FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

HAVANA

Papa Benedikt XVI. završio je svoj posjet Meksiku i Kubi, gdje se zauzeo za slobodu vjeroispovijesti i prava Crkve ali je bio blaži oko osjetljivih pitanja poput krijumčarenja droge ili ljudskih sloboda, prigodom putovanja na kojem su ga toplo dočekali katolici i vlasti dviju zemalja. Međutim, činjenica da Papa nije odlučno i ciljano osudio krijumčare drogom u Meksiku i uhićenja oponenata režima na Kubi, osim općenitih izraza pokude, kod nekih je izazvala žaljenje za izravnijim stilom Benediktova prethodnika Ivana Pavla II. koji nije oklijevao jasno istaknuti probleme. Tijekom svojeg prvog putovanja u hispanofonu Ameriku, Papa je trebao uvjeriti milijune katolika da ih ne zanemaruje te da se zanima za njih, s obzirom da je njegov "eurocentrizam" u predvođenju zajednice od 1,1 milijardu vjernika predmet kritika.

HAVANA

Papa Benedikt XVI. i kubanski revolucionarni čelnik Fidel Castro, obojica osamdesetogodišnjaci, šalili su se u srijedu tijekom kratkog sastanka u vezi svojih godina, a onda je Castro upitao: A što papa radi? Papa i Castro razgovarali su tridesetak minuta u veleposlanstvu Vatikana u Havani, na kraju trodnevna Papina posjeta Kubi. Sveti Otac pozvao je na veću slobodu i jaču ulogu Katoličke crkve u naciji koju vode komunisti. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je da su Benedikt XVI. (84) i Castro (85) "razmijenili ideje u vrlo prijateljskom ozračju". "Što papa radi?", upitao je Castro Benedikta. Papa mu je govorio o svojoj zadaći, svojim putovanjima u inozemstvo i svojoj službi Crkvi, te istaknuo kako je sretan što je na Kubi, gdje je toplo dočekan.

VARŠAVA

Najmanje osam ljudi je poginulo a deset ozlijeđeno, od kojih pet teže, u sudaru minibusa i kamiona u noći sa srijede na četvrtak kod grada Przybedze na jugu Poljske. Minibus koji je prevozio rudare iz lokalnog rudnika Myslowice-Wesole sudario se frontalno s kamionom koji je dolazio iz suprotnog pravca. Sedam osoba poginulo je na mjestu nesreće, a osma žrtva preminula je u bolnici. Vozač kamiona je priveden, a istraga o uzrocima nesreće je u tijeku.

MADRID

Opći štrajk u trajanju od 24 sata protiv reformi radnog zakonodavstva i politike štednje desne vlade počeo je u četvrtak ujutro u Španjolskoj gdje su se štrajkaši okupljali pred tvrtkama, a javni prijevoz bio je usporen. S crvenim zastavama i transparentima s riječima "NE reformi rada" ili "Opći štrajk", skupine sindikalista zauzele su ulice dok su se ostali smjestili ispred ulaza u tvrtke, madridske tržnice na veliko ili glavnih postaja javnog prijevoza. Dok su sindikati već objavili "ogroman uspjeh", ministarstvo unutarnjih poslova ističe da su privedene 33 osobe a pet policajaca je lakše ozlijeđeno u manjim incidentima. Radi se o šestom općem štrajku od ponovne uspostave sindikalnih sloboda 1977.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙