FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

RIJEKA - Radnici omišaljske Dina Petrokemije, tvrtke iz sastava Dioki grupe, napustit će u utorak, 20. ožujka, u 18 sati svoja radna mjesta ako im se do tada ne isplati barem jedna od ukupno šest neisplaćenih plaća, kazao je danas predstavnik radnika u Nadzornom odboru Dine i dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević nakon sastanka sindikata. Mihaljević je najavio i prosvjed radnika Dine koji će, s ciljem potpore i solidarnosti s radnicima Diokija, održati istoga dana u 10,30 sati ispred ulaza u Dinu u Omišlju na Krku. Nada da do napuštanja pogona ipak neće doći i da će se plaće isplatiti iz bilo kojih izvora te ističe da radnike Dine, koji su se za rad u toj specifičnoj djelatnosti godinama specijalizirali, nije moguće zamijeniti drugima. Obrazlažući razloge prosvjeda, Mihaljević je rekao da njime žele otkloniti manipulacije o odvajanju od radnika Diokija koje su se, kako je rekao, pojavile u javnosti. No, rješenje za Dinu jest drugačije, jer su i problemi Dine drugačiji nego problemi Diokija. Radnici žele da Dina počne s radom jer za to ima mogućnosti, odnosno poslovni je partner, koji je i potencijalni strateški partner, pripravan uplatiti novac za nastavak proizvodnje i isplatu plaća, kazao je. Potvrdio je da je Sindikat radnika Dine jučer Ministarstvu gospodarstva uputio pismo u kojem je najavljena mogućnost kolektivnog otkaza ugovora o radu svih radnika Dine početkom sljedećeg tjedna. Pritom su upozorili da se u spremnicima Dine na otoku Krku nalazi više stotina otrovnih i eksplozivnih tvari te da radnici više ne žele čuvati ničiju imovinu bez plaće, jer da to nisu obvezni činiti.

ZAGREB - Radnici Diokija okupljeni u tvorničkom krugu na Žitnjaku i dalje prosvjeduju zbog neisplate plaća i neizvjesne sudbine tvrtke, te daju potporu dvojici svojih kolega koji već peti dan štrajkaju glađu. Štrajk glađu započelo je pet radnika, ali su trojica zbog iscrpljenosti morala odustati. Prema informacijama predstavnika sindikata i Stožera za obranu Diokija, u tijeku su konzultacije u Vladi između predstavnika ministarstava financija, gospodarstva i rada te najvećih Diokijevih vjerovnika o modelima rješavanja teškog stanja u Diokiju čiji dugovi od 1,6 milijardi kuna onemogućavaju odvijanje proizvodnje, pa radnici nisu dobili već pet plaća. Tako su i oni postali vjerovnici tvrtke, s ukupnim potraživanjem od 22 milijuna kuna, kaže predstavnik radnika u Nadzornom odboru Diokija Zdravko Rumenović.

ZAGREB - Banke u ovoj godini ne očekuju značajne promjene u kreditnim politikama, kao ni u vezi kamatnih stopa, pokazuju nove Analize Hrvatske udruge banaka (HUB). Anketa koju je HUB proveo među 10 banaka koje obuhvaćaju 80 posto bankarskog sustava pokazuje da u 2012. godini banke, s obzirom da se recesija nastavlja, ne očekuju neke bitne promjene - očekuje se za 4 do 5 posto sporiji rast kredita poduzećima, te za 5 posto brži rast kredita stanovništvu. Slična su očekivanja i kod kamatnih stopa, kaže direktor HUB-a Zoran Bohaček koji podsjeća da su kamatne stope tržišna veličina. One padaju još od kraja 2009. godine, a mogle bi tako nastaviti i u ovoj godini, s obzirom da na međunarodnom tržištu cijena kapitala pada, no to ovisi ponajviše o stanju hrvatske ekonomije. Ako se zaustavi rast loših kredita, Hrvatska očuva kreditni rejting, a BDP ipak počne rasti zahvaljujući najavljenim investicijama, i kamatne stope će pasti, ističe Bohaček. Lani je došlo do usporavanja rasta loših kredita pa je sada njihov omjer zaustavljen na 12,4 posto. Najveći udio imaju mala i srednja poduzeća - 20 posto, dok je kod stanovništva taj udio 8 posto. Iako je u tri godine udio loših kredita kod stanovništva s 5 posto skočio na 8 posto podaci pokazuju da ipak, unatoč krizi, 92 posto građana vraća kredite bez većih problema, kaže Bohaček.

ZAGREB - Hrvatska možda neće ostvariti ciljani rast od 0,8 posto u ovoj godini s obzirom na mukotrpna nastojanja da zaustavi "slobodni pad" gospodarstva pred očekivani ulazak u Europsku uniju u 2013., kazao je u razgovoru za Reuters prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Čačić je za Reuters izjavio da je ciljani rast, nakon trogodišnje recesije i stagnacije, "vrlo ambiciozan". "To bi se moglo pokazati teško ostvarivim, cijela Europa na putu je gospodarskog pada. Važno je održati rast od oko nula posto, no nije lako istodobno smanjivati potrošnju i poticati rast", kazao je Čačić u intervjuu objavljenom u četvrtak. Zadržimo li rast BDP-a oko nule ... mogli bismo iduće godine rasti za dva posto, a 2014. i 2015. za tri ili četiri posto, rekao je Čačić. Hrvatska za ovu godinu planira ulaganja u energetiku i transport u ukupnom iznosu od oko 1,6 milijardi eura u sklopu nastojanja da izbjegne recesiju prije pristupanja EU u srpnju 2013. Prvi potpredsjednik Vlade priznao je da zasad nijedan projekt nije spreman za provedbu, ali je naglasio da su pripremne radnje u tijeku.

DONJA STUBICA - Terme Jezerčica u Donjoj Stubici danas su otvorile novi vodeni park i prošireni wellness i spa centar, investiciju vrijednu 30 milijuna kuna, a iz tih termi najavljuju i novu investiciju vrijednu 18 milijuna kuna u dogradnju još 50 soba u postojećem hotelu. Nove hotelske sobe trebale bi biti dovršene iduće godine čime će se ponuda Termi Jezerčica zaokružiti na više od sto hotelskih soba, dok je današnjim otvorenjem novog vodenog kompleksa sa četiri nova bazena ponuda zaokružena na ukupno šest bazena. Novi kompleks u Termama Jezerčica otvorio je ministar turizma Veljko Ostojić koji je istaknuo da će ta investicija Zagorju i njegovoj turističkoj ponudi dati novu dimenziju, te pridonijeti ukupnoj konkurentnosti hrvatskog turizma. Konkurentnosti nema bez novih investicija, čemu će, vjeruje Ostojić, pomoći i niža stopa PDV-a za turizam od 10 posto od 1. siječnja iduće godine, ali i brojne druge mjere.

ZAGREB - Hrvatske nautičke luke prošle su godine ostvarile 600,2 milijuna kuna ukupnog prihoda (bez PDV-a), ili 4,5 posto više nego u godini prije. Pritom je 73,2 posto ukupnog prihoda ili 439,4 milijuna kuna ostvareno od iznajmljivanja vezova, što je porast od 0,8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku koji se odnose na 98 luka nautičkog turizma na morskoj obali Hrvatske. Od toga je 61 marina, a 37 su ostale luke nautičkog turizma. Ukupno je u svim lukama 17.059 vezova. Na kraju prošle godine na stalnom vezu u svim lukama nautičkog turizma bilo je 14.286 plovila ili 1 posto manje nego zadnjeg dana 2010. U tranzitu u lukama nautičkog turizma u prošloj godini bilo je 188.457 plovila ili 8,5 posto manje nego 2010.

ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj prošle godine izvela poduzeća sa 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima manja je za 5,4 posto u odnosu na 2010. godinu, dok je vrijednost novih narudžbi porasla je za 6,5 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. Po podacima DZS-a, pravne osobe s 20 i više zaposlenih u prošloj su godini izvele građevinske radove u ukupnoj vrijednosti od 20,82 milijarde kuna, a vrijednost novih narudžbi iznosila je 15,79 milijardi kuna. Pritom je vrijednost radova izvedenih s vlastitim radnicima prošle godine iznosila 14,58 milijardi kuna i bila je manja za 5,4 posto nego 2010. godine. Tijekom prošle godine građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 3.050 stanova, što je za 22,7 posto manje nego 2010. godine.

ZAGREB - Ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica iz sastava koncerna Agrokor, danas je na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks blago ojačao, nastavivši uspon treći dan zaredom. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,25 posto, na 1.834 bodova. Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,09 posto, na 1.005 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 12 milijuna kuna. Od početka tjedna Crobex je u plusu 2,5 posto, a Crobex10 za 1,1 posto. Do podneva je dionicom HT-a ostvareno 2,84 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,36 posto, na 214,63 kuna. Slijedi dionica Leda, sa 1,19 milijuna kuna prometa i skokom cijene za 2,36 posto, na 6.033,99 kuna. I ostale dionice iz sastava koncerna Agrokor danas ostvaruju nešto veće promete i rast cijena. Po cjenovnom dobitku od 4,4 posto izdvaja se dionica Belja, dok je dionica Vupika u plusu 3,99 posto, Tiska 3,02 posto, a Konzuma 2,64 posto. Milijunski promet, osim dionicom HT-a i Leda ostvaren je do podneva i dionicom Ingre, pri čemu joj je cijena oslabila 4,98 posto, na 8,01 kunu.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,22 posto, a prema tečajnici od prošloga petka za 0,57 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,512903 kune. To je najniža razina srednjeg tečaja eura na tečajnoj listi HNB-a u ovoj godini. Na vrijednosti je prema kuni na tjednoj razini izgubio i švicarski franak, oslabivši 0,70 posto, dok je istodobno američki dolar ojačao za 0,66 posto, a britanska funta za 0,40 posto. Srednji tečaj franka na tečajnici HNB-a iznosi 6,225475 kuna, dolara 5,751725 kuna, a funte 9,048420 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a kuna je ojačala prema dolaru za 0,34 posto, dok je oslabila prema franku za 0,09 posto i funti za 0,11 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙