Duje tek su neke od znamenitosti koje su pridružili rimskom Koloseumu, slapovima Niagare, Eiffelovom tornju, londonskom Big Benu ili pak Kineskom zidu na popisu svjetskih simbola koji su se sinoć "zamračili na jedan sat". Osim na zagrebačkom Zrinjevcu proslava "Sata za planet Zemlju" održala se i na dubrovačkom Stradunu te na Trsatskoj gradini u Rijeci.

PLITVICE

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je jučer na obilježavanju 21. obljetnice akcije "Plitvice" kako su sloboda, demokracija, pravednost, mir i poštivanje ljudskih prava vrijednosti koje će uvijek voditi one koji će biti na čelu Hrvatske. "Svako vrijeme nosi svoje izazove. Današnji su izazovi da gradimo bolji životni standard svih naših građana i prosperitetnu i europsku Hrvatsku te da se spriječe svi oni koji još i danas žele vratiti unatrag kotač hrvatske povijesti", rekao je na Josipović nakon što je položio vijenac na mjestu pogibije prve žrtve Domovinskog rata redarstvenika Josipa Jovića. Govoreći o današnjim problemima istaknuo je "repove iz prošlosti" kao što su privatizacijski kriminal i ratno profiterstvo. Iskazao je vjeru da većina građana ima, bez obzira na stranačku pripadnost i vjersku ili drugu opredjeljenost, vjeru u demokraciju i dobro. Izaslanik predsjednika Sabora, potpredsjednik Sabora Josip Leko upozorio je da još postoje otpori za raščišćavanje privatizacijskog kriminala i drugih problema koji su se gomilali godinama, no u ime Sabora je obećao da se neće odustati od uspostave boljeg i pravednijeg društva. Neven Mimica, izaslanik premijera Zorana Milanovića, kazao je da obrambeni i pravedan Domovinski rat obvezuje na odgovorno vođenje države i poštivanje volje građana. Dodao je da se nažalost u posljednje vrijeme izgubljeni ratovi i ratni zločinci prošlog stoljeća u Srbiji pokušavaju rehabilitirati. "Zlo će uvijek biti zlo, a dobro će uvijek biti dobro, ponovno jačanje velikosrpske ideje dovelo bi u pitanje sva postignuća dobrosusjedskih odnosa i suradnje u regiji za koju se zalažemo", upozorio je Mimica. Svečanosti obilježavanja 21. obljetnice pogibije prve žrtve Domovinskog rata i akcije prozvane "Krvavi Uskrs" prisustvovali su i ministar branitelja Predrag Matić Fred, mnogobrojni sudionici Domovinskog rata, predstavnici MUP-a i Oružanih snaga RH.

PLITVICE

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica izjavio je jučer kako je nakon 100 dana obnašanja vlasti Kukuriku koalicije vidljivo da Vlada ide u dobrom smjeru te će se nakon uigravanja u prva tri mjeseca vidjeti da je ovo stvarno koalicijski tim i koalicijska vlada. "Očekivanja su bila velika što je razumljivo zbog svega lošeg što se događalo proteklih godina te je teško u 100 dana postići puno. Da Vlada ide u dobrom smjeru pokazuje proračun koji je po prvi put u apsolutnom iznosu smanjio javnu potrošnju, a i cijelim sklopom mjera istovremeno je uspostavljena ravnoteža između proračunskih restrikcija i poticaja u gospodarstvu, kazao je Mimica. Za rast investicija po vladinom programu kazao je da će se već kroz nekoliko mjeseci osjetiti prvi rezultati investicijskog zamaha. Najavio je da sada dolazi cijeli niz sustavnih zakona u Sabor, neki od njih već idućeg tjedna. Primjerice to su Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, o HRT-u, o spriječavanju sukoba interesa te uređenja izbornog i političkog sustava kroz proces decentralizacije.

ZAGREB

Nezadovoljni građani prosvjedovali su jučer i u Hrvatskoj na Europski dan akcije protiv kapitalizma, protiv tog, kako smatraju, destruktivnog ekonomskog političkog uređenja u kojem se kriza koristi samo kao izgovor za srozavanje radničkih prava, dok društvene podjele postaju sve veće, a građani sve nesigurniji. Antikapitalističkim prosvjedima koji se održavaju diljem Europe pridružilo se nekoliko stotina građana u Zagrebu koji su se u 13 sati okupili u parku Zrinjevac nakon čega su krenuli u prosvjednu šetnju. Organizator pokreta M31 kolektiv u proglasu je upozorio da se od početka krize građane uvjerava da će banke i korporacije snositi dio tereta ali da se u stvarnosti događa suprotno jer se kriza koristi kao izgovor kako bi se zatirala radnička prava, povećavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija građana. Smatraju da uzrok krize nije u ljenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu te da se ne radi samo o krizi kapitalizma već da je sam kapitalizam u krizi u kojem su građani samo trošak i višak. Pod sloganom "Nećemo plaćati vašu krizu" Europski dan akcije protiv kapitalizma održava su u brojnim europskim gradovima.

VUKOVAR

Na izbornoj skupštini vukovarskog HDZ-a, održanoj sinoć u hotelu "Lav", za predsjednika Gradskoga odbora većinom glasova izabran je dosadašnji predsjednik Damir Barna. Skupština je izabrala nove članove Gradskog i Nadzornog odbora vukovarskog HDZ-a, izaslanike za izbornu skupštinu Županijske organizacije te Opći sabor stranke. Izborna skupština vukovarskog HDZ-a pretposljednja je izborna skupština unutar temeljnih, općinskih i gradskih organizacija HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Taj izborni proces završit će sutrašnjom izbornom skupštinom Gradske organizacije HDZ-a Otok, dok će se izborna skupština Županijske organizacije održati 20. travnja u Vinkovcima. Po riječima tajnika vukovarsko-srijemskog HDZ-a Marinka Belje, do sada su održani izbori u 28 od 29 organizacija HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u samo dvije, iločkoj i nuštarskoj, došlo je do promjene vodstva, dok su u svim ostalima izabrani dotadašnji predsjednici.

VARAŽDIN

Završnim koncertom i nastupom prvonagrađenih u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sinoć je završilo 50. Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa. Jubilarno državno natjecanje počelo je 25. ožujka koncertom laureata državnih natjecanja u varaždinskom kazalištu. Tijekom tjedna učenici i studenti su se u Glazbenoj školi u Varaždinu natjecali u sviranju 17 instrumenata, a danas su se u kazalištu natjecali u klasičnom baletu i suvremenom plesu. Na natjecanju u Varaždinu sudjelovalo je 300-tinjak učenika i studenata, a najboljih 11-ero solista i jedan plesni sastav nastupili su sinoć na završnom koncertu. Kao popratni program natjecanja jučer je u Glazbenoj školi predstavljena knjiga Darka i Tomislava Breitenfelda "Bolesti i sudbine poznatih skladatelja", dok je Radojka Sućeska Ligutić održala predavanje o mentalnom treningu, napetosti i tremi.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙