FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB - Na hrvatskim vlastima je odluka hoće li i dalje obilježavati obljetnice Oluje, ali bi cijelo društvo trebalo znati što se stvarno dogodilo tijekom te operacije, izjavio je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu objavljenom u četvrtak. "Po ovom pitanju se ne želim izjašnjavati. Na odgovornima na državnoj razini je da odluče bi li se taj dan i dalje trebao obilježavati na državnoj razini", rekao je Brammertz u razgovoru za hrvatski internetski portal H-Alter upitan treba li se Oluja i dalje obilježavati ako Haaški sud potvrdi osuđujuću prvostupanjsku presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Gotovina i Markač prošle godine su nepravomoćno osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog ratnih zločina i progona srpskog stanovništva počinjenog tijekom i nakon operacije Oluje.

JERUZALEM - Izrael će pružiti priliku sankcijama prema Iranu da djeluju i neće napasti njegova nuklearna postrojenja narednih dana ili tjedana, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak nakon što se vratio s razgovora u Washingtonu. "Nemam štopericu u ruci. To nije stvar dana ili tjedana, ali također nije niti stvar godina. To svatko razumije", rekao je Netanyahu komercijalnom Channel 10 u objavljenom dijelu snimljenog intervjua. Netanyahu je nagovijestio kako bi Izrael mogao pribjeći sili ukoliko Teheran, koji niječe opravdanost sumnji da u tajnosti nastoji razviti atomsku bombu, nastavi prkositit diplomatskom pritisku da zauzda svoj nuklearni program. "Bili bismo sretni ako bi se ova stvar riješila miroljubivo, ako Iran odluči prekinuti svoj nuklearni program", rekao je. Netanyahu je uvjerevao američkog predsjendika Baracka Obamu na razgovorima u Washingtonu u ponedjeljak kako Izrael nije donio nikakvu odluku o napadu na iranska nuklearna postrojenja, rekli su izvori bliski razgovorima.

JERUZALEM - Izraelske vlasti od SAD-a su zatražile posebne bombe za razaranje bunkera i zrakoplove cisterne koji bi omogućili da se unaprijedi njihova sposobnost napada na iranska podzemna nuklearna postrojenja, izjavio je u četvrtak izraelski dužnosnik. "Takav je zahtjev upućen", tijekom tjedna, tj. u vrijeme kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu boravio u posjetu Washingtonu, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman, potvrdivši na taj način napise u medijima. S obzirom na osjetljivost tog pitanja, neimenovani je dužnosnik izraelska izvješća prema kojima bi SAD uvjetovao isporuku traženih sredstava u zamjenu za obećanje da neće napasti Iran tijekom ove godine, nazvao nerealnima.

BEČ - Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak je optužio Iran da im "nastoji vezati ruke" i širi netočne informacije o pregovorima između inspektora i službenog Teherana. Glavni direktor IAEA Yukiya Amano rekao je kako tijekom dvaju krugova razgovora između visokih dužnosnika agencije i iranskih predstavnika održanih u siječnju i veljači nije došlo do nikakva napretka u pogledu nuklearnih razmirica. Agencija je od Iranaca željela dobiti informaciju o tomu radi li ta islamska država na razvoju tehnologije koja bi omogućila stvaranje nuklearnog oružja, no dužnosnici IAEA u Beč su se vratili praznih ruku.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i afganistanski predsjednik Hamid Karzai u četvrtak su putem video-konferencije objavili kako su spremni nastaviti partnerstvo nakon tenzija nastalih pošto su američki vojnici uništili mnogobrojne primjerke Kurana, objavila je u četvrtak Bijela kuća. Dvojica čelnika razgovarala su i o pitanju sigurnosti u regiji, mirovnom procesu u Afganistanu te o procesu transfera sigurnosne odgovornosti NATO-a na afganistanske vojne snage, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "Predsjednik Karzai je američkog predsjednika Obamu izvijestio o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu. Situacija se stabilizirala nakon prošlotjednih događaja", kazao je.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama još nije kontaktirao Vladimira Putina koji je u nedjelju ponovno izabran za ruskog predsjednika, no namjerava to učiniti, objavila je u četvrtak Bijela kuća. Upitan je li Obamina šutnja znak zahlađenja odnosa Washingtona i Moskve nakon Putinova povratka na dužnost ruskog predsjednika, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da će dvije države nastaviti suradnju oko Irana i drugih pitanja. "Siguran sam da će se čuti, ne bih to pripisivao ničem drugom nego gustom rasporedu", rekao je Carney. Obama je, nakon preuzimanja dužnosti prije tri godine, kao jedan od svojih prioriteta naveo "resetiranje" odnosa s Rusijom i dobro je surađivao s Putinovim prethodnikom Dmitrijem Medvedevim.

RIM - Devedeset tri osobe su osuđene, a 34 puštene na slobodu u četvrtak nakon sudskog procesa koji se vodio protiv pripadnika 'Ndranghete u Reggio Calabriji, nakon kojega je otkriveno novo lice kalabreške mafije, manje razdvojene u klanove i bolje organizirane od ostalih mafijaških grupa. Najteža presuda, zatvorska kazna u trajanju od 14 godina i osam mjeseci izrečena je 65-godišnjem Giuseppeu Commissu, koji je jedan od glavnih mafijaških šefova. 81-godišnji Domenico Oppedisano ili "Capocrimine", koji je bio zadužen za održavanje reda i pravila unutar zločinačke organizacije, osuđen je na deset godina zatvora, unatoč tomu što je državni odvjetnik tražio 20. Na optuženičkim je klupama bilo ukupno 120 osoba koje je optužnica teretila za mafijaško zločinačko djelovanje ili za povezanost s mafijom.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙