FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 1. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

SUBOTICA

Sudionici Četvrte vojvođanske konvencije u Novome Sadu prihvatili su u nedjelju Deklaraciju o potrebi formiranja "Savezne Republike Srbije" koju bi činile dvije republike - Vojvodina i Srbija. "Postoji dugoročni interes svih građanki i građana – kako pripadnika srpskog, tako i pripadnika svih drugih naroda i nacionalnih zajednica i Srbije i Vojvodine, da i nakon raspada SFRJ i nestanka SRJ i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, nastave živjeti u zajedničkoj, složenoj, saveznoj, demokratskoj državi republikanskog oblika, u koju se dragovoljno udružuju svojom plebiscitarno izraženom voljom", navodi se među ostalim u Deklaraciji o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije u "Saveznu republiku Srbiju". Sazivači Četvrte vojvođanske konvencije bile su manje vojvođanske stranke koje se zalažu za reviziju položaja Vojvodine, kao i više autonomaških nevladinih organizacija. Skup je podržala i najjača stranka mađarske zajednice – Savez vojvođanskih Mađara (SVM), dok je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) otkazao sudjelovanje na konvenciji zbog izborne kampanje i koalicijskog sporazuma s Demokratskom strankom. Deklaraciju nisu podržali ni Liga socijaldemokrata Vojvodine, ni vladajuća Demokratska stranka.

ISTANBUL

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u nedjelju članove vlade sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada da zaustave nasilje protiv civila ili će se u suprotnom suočiti s "ozbiljnim posljedicama". "Moramo poslati jasnu poruku onima koji izdaju naređenja i onima koji ih izvršavaju: prestanite ubijati svoje sugrađane ili ćete se suočiti s ozbiljnim posljedicama", rekla je Clinton na konferenciji "Prijatelja Sirije" u Istanbulu. Domaćin skupa, turski premijer Tayyip Erdogan istaknuo je da se "moraju ispoštovati legitimne težnje sirijskog naroda, odmah i sada". Na sastanku sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je uoči odlaska izjavila da je sastanak u Istanbulu za Hrvatsku važan i zbog INA-inih naftnih polja u toj zemlji koja se ne mogu "prepustiti slučaju".

YANGON

Čelnica prodemokratske oporbe u Mianmaru Aung San Suu Kyi u nedjelju je osvojila zastupničko mjesto u donjem domu parlamenta, nakon pobjede nad dvoje protukandidata u svojoj izbornoj jedinici na djelomičnim parlamentarnim izborima, objavila je glavna oporbena stranka. Njezina Nacionalna liga za demokraciju (NLD) objavila je u svom sjedištu da je dobitnica Nobelove nagrade za mir Suu Kyi pobijedila u Kawhmu, južno od najvećeg grada Yangona. Suu Kyi, koja je provela 15 godina u pritvoru od 1989., po prvi put je sudjelovala na izborima nakon odluke njezine stranke da okonča bojkot političkog sustava kojim dominiraju aktivni ili umirovljeni vojni časnici. Djelomični parlamentarni izbori održavaju se za popunu 45 slobodnih, od ukupno 664 zastupničkih mjesta.

BERLIN/ZUERICH

Švicarska je izdala uhidbene naloge za trojicu njemačkih državnih službenika optuženih za industrijsku špijunažu tako što su kupovali podatke o bankovnim računima njemačkih utajivača poreza, objavilo je u nedjelju ministarstvo financija njemačke savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija. U posljednjem poglavlju spora oko utaje poreza koji je narušio odnose između dvaju susjeda, glasnogovornik ministarstva potvrdio je vijest o uhidbenim nalozima koji su se pojavili u nedjeljnom izdanju Bilda i Sonntaga. Trojica Nijemaca, istražitelja porezne uprave, mogla bi biti uhićena ako uđu u Švicarsku, pišu novine.

BAMAKO

Šef vojne hunte u Maliju, kapetan Amadou Sanogo najavio je u nedjelju ponovnu uspostavu ustava i instuitucija i obećao konzultacije s političkim snagama u zemlji, u okviru tranzicije čije trajanje nije precizirao. "Preuzimamo svečanu obvezu da ćemo od danas obnoviti Ustav republike Mali od 25. veljače 1992. kao i institucije republike", navodi kapetan Sanogo, u tekstu pročitanom u njegovom stožeru. On je objasnio da će uz nadzor posrednika pokrenuti konzultacije sa svim snagama u zemlji u sklopu nacionalne konvencije. Te konzultacije će omogućiti aktiviranje tranzicijskih tijela radi organizacije slobodnih i demokratskih izbora.

HAVANA

Kubanski predsjednik Raul Castro u subotu navečer je dočekao svog venezuelanskog kolegu Hugu Chaveza, koji je stigao na Kubu na nove terapije zračenja karcinoma, mjesec dana nakon operacije. Dvojica državnika su kratko razgovarala pokraj zrakoplova kojim je Chavez doputovao, navodi u nedjelju kubanski dnevni list Juventud Rebelde. Chavez je 24. ožujka bio na Kubi na prvoj od pet terapija zračenjem. Vlasti Venezuele nisu nikada precizirale vrstu njegovog karcinoma i zanijekale su da se proširio na druge organe.

Hugo Chavez je 26. veljače bio na drugoj operaciji karcinoma u području zdjelice, s kojeg mu je odstranjen u lipnju 2011., također na Kubi.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙