FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 1. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PRIŠTINA - Srpska policija uhitila je u subotu na granici Kosova i Srbije dvojicu kosovskih policajaca, što su oštro osudile kosovske institucije zatraživši njihovo hitno puštanje.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u priopćenju je uhićenje policajaca nazvala napadom na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosova. Ustvrdila je i da česta uhićenja građana Republike Kosova od strane srpskih vlasti ne doprinose uspostavljanju dobrih odnosa između dvije zemlje. Od srbijanskih vlasti zatražila je da odustanu od daljnjih provokacija i odmah oslobode sve bezrazložno uhićene osobe. Pozvala je i međunarodnu zajednicu da od Srbije zatraži poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova, ali i međunarodnih normi o poštivanju granica. I Kosovska vlada je oštro osudila uhićenje dvojice policajaca, ocjenjujući da je taj "kukavički čin" u suprotnosti s europskim vrijednostima dobrosusjedstva, regionalne suradnje te da teško gazi sporazume između Kosova i Srbije postignute pod posredovanjem EU i SAD-a.

TRIPOLI - U tjednu borbi između suparničkih plemena na jugu Libije poginulo je 147 ljudi, objavila je u subotu vlada u Tripoliju, ističući da je posredovala u novom sporazumu o prekidu vatre između dviju strana. U sukobima u pustinjskom gradu Sabha sudjelovali su članovi etničke skupine Tibu od kojih su mnogi porijeklom iz susjednog Čada i lokalne milicije iz Sabhe. Ministrica zdravstva Fatima al-Hamroush izjavila je u subotu da je 147 ljudi poginulo, a 395 je ranjeno u sukobima koji su izbili prije tjedan dana. Vlada je uputila medicinsku pomoć regiji Sabha te prevezla 187 ranjenika s obje strane u Tripoli na liječenje. Privremeni libijski premijer Abdurrahim El-Keib novinarima je rekao da je primirje sada na snazi. Vlada je primirja najavljivala u proteklih nekoliko dana, ali su ti pokušaji propali

RIM - Zbog kvara na sustavu održavanja biološkog materijala u rimskoj bolnici San Filippo Neri "izgubljena su 94 embrija, 130 jajnih stanica i pet uzoraka sjemene tekućine", priopćila je uprava bolnice u subotu. Incident se dogodio prošlog utorka kada je došlo do povećanja temperature u sustavu, rekla je uprava bolnice i odgovornost za incident pripisala tvrtki zaduženoj za održavanje sustava. Oštećeni parovi, izvijestila je agencija ANSA, najavili su tužbu no bolnica ističe kako je i ona sama oštećena strana.

KAIRO - Egipatska islamistička skupina Muslimanska braća nominirala je zamjenika predsjednika te organizacije Khairata al-Shatira za svog kandidata na predsjedničkim izborima u svibnju, izvijestio je BBC u subotu. Izbor Shatira u suprotnosti je s ranijim obećanjem čelnika skupine da neće isticati svoga kandidata na izborima. Do zaključenja nominacija ostalo je tek nekoliko dana. Izvjestitelji govore da je u organizaciji došlo do većih podjela te da su se pogoršale i njezine veze sa vladajućim vijećem. Bilo je mnogo nagađanja hoće li Musliamnska braća nakona velikog uspjeha na parlamentarnim izborima u studenom istaknuti svog kandidata. Mahmud Husein, drugi čovjek organizacije, rekao je da su Muslimanska braća odlučila dati kandidata nakon, kako je rekao "pokušaja da se prekine revolucija".

WASHINGTON/ZAGREB - Asteroid veličine putničkog zrakoplova u nedjelju 1. travnja proletjet će blizu Zemlje no nema nikakve mogućnosti da udari u Zemlju, priopćila je u subotu američka svemirska agencija NASA. Asteroid 2012 EG5 će u prolasku oko 9 sati i 32 minute po GMT-u biti bliže Mjesecu nego Zemlji. Svemirska stijena je široka nešto manje od 50 metara, po podacima NASA-e. Iako asteroid prolazi 1. travnja nije riječ o šali, a Zemlji će se na najbližoj točci približiti na oko 230.000 kilometara, što je tek nešto od manje od polovice razdaljine između Zemlje i orbite Mjeseca.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙