FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ISTANBUL - Sirijska oporba pozvala je u ponedjeljak na hitnu stranu vojnu intervenciju u Siriji radi okončanja represije koju vodi režim, nakon posljednjeg masakra u Homsu koji su izvele vladine snage. Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) je pozvalo na hitnu međunarodnu vojnu i arapsku intervenciju i osnivanje zone zabrane leta kao i udare na vojni aparat režima Bašara al-Asada u priopćenju pročitanom na konferenciji za novinare u Istambulu. Predsjednik najveće koalicije sirijske oporbe SNC-a Burhan Ghalioun je ocijenio da međunarodna zajednica ne može i dalje davati prazna obećanja, a Arapska liga objavljivati priopćenja ako žele okončati nasilja. Vrijeme je da međunarodna zajednica poduzme ozbiljne i konkretne mjere radi okončanja nasilja, dodao je.

NEW YORK - UN-ova izaslanica za humanitarna pitanja Valerie Amos je pozvala u ponedjeljak sirijsku vladu na više transparentnosti u nadi da bi ovog tjedna mogla početi humanitarna misija. Prošlog tjedna je ta dužnosnica dogovorila s vladom Bašara al-Asada slanje humanitarne misije koja bi ocijenila stanje u zonama sukoba, uz sudjelovanje UN-ovih agencija i sirijskih vlasti. "Tražili smo pristup raznim gradovima i selima", rekla je Amos novinarima iz sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku i precizirala da UN-ove agencije razrađuju pojedinosti te misije. Ona je dodala da su im sirijske vlasti u pismu navele da mogu početi za tjedan dana, tj. u četvrtak i da na tome rade, te da se radi o minimumu i da je potrebno puno, puno više akcija.

WASHINGTON - Američki dočasnik, počinitelj masakra 16 afganistanskih civila, među kojima je puno djece na jugu Afganistana, odgovarat će za pokolj, obećao je zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu general John Allen. "Povest ćemo pomnu istragu i ta će osoba odgovarati. Naš odnos s Afganistancima je dubok, traje dugo i previše smo žrtvovali da bi dozvolili da taj incident sve uništi", rekao je Allen za CNN. Proces protiv dočasnika koji se sam predao nakon pokolja, vodit će se na američkom vojnom sudu, ranije je obznanio glasnogovornik Pentagona George Little.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙