FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da Vlada ima potpuno jasan stav po pitanju privatizacije brodogradilišta, ona moraju biti konkurentna uz zadovoljavanje uvjeta koje postavlja Europska unija te uz osnovnu pretpostavku da će brodogradnja u Hrvatskoj opstati kao djelatnost. Odgovarajući na pitanja novinara o današnjem sastanku s vlasnikom Jadranskih ulaganja Danko Končarom, potencijalnim kupcem triju brodogradilišta, Čačić je nakon sjednice Vlade potvrdio da se posao privodi kraju. "Imamo potpuno jasan stav o tome, brodogradilišta moraju biti konkurentna, moramo zadovoljiti uvjete EU i to ćemo učiniti, a sve to skupa uz prvu i osnovnu pretpostavku da će brodogradnja u Hrvatskoj opstati kao djelatnost", naglasio je napominjući kako ponovni natječaj za privatizaciju brodogradilišta nije opcija. Na pitanje novinara je li Končar ozbiljan investitor, Čačić je rekao kako su, što se Vlade tiče, ozbiljni svi investitori, te dodao da svakome od njih Vlada pristupa maksimalno ozbiljno i analizira svaku ponudu na ravnopravan način. "A odluke ćemo donijeti u skladu s interesima ove zemlje", naglasio je. Upitan kako će se riješiti problem Diokija odgovorio kako je to ozbiljna tvrtka s ozbiljnom proizvodnjom i izvozom pa u tom kontekstu, kao i o svakoj drugoj privatnoj tvrtki moramo voditi računa, ali ne na vlasnički način, jer joj Vlada nije vlasnik.

RIJEKA - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) u 3. maju odlučio je uskratiti potporu tvrtki Jadranska ulaganja, odnosno poduzetnicima Danku i Nenadu Končaru kao ponuditeljima za kupnju tog brodogradilišta, izjavio je danas glavni povjerenik SMH-a u Brodograđevnoj industriji 3. maj Juraj Šoljić. Obrazlažući takvu odluku, naveo je da Jadranska ulaganja nisu sa sindikatima potpisala socijalni sporazum, da je jasno da ponuđač u obveznim uvjetima želi mijenjati dio u vezi s kolektivnim ugovorima i da se planiraju izmjene u postojećem programu preustroja, na što, kaže, članovi SMH u 3. maju neće pristati. Istaknuo je da sindikat ne pristaje na smanjenje broja zaposlenih koje bi bilo drugačije od onoga što je predviđeno programom preustroja. SMH neće pristati ni na kakvo korporativno jamstvo nego traži isključivo bankovno jamstvo od potencijalnog kupca, odnosno jamstvo kod domaće banke, naplativo na prvi poziv, rekao je Šoljić. Istaknuo je da, u slučaju da ne dođe do kupoprodaje, sindikat traži od Vlade da omogući nastavak preustroja brodogradilišta u skladu s odobrenim planom preustroja, do pronalaska novog ulagača.

SPLIT - Nezavisni sindikat Jadrankamena u Pučišćima na Braču danas je preuzeo poslovanje tvrtke i kontrolira svako otpremanje kamionima robe naručiteljima, doznaje se od predsjednika Nezavisnog sindikata Tončija Drpića. Cilj nam je da preuzimanjem poslovanja Jadrankamena spriječimo daljnju pljačku tvrtke. Iako smo jučer obnovili opći štrajk mi dolazimo na posao i provjeravamo svaki kamion s našom robom, posjeduje li ispravne dokumente i hoće li ta roba biti plaćena, rekao je Drpić. Kazao je da će članovi Nezavisnog sindikata od sada dozvoljavati isporuku robe samo onim naručiteljima koji su je platili, a ubuduće i onima koji budu jamčili plaćanje robe. Platni promet Jadrankamena, i nakon što smo preuzeli poslovanje, odvija se preko postojećeg računa, ali uskoro ćemo utemeljiti novu tvrtku s novim računom preko kojega će se odvijati plaćanje, naveo e Drpić dodavši kako će se ta nova tvrtka zvati Kamenjadran.

RIJEKA - Radnice Magme d.d. iz riječkog prodajnog centra Karolina Riječka podnijet će Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog o pokretanju stečaja nad tom tvrtkom, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare voditeljica riječkog ureda Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Marina Cvitić. Pojasnila je da su radnice, budući da nema pomaka u rješavanju isplate sedam neisplaćenih plaća i otpremnina, potpisale punomoći jednom odvjetničkom uredu da podnese prijedlog za pokretanje stečaja. Uvjeti za otvaranje stečaja već odavno su ostvareni, jer tvrtka je u blokadi više od osam mjeseci, ne može podmirivati svoje obveze i prezadužena je, a Uprava je već trebala predati prijedlog za pokretanje stečaja. Kazala je da SIK od Trgovačkog suda u Zagrebu očekuje hitnu odluku o pokretanju stečaja u Magmi dodavši da je tom sudu od raznih dobavljača Magme već upućeno pet prijedloga za pokretanja stečaja.

TROGIR - Tanker za prijevoz kemikalija i naftnih prerađevina, izgrađen u Brodotrogiru, danas je službeno predan naručitelju, švedskoj tvrtki iz grupe Laurin Maritime AB - Siteam Navigator Shipping. Riječ je o brodu dugom 193 metra i širokom oko 32 metra kojeg pokreće glavni pogonski stroj od 8200 KW proizveden u Brodosplitu, te s modificiranim teretnim prostorom, prioćila je Brodotrogirova služba za odnose s javnošću. Broda, koji će nositi ime Amorina, deseti je tanker izgrađen u Brodotrogiru za švedsku tvrtku Laurin Maritime od 1999. godine od kada traje suradnja sa tim naručiteljem. Za istog se naručitelja u Brodotrogiru gradi i jedanaesti tanker koji će biti porinut u travnju ove godine.

ZAGREB - Hrvatska kućanstva u prosjeku mjesečno na hranu, piće i ostale proizvode svakodnevne potrošnje ("špeceraj") troše oko 1.900 kuna, pokazuje anketa agencije GfK provedena na uzorku od 917 građana u prosincu prošle godine. Ti su iznosi najviši u Dalmaciji i Zagrebu, a najmanji u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji. Tek oko 20 posto kućanstava troši više od prosjeka - uglavnom između dvije i tri tisuće kuna mjesečno, pokazuje anketa GfK-a. Promatrano po formatima trgovina, hipermarketi su najpopularniji oblik trgovine, slijede supermarketi, dok su na začelju male trgovine. Kupljena roba najčešće se plaća gotovinom (73 posto), a u oko 27 posto slučajeva karticama. Kod plaćanja karticama preko dvije trećine kupaca plaća debitnim karticama, oko 15 posto kreditnim, a ostali kombiniraju obje vrste kartica.

ZAGREB - Zaračunata premija 27 društava za osiguranje u Hrvatskoj na kraju veljače ove godine iznosila je 1,66 milijardi kuna, što je na razini istog razdoblja prošle godine, kumulativni su podaci Hrvatskog ureda za osiguranje. U skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija na kraju veljače iznosi 1,3 milijarde kuna, što je 1,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok se kod životnih osiguranja bilježi rast premije za 4,1 posto, na 364 milijuna kuna. U ukupnoj premiji i u neživotnim osiguranjima najzastupljenija vrsta su i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 420,8 milijuna kuna, što je u odnosu na veljaču prošle godine rast za 3,8 posto. Ta vrsta osiguranja u premiji neživotnih osiguranja ima udio od 32,37 posto, a u ukupno zaračunatoj premiji 25,29 posto. U skupini životnih osiguranja zaračunata bruto premija iznosi 364 milijuna kuna, pri čemu najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom od 316,7 milijuna kuna, što je porast za 3,6 posto u odnosu na veljaču prošle godine.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex porastao je drugi dan zaredom, danas za 0,63 posto, na 1.830,45 bodova, a Crobex10 porastao je za 0,11 posto, na 1.004,52 boda. Redovni promet Burze iznosio je 34,4 milijuna kuna, a dionice osam tvrtki imale su milijunske promete. Najveći promet, nešto veći od sedam milijuna kuna, ostvarila je dionica HT-a čija cijena je pala za 1,57 posto, na 215 kuna. Cijena dionice HT-a pada peti trgovinski dan zaredom, a nižu cijenu od današnje zadnji je put imala 9. lipnja 2009. kada je na zatvaranju iznosila 214,97 kuna. Dionici Podravke cijena je pala za 1,88 posto, na 253,05 kuna, uz promet od 5,7 milijuna kuna. Po prometu slijedi dionica Ingre sa 2,8 milijuna kuna i padom cijene od 1,33 posto na 8,16 kuna. Dionicom Vupika danas se trgovalo za 2,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 3,71 posto, na 91,50 kuna. Rast cijene za 8,33 posto bilježi dionica Belja, na 91 kunu, uz promet od 2,2 milijuna kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙