FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međudržavni sastanak u Sl. Brodu: zajednički pratiti emisiju štetnih plinova

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 2. travnja 2012. (Hina) - Ministarska izaslanstva Hrvatske i Bosne i Hercegovine danas su se u Slavonskome Brodu dogovorila da će izraditi zajednički katastar emisija štetnih plinova za Slavonski Brod i Bosanski Brod koji će, osim bosanskobrodske rafinerije, pratiti i sve druge onečišćivače zraka na području tih dvaju gradova.

U hrvatskome izaslanstvu bili su ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a u bosanskohercegovačkome ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić.

Osim o onečišćenju zraka u Slavonskome Brodu, razgovarali su i o projektima hidroelektrana "Ombla" i "Gornji horizonti".

"U vezi s onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu, dogovorili smo se da ćemo izraditi zajednički katastar onečišćenja za područje Slavonskoga i Bosanskog Broda, a katastar će, osim rafinerije, uključiti i sve druge izvore onečišćenja zraka", rekla je ministrica Holy.

Hrvatska strana još je jedanput obaviještena da ruski vlasnici rafinerije u Bosanskome Brodu u njezinu modernizaciju namjeravaju uložiti 500 milijuna eura, od čega bi 100 milijuna eura trebalo uložiti na podizanje standarda zaštite okoliša.

Dvije će strane u roku od tjedan dana sastaviti radnu skupinu koja će pratiti proces modernizacije rafinerije, a rafinerija će istodobno dostaviti podatke o dosad učinjenim ulaganjima u obnovu pogona i zaštitu okoliša.

Ministrica Srebrenka Golić rekla je kako je rafineriji izdana ekološka dozvola koja vrijedi do 2015. godine, što je i rok za usklađivanje njezina rada sa zakonom propisanim ekološkim standardima.

Vezano uz praćenje kvalitete zraka u Slavonskome Brodu, do kraja godine bit će postavljena još jedna mjerna postaja.

Ministrica Holy rekla je kako je naručeno dodatno mjerenje lebdećih čestica u zraku te njihova kemijska analiza kako bi se utvrdilo iz kojeg izvora onečišćenja potiču.

Na sastanku je bilo riječi i o projektu hidroelektrana "Gornji horizonti" na slijevu Trebišnjice, a zbog zabrinutosti hrvatske strane, BiH će dostaviti sažetak studije o utjecaju na okoliš i projekt će biti predstavljen i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Za projekt HE "Ombla" ministrica Holy rekla je kako će do kraja tjedna konačno biti poznata njegova sudbina. Vlada Jadranke Kosor taj je projekt označila kao jednu od glavnih državnih investicija u energetskom sektoru. Ministrica je podsjetila kako već mjesec i pol radna skupina radi na reviziji cijelog projekta. Ministarstvo nema pravne instrumente kojima može zaustaviti projekt u ovoj fazi, no vlada kao vlasnik HEP-a, koji je investitor u tom projektu, može odustati od njega ako se procijeni da je štetan za Hrvatsku bilo ekološki bilo ekonomski, rekla je ministrica Holy.

Projekt HE "Ombla" djelomično je sporan i za BiH jer bi, rekao je ministar Mirko Šarović, većina akumulacije te hidroelektrane bila u BiH, a nisu poznati učinci na podzemne vode u vrijeme njezina punog kapaciteta.

(Hina) xmvrk yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙