FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

SPLIT - Radnici Jadrankamena iz Pućišća na Braču prosvjeduju danas u Splitu gdje su se iz trajektne luke u koloni, uz transparente i zviždanje, uputili gradskim ulicama do Poljičke ceste gdje je zgrada uprave Jadrankamena, Trajektom s Brača oko 9 sati u Split je stiglo oko 300 radnika Jadrankamena i članova njihovih obitelji, među kojima ima i djece, s njima su stigli i članovi udruge branitelja Domovinskog rata s Brača, a u splitskoj trajektnoj luci prosvjednicima se pridružila i skupina radnika Dalmacijavina. Prosvjednici, uz glazbu s malog kamina, zviždanje i povike uzvike, nose i transparente s kojih se uz ostalo može pročitati: "Bajić, zar čekaš da ulica riješi kriminal", "Jadrankamen je opljačkao Bruno Orešar", "Mi znamo što hoćemo", Ustajte radničko roblje"... Radnici Jadrankamena jučer su najavili prosvjed ulicama Splita kako bi upozorili na teško stanje u Jadrankamenu, tvrtke nad kojom je Trgovački sud u Splitu jučer otvorio stečaj. Radnici Jadrankamena plaće nisu dobili od studenoga prošle godine, a prosvjedom ulicama Splita uz traženje isplate zaostalih plaća traže i da menadžment tvrtke vrati desetak službenih vozila u pogone tvrtke u Pućišćima na Braču.

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u veljači je prema mjesecu ranije smanjen za 0,4 posto, a na godišnjoj razini, prema veljači 2011. godine, za 2,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Proizvodnost rada u industriji je u prva dva mjeseca ove godine smanjena za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Statistika prema područjima djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju na mjesečnoj razini povećan za 1,1 posto, dok je u prerađivačkoj industriji manji za 0,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto. Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju manji je za 4,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,4 posto.

OSIJEK - Na petom osječkom Sajmu poslova, koji se održava danas, poslodavci su ponudili 652 slobodna radna mjesta, a očekuje se da će biti obavljeno oko 1500 razgovora s osobama koje traže posao. Po riječima Ante Barukčića, pročelnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek, oko 2000 poslodavaca, predstavnika obrazovnih institucija i tražitelja poslova susrest će se na cjelodnevnom sajmu koji se održava pod geslom "Na sajam po posao - na sajam po radnika". Na sajmu sudjeluje 35 poslodavaca i 31 obrazovna institucija, a najviše poslova odnosi se na turizam i sezonski rad u ugostiteljstvu. Sajam poslova održava se uz podršku partnera - lokalne zajednice, osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i ostalih obrazovnih institucija. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je kako je grad Osijek uvijek spreman na partnerstvo kada je riječ o poticanju zapošljavanja i razvoju gospodarstva, kroz razne povlastice i stvaranje poduzetničkog ozračja. U Osječko-baranjskoj županiji u veljači je na Zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 35.097 nezaposlenih osoba.

ZAGREB - Novinarka i komentatorica tjednika Lider Gordana Gelenčer dobitnica je treće po redu nagrade "Hrvoje Mateljić" za 2011. koju je u spomen na tog svog tragično preminulog kolegu pokrenuo Lider za najbolje novinske priloge o gospodarstvu objavljene u hrvatskom tisku. Svečanost dodjele nagrade održana je danas u Novinarskom domu, a glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović podsjetio je da je Hrvoje Mateljić bio odličan analitički novinar te čovjek velikog srca, omiljen kod kolega koje je često znao pametno savjetovati. Primajući nagradu, koju je dobila za teme iz financijskog sektora i makroekonomije, Gordana Gelenčer je istaknula kako joj je drago da ju je dobila nakon dugo godina pisanja, ali i da ju uvijek iznova ljute dvije stvari. Prva je što gospodarski i financijski novinari nisu i vjerojatno nikad i neće u ovoj zemlji biti smatrani vrhom novinarstva unatoč svojoj stručnosti i svestranosti, a druga je što ova zemlja ima slične probleme danas kao i sredinom 1990-ih što je stvarno depresivno, kazala je. Nagradu je uručio predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi kazavši kako ga veseli što struka među sobom bira najbolje od ljudi koji, po njemu, predstavljaju objektivnu stranu medija. U konkurenciji za nagradu ove je godine bilo 12 gospodarskih novinara, a nagrađene bira žiri u kojem su glavni urednici poslovnih novina u Hrvatskoj (Privredni vjesnik, Banka magazin, Poslovni dnevnik, Lider, Business.hr i Forbes).

ZAGREB - U zagrebačkom Hypo centru danas je otvorena 1. međunarodna konferencija vina i vinske industrije L.O.B.I. - Laboratory of Beverage Industry koja je okupila predstavnike proizvođača vina iz Hrvatske i zemalja regije. Cilj je konferencije, kako su najavili organizatori iz tvrtke Teneo Data, povećati prepoznatljivost Hrvatske i regije na svjetskom tržištu po kvalitetnim vinima, povećanje proizvodnje i izvoza vina kroz upoznavanje i otvaranje novih tržišta, te poboljšanje trgovanja između zemalja regije. Konferencije je podijeljena na izlagački dio u kojem se predstavlja 30 vinara iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Italije, dok drugi dio konferencije ima naglasak na edukaciju kroz seminare i radionice. Organizatori su istaknuli kako je tradicija proizvodnje vina u Hrvatskoj jedna od najstarijih na svijetu. U Hrvatskoj je pod vinogradima 34.000 hektara, registrirano je 150.000 vinograda te 18.000 proizvođača vina. U 2010. je proizvedeno 1,43 milijuna hektolitara vina, a izvezeno je vina za 11,8 milijuna američkih dolara.

DUBROVNIK - U dubrovačkoj luci Gruž danas je počela sezona uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima jer je po prvi put ove godine uplovio kruzer MSC Magnifica s 1000 članova posade i 2500 putnika. MSC Magnifica nastavit će, kao i proteklih godina, uplovljavati u Dubrovnik svakog petka, a svake subote uplovljavat će brod MSC Musica. Do kraja godine brodovi kompanije MSC u luci Gruž imat će ukupno 74 uplovljavanja. Sezonu će zatvoriti MSC Musica 17. studenog. Kako ističu u Lučkoj upravi Dubrovnik, i ove godine očekuje se uspješna sezona brodova na kružnim putovanjima koji su lani u Dubrovnik doveli više od milijun putnika.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas se trgovanje odvija u pozitivnom raspoloženju; Crobexi su na dobitku gotovo 1 posto i to ponajviše zahvaljujući nastavljenom oporavku cijene dionice HT-a. Crobex indeks oko podneva bio je na dobitku 0,96 posto, na 1.831 bod, a Crobex10 0,97 posto, na 1.002 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva 8,5 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 manje nego jučer u ovo doba. Dionica HT-a do podneva je poskupjela 3,46 posto, na 218,5 kuna, uz promet od 1,44 milijuna kuna. Cijena te dionice oporavlja se drugi dan zaredom, nakon što se od početka veljače, s otprilike 242 kune, stropoštala na 205 kuna ili nešto više od 15 posto. Najveći promet i danas je ostvaren dionicom Petrokemije, 1,86 milijuna kuna. Nakon jučerašnjih dobitonosnih prodaja i pada njezine cijene za 5,1 posto, danas se ponešto oporavila, te je trenutno u plusu 0,42 posto, na 279 kuna. Među milijunašima danas su i povlaštene dionice Adrisa, kojima je cijena poskočila 1,42 posto, na 211 kuna, te dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora. Cijena te dionice ojačala je 4,11 posto, na 1.099 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnu listu s kraja prošlog tjedna ojačala prema euru za 0,25 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,506917 kuna. Kuna je na tjednoj razini ojačala i prema američkom dolaru za 0,89 posto te švicarskom franku za 0,23 posto, dok je prema britanskoj funti oslabila za 0,06 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,623580 kuna, franka 6,230841 kunu, a funte 9,005419 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu kuna je oslabila prema euru za 0,02 posto, funti za 0,20 posto i franku za 0,05 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 0,48 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙